Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er 11 år siden fysioterapeut Lisbeth Risø Arvesen (66) fra Oslo kjente en begynnende murring i hoften. Smertene kjentes ut som en betennelse, og hun innbilte seg at de kom fra en sene eller slimpose. Smertene kom og gikk, men etter et fall på vinteren ble de mye verre.
Året før hun fikk smerter, hadde fysioterapeuten blitt introdusert for medisinsk laserbehandling, low-level laser therapy (LLLT), som behandlingsform. Siden den gang har hun brukt laserbehandling som et verktøy for å hjelpe pasientene sine, ved siden av vanlig fysioterapi.

Revmatisme: - Behandling gir fantastiske resultater
Vi PlussAlvorlig syk
Da hennes egne hoftesmerter ble verre etter fallet i 2010, tok hun i bruk LLLT-behandling på seg selv.
– Det som gjør meg glad, er å kunne hjelpe andre til å få det bedre, og LLLT har vært et viktig verktøy i jobben min som fysioterapeut, forteller hun.
Da hun tok i bruk behandlingen på seg selv, merket hun umiddelbar bedring:
– Jeg fikk mindre smerter og ble mer bevegelig.
I 2013 fikk ektemannen hennes gjennom 35 år, hennes elskede Arve, kreft med spredning. Det begynte i kjeven, men spredde seg til ganen. Så lenge ektemannen levde, gjorde Lisbeth alt hun kunne for å hjelpe ham og for at de skulle ha gode dager, men det kostet å stå i det.
– Som fysioterapeut burde jeg ha visst bedre, men jeg gikk rundt og spente meg uten å være klar over det, og tok sovetabletter for å kunne sove. Når man er i konstant beredskap på denne måten, så får ikke musklene nok blodsirkulasjon, sier hun.
Fastlegen henviste henne etter hvert til røntgen av ryggen, men bildene viste ikke tegn til at noe var galt. Etter som tiden gikk, tiltok smertene og Lisbeth fikk vondt nedover låret og inne i setemuskulaturen. Hun fortsatte å holde smertene i sjakk med trening og laserbehandling. Samtidig begynte hun å behandle ektemannens stråleskader: Behandlingen som skulle holde kreftsykdommen i sjakk ga ham nemlig betennelser og sår i munnen.

Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi Pluss– Dette ga ham sterke smerter og gjorde det vanskeligere for ham å spise. Jeg behandlet disse sårene med LLLT – som førte til at Arve nesten ikke hadde sår lenger, forteller hun.
I 2016 døde Arve. Først da gikk det opp for Lisbeth hvor krevende de siste tre årene hadde vært. Hun mistet all energi. Satt hun på gulvet, klarte hun ikke å komme seg opp.
– Jeg trodde først det var alderen - jeg hadde passert 60 - men sorg kan også gjøre oss utmattet, konstaterer hun.
For tre år siden hadde Lisbeth så vondt i hele kroppen at hun oppsøkte en privatpraktiserende lege for å få en skikkelig utredning. En MR-undersøkelse av hoften viste at Lisbeth hadde artrose. Hun spurte seg selv om hun kom til å ha smerter resten av livet. Så fikk hun kortison, som hjalp umiddelbart.
– Hoftene var bra lenge. Kortison virker betennelsesdempende, forklarer hun.
– Man kan ikke bli frisk av artrose, men man kan holde sykdommen i sjakk ved å holde betennelse og symptomene nede.
Ved artrose brytes brusken i enden av knoklene ned. Til slutt kan den forsvinne helt, og også det underliggende benvevet kan bli skadet. Det kan også oppstå betennelse i leddet som kan forverre symptomene.

De tidlige tegnene som avslører sykdommen
Vi Pluss
Positiv effekt
Medisinsk laserbehandling, LLLT, er til en viss grad blitt sett på som en alternativ behandlingsmetode uten dokumenterbar effekt, men de siste ti årene har det kommet mye forskning på medisinske lasere. Blant annet har professor Jan M. Bjordal ved Haukeland universitetssykehus, sammen med den australske legen Roberta Chow og andre, publisert en meta-analyse i det anerkjente legetidsskriftet The Lancet av 16 randomiserte og kontrollerte studier som undersøkte effekten av LLLT ved nakkesmerter.
– Forskning har blant annet vist at LLLT-behandling kan ha en positiv effekt på reparasjonsprosesser i kroppen, sier Lisbeth.
LLLT er også undersøkt i sammenheng med artroseproblematikk. I 2003 gikk Statens legemiddelverk, i samarbeid med Det svenske legemiddelverket, igjennom forskjellige behandlingsmetoder for denne lidelsen for å kunne gi terapianbefalinger. De konkluderte med at det finnes sterk dokumentasjon for at LLLT har en signifikant smertedempende effekt ved artrose.

Da smertene meldte seg ble dette løsningen
Vi Pluss– Behandlingen kan ha en positiv innvirkning også på andre typer tilstander med smerter og betennelser i kroppen. Enkelt forklart kan man si at lyspartiklene fra laseren bedrer energiomsetting, og andre grunnleggende prosesser i cellene, og gjør vevet i bedre stand til å lege seg selv, sier Lisbeth og forteller at low-level laser therapy brukes blant annet ved artrose, belastningsskader, idrettsskader, kroniske sår, smerter, hevelser og senebetennelser.
På det verste kunne ikke Lisbeth gå i ti minutter før hun fikk vondt. Nå kan hun gå et par timer før smertene kommer.
– Jeg merker at smertene blir verre med en gang hvis jeg ikke er flink til å trene eller å bruke laserbehandling, sier Lisbeth som også understreker at livsstilen har mye å si for hvordan hun skal takle sykdommen.
– Som pasient må man gjøre en innsats selv ved å unngå overvekt, trene regelmessig og minimere risiko for feilbelastning av det affiserte leddet.
Før Lisbeth begynte å utvikle artrose, visste hun ikke hva det ville si å ha vondt. Hun har alltid hatt god helse. Etter at hun ble syk, har hun fått en større forståelse av sine egne pasienter.
– Nå skjønner jeg hva det vil si å leve med smerter fordi jeg gjør det selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.