Nå skal du få nødvarsel på mobil: Dette bør du vite

Nå kan du få varsel til mobiltelefonen din, dersom myndighetene trenger å sende varsel om fare. Dette er et tillegg til de allerede eksisterende varslene fra tyfoner og radio.

NØDVARSEL PÅ MOBIL: Tjenesten Nødvarsel på mobil ble lansert 14. februar. Første test til hele befolkningen er planlagt til 14. juni. Nødvarsel på mobil skal være et tillegg til øvrige varsler, som tyfoner, radio og annet. Foto: NTB
NØDVARSEL PÅ MOBIL: Tjenesten Nødvarsel på mobil ble lansert 14. februar. Første test til hele befolkningen er planlagt til 14. juni. Nødvarsel på mobil skal være et tillegg til øvrige varsler, som tyfoner, radio og annet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den nye tjenesten for nødvarsel fra myndighetene kalles «Nødvarsel på mobil» - og det har vært en viktig prioritering fra regjeringen, uttaler justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på en pressekonferanse der varslingstjenesten ble lansert i dag.

- Det har vært veldig viktig for oss å få dette raskt på plass i en tid der vi har en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, sier Mehl, og poengterer:

- Dette er en ny løsning som styrker egenberedskapen betydelig og er et betydelig løft for samfunnssikkerheten i hele landet.

Mehl henviser til at varslingene vi har i dag, fra tyfoner - også kalt sirener eller flyalarmer - er egnet til skaffe oppmerksomhet, men at det ikke er egnet til å gi presis informasjon til innbyggerne på en effektiv måte. Dette fordi innbyggerne da selv må søke informasjon i andre kanaler. Hun poengterer også at sirenene kun når rundt 50 prosent av befolkningen.

- Med Nødvarsel på mobil, vil Politiet og Sivilforsvaret nå kunne sende ut varsel med presis og instruktiv informasjon. Hvis man befinner seg i et område der det oppstår akutt fare eller det oppstår en farlig situasjon, kan politiet sende deg et varsel om hva du bør gjøre, hva du skal gjøre for å beskytte deg selv, sier Mehl.

LANSERER NØDVARSEL: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under presentasjonen av nødvarsel for mobil. Lanseringen finner sted hos Politidirektoratet Foto: Hanna Johre / NTB
LANSERER NØDVARSEL: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under presentasjonen av nødvarsel for mobil. Lanseringen finner sted hos Politidirektoratet Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

9 av 10 mobiler kan motta nødvarsel

Mehl anbefaler at det kan være lurt å sette seg inn i hva løsningen er allerede nå. I denne artikkelen forteller vi deg mye av det som er viktig å vite om Nødvarsel på mobil. Det er også laget en egen nettside hvor du kan finne svar på spørsmål og annet du lurer på om nødvarslingen.

Per i dag kan 9 av 10 mobiltelefoner vil kunne motta nødvarsel fra midten av februar. Tallet kan øke når eldre mobiler blir skiftet ut, ifølge myndighetene.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

I første omgang kan det sendes ut varslet fra Politidirektoratet - og neste skritt er å få på plass en videreutvikling der det kan sendes ut varsel på lokalt eller regionalt nivå - som skal være på plass i løpet av første halvår 2023.

Det har blitt gjennomført test av systemet i noen områder allerede - og i juni skal Nødvarsel på mobil for første gang testes ut med en felles utsendelse til hele befolkningen:

- På neste øvingsdag for tyfonene, øver vi også nødvarsling på mobil til alle, forteller Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Dette bør du vite om nødvarsel på mobil:

1: Nødvarsel skal brukes til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Et nødvarsel inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

2: Nødvarsel er en tjeneste fra norske myndigheter. Det er politiet og Sivilforsvaret som avgjør hvilket område som skal varsles og som sender ut selve varselet.

3: Dette skjer når du får et nødvarsel:

  • Telefonen vibrerer og spiller av en høy sireneaktig lyd.
  • På skjermen kommer det en kort tekst som forteller deg hva som skjer og hva du bør gjøre. Hvis telefonen din støtter tekst til tale kan du få meldingen lest opp.

Når du mottar et nødvarsel, skal du stoppe opp, lese eller lytte til varselet, og følge rådet.

4: Den første tida etter lansering kan Nødvarsel brukes til å varsle om akutte og alvorlige hendelser som gjelder store deler av landet. Det kan være hendelser med radioaktivt utslipp, alvorlig terror eller andre ulykkes- og katastrofesituasjoner, hvor befolkningen må varsles raskt.

Eksempler på slike hendelser:

  • Ekstremvær i store deler av landet
  • Radioaktivt utslipp
  • Omfattende terrorangrep mot flere steder
  • Angrep mot Norge/ krig truer

Etter hvert skal Nødvarsel rulles ut for bruk ved akutte og alvorlige hendelser lokalt og regionalt.

5: Hvis det oppstår en hendelse der Nødvarsel tas i bruk, kan du også få oppdateringer dersom situasjonen endrer seg og når faren er over.

6: Testing av systemet: Systemet skal også testes av og til. Du kan se planlagte datoer for testing på www.nodvarsel.no. Første test av nødvarsel til alle i hele Norge vil bli samme dag som neste planlagte tyfontest, som alltid er andre onsdag i juni: 14. juni 2023.

7: Tillegg til andre varsler: Nødvarsel på mobil er et tillegg til de kanalene som allerede brukes for å varsle befolkningen, som for eksempel på radio, tv, nettaviser, myndighetenes egne nettsider og på sosiale medier.

8: Du kan lese mer om Nødvarsel på mobil på en egen nettside, nodvarsel.no (klikk her).

9. Du får ikke varsel for Norge når du er i utlandet.

10: Hvilket språk kommer varselet på? Nødvarsel kommer på norsk (bokmål) og engelsk. Det er språkinnstillingene på telefonen din som avgjør.

11: Får du varsel når du ikke har dekning? Nei, utsending av varsel skjer over 4G- og 5G-nettet. Dersom du ikke har dekning eller bare har 2G-dekning, så kan du ikke få varsel.

12: Er alle mobiloperatørene klare til å sende ut varsler? Ja, Ice, Telia og Telenor er nå klare for at nødvarsel kan sendes ut over deres mobilnett.

13: Hva med de som har utfordringer med å lese? Et nødvarsel kommer med høy sireneliknende lyd og vibrering. Om du ikke kan lese teksten, så kan du få teksten lest opp, dersom telefonen din støtter tekst til tale.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.