Fjerde dose Norge

Når kommer fjerde dose?

Med nye Omikron-varianter på vei kan det bli behov for en fjerde dose for de over 65 år, men FHI kan foreløpig ikke si når denne skal gis.

CORONAVAKSINE: En ny Omikron-variant som er mer smittsom kan gi behov for en fjerde dose coronavaksine for mange nordmenn. Foto: NTB
CORONAVAKSINE: En ny Omikron-variant som er mer smittsom kan gi behov for en fjerde dose coronavaksine for mange nordmenn. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norge ser en økning i smitte med omikronvarianten BA.5 og flere blir nå lagt inn som følge av mer smitte.

– Fortsatt ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom er god, men vi vet ikke når vaksineeffekten hos de eldste vil være på vei ned, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Mange av de innlagte er over 75 år og har bare to doser.

Eldre vil få fjerde dose - usikkert når

Bukholm, som er sjefen for vaksinasjonsprogrammet, sier til VG at det er aktuelt å tilby en vaksine til de over 65 år og risikogruppene tidlig på høsten i år, men FHI påpeker at det er viktig å ikke gi dosen for tidlig. Det kan føre til redusert effekt før en eventuell vinterbølge. Gis den derimot for seint, kan det føre til at flere blir alvorlig syke.

– Vi vurderer om vi skal starte tidlig på høsten med påfyllingsdose eller om vi bør vente til nærmere vinteren. Vi ønsker å vaksinere så nært opp til en eventuell større høst- eller vinterbølge.

I slutten av april i år åpnet FHI opp for at personer 80 år og eldre med tre doser som ikke hadde gjennomgått koronasykdom etter dette, kunne få en ny oppfriskningsdose hvis de selv ønsket det.

Da så FHI ikke grunnlag for å gi en generell anbefaling om en ny oppfriskningsdose (fjerde dose) til alle over 80 år, men at det derimot kunne velges av den enkelte. Personer med svekket immunforsvar ble anbefalt en fjerde dose allerede da.

Hva er Omikron BA.5?

Ifølge Time Magazine er Omikron-variantene BA.4 og BA.5 mer smittsomme enn den første Omikron-varianten. Og selv om man har vært smittet med Omikron tidligere i år kan man bli smittet nok en gang med de nye variantene av viruset.

Foreløpig mener forskere at denne varianten er mer smittsom enn den forrige, men det er foreløpig usikkert om den forårsaker mer alvorlig sykdom.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, anslo nylig til NRK at den nye varianten kan overta i Norge i løpet av tre måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.