Stolpejakt 2023

Nærmer seg rekordår

Så langt i år er det cirka 190 000 registrerte stolpejegere - som til sammen har besøkt nesten 15 millioner stolper. Det er ikke langt unna rekordåret, koronaåret 2021.

STOLPEJAKT: Du kan registrere stolpene på papir, nettsiden eller via en egen app. Det er ulik fargekombinasjon med ulik vanskelighetsgrad. Grønne og blå er de enkleste, deretter følger røde - og svarte er de vanskeligste. I 2023 er det over 15 500 stolper, fordelt på 184 kommuner. Foto: Kristin Sørdal
STOLPEJAKT: Du kan registrere stolpene på papir, nettsiden eller via en egen app. Det er ulik fargekombinasjon med ulik vanskelighetsgrad. Grønne og blå er de enkleste, deretter følger røde - og svarte er de vanskeligste. I 2023 er det over 15 500 stolper, fordelt på 184 kommuner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om du ikke selv er en stolpejeger, har du kanskje sett dem: På tur med mobilen i hånd, klare til å skanne stolpene som er festet på lyktestolper, trær eller annet. Stolpejakten startet opp i 2013 og er stadig mer populær.

- Vi er nå veldig godt i gang med årets stolpejakt, og vi er stolte over å kunne fortelle om vår jevne og gode økning i antall stolpejegere, nå 10 år etter den spede start, sier Line Kongssund i Stolpejakten til Vi.no, og fortsetter:

- I skrivende stund (8. september 2023, red.anm.) er det 186 668 stolpejegere registrert, med 14.976.438 stolpebesøk – og det er lenge igjen av sesongen. Dette er gøy!

Stolpestatistikken for juli måned viser at 2023 er nest beste noensinne, etter koronaåret 2021.

10 ÅR MED STOLPEJAKT: Bilde fra Stolpejaktens 10-års jubileum i august, med besøk av bl.a. statssekretær Even Aleksander Hagen. Fra venstre: Stolpejaktens administrasjon ved Arnfinn Pedersen, Lars Fremstad og Line Kongssund, videre styreleder Harald Bakke og Even Aleksander Hagen i front. Foto: Stolpejakten
10 ÅR MED STOLPEJAKT: Bilde fra Stolpejaktens 10-års jubileum i august, med besøk av bl.a. statssekretær Even Aleksander Hagen. Fra venstre: Stolpejaktens administrasjon ved Arnfinn Pedersen, Lars Fremstad og Line Kongssund, videre styreleder Harald Bakke og Even Aleksander Hagen i front. Foto: Stolpejakten Vis mer

Ferie med stolpejakt

- Vi opplever at stadig flere legger sine ferie- og helgeturer til steder med «nye stolper», sier Kongssund.

Hun trekker fram Alvdal kommune som et eksempel, der de har registrert en økning av turister som tar stolper i åras løp:

Nå er det cirka 75 prosent av stolpejegerne totalt i Alvdal som er turister. Dette er altså tilreisende, som ikke har bostedsadresse i kommunen.

- Men det er også «jegere» som kun bruker eget nærmiljø, dette er selve grunntanken for Foreningen Stolpejakten, sier Kongssund.

For folkehelsa

Ideen bak Stolpejakten er at den skal bidra til økt fysisk aktivitet blant folk flest i hele landet, både unge og gamle, uansett funksjonsevne. Du samler poeng, prestasjoner og merker - og for deg med konkurranseinstinkt kan topplister og poengtavler motivere til mer bevegelse. Du kan registrere stolpene du finner i Stolpejakt-appen (App Store eller Google Play), på nett eller på papir. Det er helt gratis å delta og du kan også vinne premier.

Det startet i Sarpsborg og Gjøvik med prosjektet «Sprek i Gjøvik» i 2013; spredte seg til nabokommunene - og foreningen Stolpejakten ble stiftet i 2014.

Kongssund forteller til Vi.no at over 15 500 stolper er satt ut i 184 kommuner i 2023.

- Vi har på det meste over 200 000 stolpejegere som registrert seg digitalt gjennom året, og vi har over 160 arrangører av stolpejakten, sier hun.

Alle stolper får nye plasseringer hvert år. Det er den enkelte lokale arrangør som bestemmer stolpeplassering og eventuelle premier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.