Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I fjor sommer skrev Vi.no om faren ved å spise mye kjøtt og bearbeidede kjøttvarer, etter at det franske mattilsynet, Anses, gikk ut og anbefalte befolkningen å redusere inntaket av kjøtt og kjøttvarer tilsatt nitrosaminer.
Problemet med nitrosaminene er at de kan være kreftframkallende og skade DNA:
– Nitrosaminer er forbindelser som kan dannes i mat under tilberedning og bearbeiding. Ti ulike nitrosaminer som finnes i mat, kan forårsake kreft og være skadelig for arvestoffet, ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
WHO og Anses har tidligere konkludert med at det er sammenheng mellom eksponering for nitritter og nitrater og tykktarmskreft. Jo høyere eksponering for disse forbindelsene, desto større er risikoen for tykktarmskreft i befolkningen, ifølge Anses.
Og det er etter en ny vurdering av helserisiko i befolkningen ved eksponering for nitrosaminer i mat, at Efsa nå uttrykker økt bekymring – og sier at den mengden nitrosaminer vi får i oss gjennom maten, kan innebære en større helsefare enn tidligere antatt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.