Når er høyt kolesterol farlig for deg?

Høyt kolesterol er ingen sykdom i seg selv, og fører heller ikke til sykdom hos alle. Hvem er mest utsatt, og hvor mye har livsstil å si?

MÅLTE KOLESTEROLET: Christer Falck er blant kjendisene som denne vinteren deltar i «16 ukers helvete». I den andre episoden får han en nedslående beskjed fra lege Kaveh Rashidi. Video: Rød Løper/Discovery+. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange lar seg kanskje overraske av følgende fakta: Økte kolesterolverdier (ja, vi snakker om det «dårlige» kolesterolet) krever ikke alltid behandling, og det er for øvrig unødvendig å sjekke nivået en gang i året. Eller hva med dette: Kosthold og trening påvirker i liten grad selve kolesterolnivået ditt. Hvordan kan det stemme, når vi stadig hører at frelsen ligger i en sunn livsstil med begrenset inntak av alt som frister mest på en fredagskveld?

Det vil Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk allmennmedisinsk forening, etterhvert forklare, men først: Hva er egentlig kolesterol og hva skal vi med det?

Enkelt forklart er kolesterol et fettstoff kroppen lager selv, og som den ville vært sjanseløs uten. Blant annet er dannelsen av kjønnshormoner, kortison og vitamin D avhengig av kolesterol. For ikke å glemme dannelsen av gallesyrer, som hjelper til med fordøyelsen av fett. Kolesterol er dessuten en viktig bestanddel av cellemembranen.

Hva er forskjellen på bra og dårlig kolesterol?

Kolesterol finnes altså overalt i kroppen, også i blodbanen. Som kjent binder ikke fettstoffer seg så lett til vann, derfor er kolesterol i blodbanen bundet til proteiner. Og det er her det begynner å bli interessant, for det er proteintypen kolesterolet binder seg til som avgjør om det er «bra» eller «dårlig».

Koblet til HDL-proteinet er kolesterolet av det «gode» slaget fordi det tar med seg overskudd av fett fra blodårene til leveren, som i sin tur bryter det ned og frakter det ut av kroppen. Dermed avleires ikke fettet på innsiden av åreveggen. Det motsatte er tilfellet der kolesterolet er bundet til LDL-proteinet.

Hva skjer når fettet avleires på innsiden av åreveggen? Med tiden dannes det arrvev som gjør blodårene stivere og tykkere, slik at det blir vanskeligere for hjertet å sirkulere blod. Til slutt kan årene bli tette eller plakk slippe ut i blodet og forårsake blodpropp, i verste fall i arteriene som fører blod til hjertet og hjernen. Henger du med så langt?

Like nivåer, ulik risiko

Når legen skal finne ut om kolesterolnivået ditt er for høyt, er det totalkolesterolet i blodbanen som måles, og balansen mellom det gode og det dårlige. Lavt HDL- og høyt LDL-kolesterol er åpenbart ugunstig. Men nå blir det vanskeligere igjen, for nivåer som gir økt sykdomsrisiko for en person gir ikke nødvendigvis lik risiko for en annen, selv om nivået er det samme, forklarer Marte Kvittum Tangen.

- Høyt kolesterol er ikke en sykdom, men gir økt risiko for sykdom, og den risikoen henger sammen med andre faktorer, som overvekt, høyt blodtrykk, røyking, diabetes, familiær risiko, alder, kjønn, og så videre. Leger vurderer hele bildet, og kan utfra dette regne ut hvor høy risikoen for sykdom er. Dermed kan en mann som tidligere har hatt hjerteinfarkt få høre at kolesterolnivået hans er altfor høyt, mens en som ikke har hatt hjerteinfarkt får høre at det samme nivået er greit. I det første tilfellet er nytten av å senke kolesterolet mye større.

Kolesterol og kosthold

Utfra helhetsbildet ser legen hvilken faktor det er viktigst å gjøre noe med, poengterer Tangen. Røyker du, for eksempel, må kolesterolnivået og blodtrykket ditt være lavere enn hos en ikke-røyker for å senke sykdomsrisikoen. Forskning viser også at røyking reduserer det gode kolesterolet og øker det dårlige kolesterolet i blodet.

På samme måte vil det være gunstig å gå ned i vekt om du er overvektig, men det er ikke slik at det endrede kostholdet og treningen reduserer selve kolesterolnivået veldig mye. Likevel vil risikoen for sykdom reduseres, ettersom en av risikofaktorene er fjernet - dermed vil kolesterolnivået tolkes annerledes.

- Kostholdet kan påvirke kolesterolverdiene litt, men det gir seg ikke utslag i noe kjempestort pluss eller minus i forhold til verdiene du hadde i utgangspunktet. For en person som har hatt hjerneslag, vil det likevel ha stor betydning. Igjen er det totalrisikoen som er viktig. Det er fornuftig å spise sunt, men det er ikke alt.

- Hvorvidt egg øker kolesterolnivået, og så videre, blir med andre ord litt irrelevant?

- Ja, det handler mer om å ha et normalt sunt og balansert kosthold.

Høyt kolesterol og medisiner

Du tenker kanskje at det er lurt å sjekke kolesterolnivået ditt årlig, men dette er ifølge Tangen unødvendig, med mindre du behandles med medikamenter.

- Vi vet allerede mye når vi har målt det en eller to ganger, fordi det varierer såpass lite i forhold til hva du spiser eller hvor aktiv du er. Behandles du med medikamenter, er det likevel viktig å måle kolesterolet oftere, for å være sikker på at behandlingsmålet oppnås. Det vil være individuelt hvor effektiv medisinen er, og noen ganger trenger man mer enn ett medikament for å oppnå målet.

Høyt kolesterol er ofte genetisk betinget, tilføyer Tangen. Det kan gi svært høye verdier som er viktig å behandle medikamentelt, uansett hvor frisk du er i utgangspunktet. Ved slik behandling bør du følge rådene du får, understreker hun.

- Mange slurver, gjerne fordi de tror de får bivirkninger av medisinene, men ta det heller opp med legen. Dreier det seg om bivirkninger, finnes det alternativer. Det er en grunn til at medikamentene gis, og da er det viktig å ta dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.