Covid

Nå øker koronasmitten: Dette er symptomene nå

Smittespredningen av covid-19 er sannsynligvis svakt økende, melder Folkehelseinstituttet.

COVID SYMPTOMER? Koronasmitten er svakt økende, ifølge ferske rapporter fra FHI. Her kan du se hvilke symptomer som er vanlige nå. Foto: NTB/Shutterstock
COVID SYMPTOMER? Koronasmitten er svakt økende, ifølge ferske rapporter fra FHI. Her kan du se hvilke symptomer som er vanlige nå. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I dag kom Folkehelseinstituttets (FHI) rapport om smitte og forekomst av covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner for de siste par ukene (uke 41 og 42).

Der beskrives en økende trend i koronasmitten:

- En samlet vurdering av overvåkingsdata viser at smittespredningen av covid-19 sannsynligvis er svakt økende, skriver FHI.

De skriver at man ser at økningen i smittespredning og sykehusinnleggelser med covid-19 har avtatt eller passert toppen på et lavere nivå enn i sommer, i flere europeiske land, og at vi i Norge må forberede oss på både utbrudd av korona og flere sykehusinnleggelser:

- Det er sannsynlig at covid-19-epidemien også i Norge vil vokse utover seinhøsten og vinteren, men det er usikkert hvor stor denne bølgen vil bli. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær.

FHIs ferske rapport avslører at koronasmitten er høyest blant de godt voksne, om man tar utgangspunkt i meldte covid-19 tilfeller til MSIS (register for meldingspliktige sykdommer):

Over halvparten av tilfellene var i aldersgruppa 80 pluss i uke 42, fulgt av aldersgruppa 60-79 år som hadde knapt 20 prosent av tilfellene.

Merk at dette er tall for meldte tilfeller til MSIS og er altså ikke inkludert resultater av selvtester.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Dagbladet/Lars Eivind Bones Vis mer

Koronasmitten nå

FHI melder at man nå ser en økende forekomst av SARS-CoV-2 interessevarianter med økt evne til å unngå immunitet - og dette er noe man ser både i Norge og ellers i Europa.

- Det er klar framvekst av SARS-CoV-2 virusvarianter i Norge som har egenskaper til bedre å unngå immunitet. Omikronvarianten BA. 5 har dominert i Norge siden uke 23, men da disse nyere undervariantene har vist en kraftig økning i flere europeiske land så er det ikke usannsynlig at de vil overta dominans om noen uker, skriver FHI.

Det har vært en økning av meldte tilfeller av covid-19 siste uke, etter stabilt nivå de foregående ukene. Ifølge FHI ble det meldt 543 tilfeller i uke 42 mot 495 i uke 40.

Også overvåking av avløpsvann tilsier at det er en økning i covid-smitte:

- Resultater fra analyser av SARS-CoV-2 i avløpsvann i utvalgte bykommuner og Gardermoen-området, totalt ca. 30 prosent av befolkningen i Norge, indikerer en stigende trend de siste tre uker, skriver FHI.

Eldre rammes mest alvorlig

 • Det er foreløpig rapportert om 103 nye pasienter som er innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 42 og 116 i uke 41. Det var 100 i uke 40.

De fleste som er innlagt med korona som hovedårsak i løpet av de siste fire ukene er eldre i aldersgruppene fra 75 år: 34 prosent er fra 75-84 år og 24 prosent er 85 år pluss.

 • Antall nye pasienter innlagt i intensivavdeling har vært relativt stabilt siden uke 33. Det er foreløpig rapportert om 5 nye pasienter innlagt i uke 42, etter 6 i uke 41 og 7 i uke 40.

Av de intensivinnlagte er aldersgruppene noe yngre: Der står 65-74-åringene for 27 prosent av tallene og 75-84-åringene for 38,5 prosent.

 • Dødsfall covid-19: Antallet ukentlige dødsfall har ligget relativt stabilt mellom 17 og 36 siden uke 34. Det er foreløpig registret 17 covid-19 relaterte dødsfall i uke 42 og 28 i uke 41.

For hele pandemien er gjennomsnittsalderen på de døde 83 år, medianalderen er 85 år og 53 prosent er menn. I uke 42 var medianalder 82 år.

Antallet for siste uke forventes oppjustert for alle gruppene nevnt ovenfor.

Symptomer på covid

- Data fra befolkningsundersøkelsen «Symptometer» viser at andelen deltakere som oppgir å ha forkjølelsessymptomer, som har testet seg for koronavirus og som oppgir positivt prøveresultat for koronavirus er stigende, skriver FHI i den ferske rapporten.

Det er likevel slik at vi ikke nødvendigvis oppsøker lege selv om vi har koronasymptomer:

Andelen konsultasjoner ved legekontor eller legevakt for bekreftet covid-19 har vært nedadgående siden uke 29, med en utflating fra uke 38, ifølge FHI. Også antallet personer som har testet seg for korona hos legen eller på en teststasjon, har vært rimelig stabilt de siste ukene:

I uke 42 var det 5497 som testet seg med en PCR/antigentest, mot 5514 i uke 41.

Blant koronasymptomer som oppgis i Symptometer-undersøkelsen, er disse de vanligste:

Symptomene her er de vanligste for de med positiv koronatest uke 42:

 • Minst ett symptom: 93,2 prosent
 • Forkjølelsessymptomer: 84,3 prosent
 • Sliten eller utmattet: 69,3 prosent
 • Hoste: 56,8 prosent
 • Rennende nese: 63,1 prosent
 • Feber: 56,3 prosent
 • Sår hals: 55,9 prosent
 • Hodepine: 53,8 prosent
 • Muskel- eller leddsmerter: 45,5 prosent
 • Hoste og feber: 43,6 prosent
 • Tungpustet: 30 prosent
 • Apetittmangel: 24,5 prosent
 • Svimmel: 22 prosent
 • Endret smak- og luktesans: 21 prosent

Symptometer er FHIs verktøy for å følge med på andelen i befolkningen som har symptomer som kan skyldes koronavirus. Du kan lese mer om det her, hos FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.