Stille klokka 2023

Når skal vi stille klokka til sommertid?

Natt til søndag 26. mars skal klokka stilles en time frem. Og selv om det dukket opp et EU-forslag om å slutte å skille mellom sommer- og vintertid for noen år siden, lar EU seg vente på. Samtidig mener forskere at det å stille klokka etter årstidene kan gi ugunstige helseeffekter.

STILLE KLOKKA TIL SOMMERTID: Natt til søndag stiller vi klokka nok en gang, til tross for diskusjoner om å velge én normaltid en gang for alle. Foto: NTB
STILLE KLOKKA TIL SOMMERTID: Natt til søndag stiller vi klokka nok en gang, til tross for diskusjoner om å velge én normaltid en gang for alle. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å stille klokka hver vår og høst er en tradisjon vi fortsatt ikke blir kvitt, til tross for et EU-forslag fra 2018 om å ha én normaltid hele året. Dermed er det nok en gang tid for å stille klokka til sommertid natt til søndag 26. mars.

Samtidig kan det å stille klokka - spesielt til sommertid - være negativt for helsa, ifølge amerikanske forskere.

Ingen EU-vedtak om normaltid

Ifølge regjeringen foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen med sommertid i 2018. Imidlertid har EU ennå ikke konkludert i saken, og det er uklart når det vil skje. Euopaparlamentet ba i 2021 Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet.

– Rådet har hatt tunge saker på sitt bord i flere år nå. Først måtte EU håndtere Brexit. Så kom det en global pandemi, og nå fører Russland en brutal angrepskrig på EUs nærmeste nabo Ukraina. Det er nok gode grunner til å ikke prioritere spørsmålet om sommertid nå, sier næringsminister Vestre.

Da Vi.no kontaktet EU-kommisjonen da vi skulle stille klokka til vintertid i 2022, lød svaret derfra at siden beslutningen om å avskaffe sesongmessige endringer av tid har så mange og ulike konsekvenser, mente mange medlemsstater at det ville være nødvendig med en konsekvensutredning utarbeidet av Kommisjonen før de kunne ta stilling.

Og dette har man altså foreløpig ikke sett noe til. Også i USA vurderer man å gå bort fra å stille klokka, slik man allerede har gjort i Mexico.

Sommertid kan gi søvnvansker og helseplager

Skal vi tro forskerne, kan det å stille klokka etter årstider ha negative effekter på helsa.

Beth Ann Malow, professor i nevrologi ved Vanderbilt University Medical Center, er en av mange helseeksperter som kjemper for å få slutt på sommertid i forbindelse med at USA vurderer endringer.

Malow og andre helseeksperter hevder at permanent standardtid øker folks eksponering for morgensollys, som kan gi forbedret søvn, skriver BMJ. Professor Malow har skrevet mer utfyllende om temaet på forskningsnettstedet The Conversation.

De viser til at en rekke studier publisert de siste årene tyder på at en tidsforskyvning to ganger årlig er dårlig for oss av mange årsaker, og spesielt tap av en times søvn om våren har vært knyttet til en økning i hjerteinfarkt, slag, trafikkulykker og negativt humør.

Også professor og søvnekspert Adam Spira ved John Hopkins sier at det er vitenskapelige bevis som peker på en akutt økning i uheldige helsekonsekvenser fra å stille klokka, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.