Influensavaksine

Nå må du betale vaksinen selv: – Viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha den har råd

Folkehelseinstituttet venter influensaepidemi til vinteren og er bekymret for vaksinasjonsdekningen. I år må alle betale for vaksinen selv - og FHI og Helsedirektoratet oppfordrer til å holde prisen lav, slik at alle i risikogruppene har råd.

PRIS FOR INFLUENSA VAKSINE 2022: Fra gratis influensavaksine til risikogruppene under koronapandemien, må alle nå betale den selv. Selve vaksinen koster 88 kroner, men totalprisen vil variere ettersom det er vaksinatøren/kommunene som setter prisen for arbeidet med å sette vaksinen. Vaksinasjon på apotek inngår ikke i egenandelsordningen - og de setter sine priser selv. Foto: NTB
PRIS FOR INFLUENSA VAKSINE 2022: Fra gratis influensavaksine til risikogruppene under koronapandemien, må alle nå betale den selv. Selve vaksinen koster 88 kroner, men totalprisen vil variere ettersom det er vaksinatøren/kommunene som setter prisen for arbeidet med å sette vaksinen. Vaksinasjon på apotek inngår ikke i egenandelsordningen - og de setter sine priser selv. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er to år siden sist Norge hadde en skikkelig influensasesong, men influensaen er tilbake og man venter en epidemi i vinter. Det bekymrer Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Risikogruppen omfatter hele 1,6 millioner mennesker i Norge, blant dem alle fra fylte 65 år og beboere i omsorgsboliger og sykehjem, som anbefales å ta influensavaksine årlig.

Også gravide, for tidlig fødte barn og noen grupper barn og voksne med underliggende sykdommer som eksempelvis diabetes, astma eller hjerte- og karsykdom, anbefales årlig influensavaksine.

Nytt av året er at influensavaksinen ikke lenger er gratis. Nå går folkehelsemyndighetene ut med en klar oppfordring:

– Det er viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha vaksinen har råd til å ta den, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, og helsedirektør Bjørn Guldvog.

I en nyhetsmelding fra FHI skriver de at vaksinasjonsdekningen over flere år har vært særlig høy i eldre aldersgrupper og at den også økte for yngre voksne i risikogruppene - noe de tror skyldes at vaksinene har vært gratis.

– Dette skyldes nok i stor grad at vaksinering var gratis eller nesten gratis for risikogruppene under pandemien. Det å fjerne den økonomiske barrieren bidro også til å redusere sosiale forskjeller, sier Stoltenberg.

Pris influensavaksine 2022

Totalprisen for vaksine kan variere noe fordi du betaler en egenandel for selve vaksinen - og i tillegg kommer kostnaden for å sette vaksinen.

Ifølge FHI, koster influensavaksinene 88 kroner for personer i risikogrupper og øvrige målgrupper for influensavaksinasjon, i sesongen 2022/23.

- Men, det er ingen fast pris for administrering av influensavaksinene og prisen vil derfor variere fra kommune til kommune, skriver FHI.

Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og alle som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering.

Bekymret for vaksinasjonsdekningen

– Omtrent 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper for alvorlig influensa, men vi er et stykke unna målet om at minst 75 prosent av disse skal få influensavaksine, sier Stoltenberg, og viser til dekningstallene fra sesongen 2021-2022. FHI er spesielt bekymret for vaksinasjonsdekningen for små barn.

  • Av over 81 000 barn i risikogruppene fikk bare 8 prosent influensavaksine i fjor ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK og Beredt C19.
  • Blant voksne i risikogruppene er situasjonen bedre. Her har vaksinasjonsdekningen økt kraftig i løpet av få år, og endte samlet på 63 prosent for alle 18-79 år, ifølge tall fra årlig spørreundersøkelse utført av SSB.
  • I fjor så man også en kraftig økning i vaksinasjon blant yngre voksne i risikogruppene. De nådde en dekning på 50 prosent ifølge SSB.

Årsakene til helsemyndighetenes bekymring for en influensaepidemi i vinter, er flere: Man venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake - og at dette er virus som vi har lite beskyttelse mot.

– Influensa har vært stort sett fraværende under pandemien på grunn av strenge smitteverntiltak, og befolkningens beskyttelse mot influensa er dermed lav, sier Stoltenberg.

Spesielt om gruppen små barn sier hun at noen av disse aldri har hatt influensa, og at de dermed har ingen eller lite immunitet.

- Derfor er det svært viktig at risikogruppene husker å få influensavaksinen i år, sier Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.