Korona vaksine

Nå kommer de aller ferskeste vaksinene også til Norge: - Raskere enn forespeilet

Nå kommer de oppdaterte booster-vaksinene som er spesielt rettet mot koronavarianten som har vært den dominerende i Norge den siste tiden, BA4/5. - Kommer til Norge raskere enn forespeilet, sier FHI.

OPPDATERTE COVID VAKSINER: Både Pfizer og Moderna har kommet med oppdaterte vaksiner som skal benyttes som oppfriskningsdoser (3. dose eller 2. dose) i Norge utover høsten. Den aller ferskeste og nyeste varianten retter seg mot den siste virusvarianten som har dominert i Norge i det siste, BA4/5 - og den kommer til Norge mye raskere enn FHI har forventet. Foto: NTB/Scanpix
OPPDATERTE COVID VAKSINER: Både Pfizer og Moderna har kommet med oppdaterte vaksiner som skal benyttes som oppfriskningsdoser (3. dose eller 2. dose) i Norge utover høsten. Den aller ferskeste og nyeste varianten retter seg mot den siste virusvarianten som har dominert i Norge i det siste, BA4/5 - og den kommer til Norge mye raskere enn FHI har forventet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For så lite som ei uke siden skrev Vi.no om de oppdaterte koronavaksinene som nå skal settes som boosterdoser (3. og 4. dose) - der vi også forteller hva som er forskjellene på de opprinnelige vaksinene og de oppdaterte og hvorfor de nye vaksinene er bedre - men kun som boosterdoser.

Pfizer har to oppdaterte vaksiner som nå nylig er er godkjent for bruk - og Moderna har én. Og for ei uke siden var det fullt fokus på den første oppdaterte vaksinen, som dekker både det opprinnelige viruset og omikronvarianten som vi kaller «BA. 1». Da sa også FHI at det fortsatt ville være en stund til den ferskeste Pfizer-oppdaterte vaksinen ville komme til Norge.

Men nå er den aller ferskeste vaksinen altså allerede på vei, bekrefter fagdirektør i FHI, Svein Rune Andersen overfor Vi.no:

- Ja, vi vil få levert vesentlig flere doser av vaksinen Comirnaty Original/BA.4-5 raskere enn det vi var forespeilet i utgangspunktet, sier Andersen.

Comirnaty Original/Omicron BA. 4-5 (BioNTech/Pfizer) retter seg mot omikron BA. 4 og BA. 5 og det opprinnelige covid-19 viruset. Ifølge den siste ukerapporten fra FHI, er det omikronvarianten BA. 5 som nå dominerer i Norge og utgjør over 95 prosent av tilfellen. De forteller at det per nå ikke er tegn på at andre virusvarianter vil ta over for BA.5.

- Ta den dosen du blir tilbudt

Ifølge FHI vil det i tiden framover være flere ulike oppdaterte vaksiner tilgjengelig ute i kommunene. Men ettersom målgruppene som nå tilbys oppfriskningsdose i utgangspunktet har en høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp, er det viktigere at de mottar en oppfriskingsdose, enn hvilken vaksine som tilbys.

Tidligere har Andersen forklart til Vi.no at beskyttelsen mot alvorlig sykdom nok er omtrent den samme for den opprinnelige vaksinen og den nye vaksinen - men at den nye vaksinen kan beskytte bedre mot å bli smittet og å få milde symptomer.

Kommunene vil framover tilby BA. 1-vaksine fram til BA. 4-5-vaksine er tilgjengelig, men FHI anbefaler kommunene å ta i bruk BA. 4-5- vaksinen når den blir tilgjengelig.

- Det er viktig å understreke at det er viktigere at man tar en oppfriskningsdose, enn hvilken vaksine man får. De oppdaterte vaksinene vil gi like god beskyttelse mot alvorlig sykdom, understreker Andersen.

Men når kan du forvente å få den aller ferskeste, nyeste oppdaterte vaksinen?

Når kommer boostervaksinen til deg?

- Vi vil starte utsendingen av BA-4-5 holdig vaksine til deler av landet allerede i uke 40, forteller Andersen til Vi.no.

Han legger til at de ikke vil klare å levere de ferskeste covid-vaksinene (Comirnaty Original/BA.4-5) ut til hele landet samtidig fordi distribusjonskapasiteten i stor grad må brukes til utsendelse av influensavaksine.

For deg som skal vaksineres i nærmeste framtid, før BA4/5 når ut til kommunene, vil det være den første oppdaterte vaksinen du får, den som dekker omikron BA. 1 varianten.

- Den oppdaterte vaksinen som dekker omikron BA. 1 varianten vil bli benyttet fram til vaksinen som dekker BA. 4-5 blir tilgjengelig, sier Andersen.

Hva med oppdatert Moderna?

Den oppdaterte Moderna-vaksinen inneholder genkode (mRNA) for S-proteinet til både det opprinnelige Wuhan-viruset og omikronvarianten BA.1.

Hvorvidt dette er en vaksine du blir tilbudt som oppfriskning, er opp til kommunene:

- Det er opptil de enkelte kommunene å bestille vaksiner. FHI kan derfor ikke svare på hvilken vaksine de ulike kommunene kan tilby til enhver tid, sier Andersen.

Hvilke bivirkninger er vanlige nå?

Andersen har tidligere sagt til Vi.no at det hittil ikke er sett noen vesentlige forskjeller i bivirkninger kort tid etter vaksinasjon med opprinnelig og ny vaksine.

Han sier nå at det foreløpig ikke er veldig mange i Norge som har fått den oppdaterte vaksinen som 4. dose - og at det derfor er for tidlig å si noe om bivirkningene i forhold til den opprinnelige vaksinen.

- Basert på data fra kliniske studier ser det ikke ut til at det er noen vesentlig forskjell i bivirkningene man får etter vaksinasjon med Comirnaty og den oppdaterte vaksinen Comirnaty original/BA.1, sier Andersen.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.