«Når vi ikke har kontroll på situasjonen i verden, gir det en mestringsfølelse å ta tak i det vi faktisk kan gjøre noe med»

Ekspertene forklarer hvorfor en skikkelig ryddesjau kan hjelpe deg med å få det bedre. Det gjelder spesielt nå ved inngangen av det som kan bli enda et år preget av pandemi.

SELVHJELP UNDER CORONA: Ryddeekspert Synnøve Skarbø mener rydding i hjemmet gir mestringsfølelse når vi befinner oss i en situasjon med pandemi. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
SELVHJELP UNDER CORONA: Ryddeekspert Synnøve Skarbø mener rydding i hjemmet gir mestringsfølelse når vi befinner oss i en situasjon med pandemi. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Å få orden rundt meg har gjort meg veldig godt. Jeg har rydda meg gjennom både fødselsdepresjon og coronatida, og det har funka som en meditasjon på meg. Idet jeg får det ryddigere rundt meg, blir jeg roligere innvendig også, sier tv-personlighet Synnøve Skarbø (50) til Vi.no.

Hun har skrevet bøker om hvordan hun har brukt rydding for å få det bedre. Hun har også hatt flere ryddeprogram på TV-Norge.

- Kan vi ha et ekstra behov for å rydde nå med tanke på at vi fortsatt befinner oss i en pandemi?

- Når vi ikke har kontroll på situasjonen i verden, gir det en mestringsfølelse å ta tak i det vi faktisk kan gjøre noe med. Og siden de aller fleste av oss likevel er mye hjemme, hvorfor ikke utnytte dette vinduet til å få orden og system?

Ikke alle er avhengig av å ha det ryddig for å være lykkelig eller stressfri, men:

- Det er udiskutabelt mye mer praktisk å ha det ryddig. Du slipper å bruke dyrebar tid på å lete etter ting. Og ikke minst er det jo mye hyggeligere med et ryddig hjem, understreker Skarbø og påpeker:

- Når verden åpner igjen og livet blir normalt, vil vi ikke være hjemme og rydde. Da vil vi ut og leve! Og da er det ekstra deilig å vite at alt er på stell hjemme.

Slik kommer du i gang

Skarbøs råd er å rydde skikkelig én gang for alle. Vær forberedt på at det kan ta litt tid.

- Rydding skal være et engangs-event, ikke noe du må drive med hele tida. Det er bedre at du gjør det grundig framfor å bare rydde på overflatene. Da må du snart rydde igjen. Jeg mener at et ryddigere hjem gir et ryddigere hode. Rot er støy, og henger ofte over oss som en evig dårlig samvittighet.

Overførbart til relasjonene våre

Ifølge psykolog Liss G. Anda-Ågotnes kan det å kvitte seg med tingene du bare har av gammel vane, gi en frisk start.

Anda-Ågotnes har selv lært mye ved å rydde etter Kon Mari-metoden, et system som har vokst seg stort verden over og gjort opphavskvinnen Marie Kondo til et begrep.

Prinsippet er enkelt: Behold det som gir deg glede og kvitt deg med det som ikke gjør det.

- Jeg har funnet glede i å kun ha ting jeg bryr meg om. Jeg har for eksempel en blekkflaske i sjøgrønn gressfarge som jeg er veldig glad i å se på, sier hun.

Ifølge psykologen kan ryddingen i seg selv gi stor ro. Samtidig er en skikkelig opprydding en nyttig psykologisk øvelse på flere måter:

- Det gir deg en mulighet til å lære mer om hva som er viktig for deg. Rydding er overførbart til andre sider av livet: Det er en læring i å kjenne etter hva vi føler rundt noe og om vi gjør ting av plikt eller av gammel vane. Rydding er også overførbart til relasjoner, mener hun.

- Kanskje du heller skal bruke mer tid på mennesker som gir deg god energi?

Ikke rydd for andre

Anda- Ågotnes mener også at rydding hjelper oss å bli flinkere til å droppe unødvendige kjøp.

- Det er viktig at du rydder for deg selv og ikke andre. I boka «Inni er vi alltid unge» skriver Sissel Gran at hun ikke skylder sine barn å rydde for at det skal være lettere å gå gjennom dødsboet. Jeg er enig. Vi må rydde for oss selv. Mange eldre rydder loftet for at barna skal slippe. Det er feil motivasjon, mener Anda-Ågotnes.

En annen viktig side ved å rydde, er at du lærer å stole mer på deg selv. Psykologen oppfordrer oss også til å bli litt mer kollektivistiske.

- Å låne krumkakejern av andre eller foreslå for naboen å dele på plenklipper og andre verktøy, styrker relasjoner. Hvorfor er vi sånn at vi alle må ha hver vår plenklipper når vi klipper gresset én gang i uka?

Kast gaver du ikke liker

Anda-Ågotnes mener vi også må våge å kaste eller gi bort gaver vi har fått.

- Å ha en gave i hånden og lure på hvor du skal gjøre av den, er en utrolig irriterende følelse. Du har ingen plikt til å bruke noe du ikke liker. Det er en øvelse i å lytte til egne behov, mener hun.

- Du trenger ikke å beholde gaven bare fordi du fikk den av en tante. Det er ikke hun som skal bestemme hvordan stua di skal se ut.

Anda-Ågotnes mener også rydding kan hjelpe deg gjennom en sorgprosess. Hun forteller om markeringene russerne gjør når noen dør:

- De mener sjelen bor i huset i 40 dager. Gjennom disse dagene setter de vann på et alter til den døde. Etterpå åpner de vinduet og kvitter seg med eiendelene til den døde. De setter av en tidsperiode til å verdsette det personen var materielt.

Ifølge Anda-Ågotnes er det vanlig å få dårlig samvittighet når du kaster andres eiendeler. Da kan du minne deg selv på at du bevarer minnene om personen tingene har tilhørt.

Psykologen forteller at hun mistet sin ekspartner for noen år siden. Av sin tidligere svoger fikk hun seks t-skjorter som hennes tidligere kjæreste hadde eid.

- Jeg ryddet plass til dem i skapet og beholdt dem i tre til fire år før jeg ga bort noen og kastet resten. Det var fint å ha dem en stund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.