Førerkort for eldre:

Nå kan du slippe helseattest

Det kan gå mot politisk flertall for å fjerne den obligatoriske helsetesten alle over 80 år må bestå for å beholde førerkortet.

PROVOSERT: Mange friske eldre har vært provosert over den obligatoriske testingen som slår inn idet de fyller 80 (75 inntil 2019). Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
PROVOSERT: Mange friske eldre har vært provosert over den obligatoriske testingen som slår inn idet de fyller 80 (75 inntil 2019). Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De tre opposisjonspartiene Ap, SV og FrP snakker nå samme sak: De ønsker å fjerne ordningen som sier at alle etter fylte 80 år må til lege hvert tredje år og få en helseattest for å kunne beholde sertifikatet. Før 2019 var aldersgrensa 75.

– Det er trist å høre at friske og oppegående eldre mister førerkortet bare fordi de ikke består en teoretisk prøve som har lite med bilkjøring å gjøre. Dette fungerer ikke etter hensikten, oppleves belastende, diskriminerende og ydmykende, sier FrPs stortingsrepresentant og transportpolitikker Tor Andre Johnsen, i en pressemelding. Det var DinSide som omtalte saken først.

Test ved mistanke

Vi.no har gjentatte ganger skrevet om ordningen som fratar mange eldre bevegelsesfriheten ved at de ikke lenger kan kjøre bil. Overtesting har vært en reell bekymring, og testene som benyttes i vurderingen av kjøreevne er omdiskutert.

I desember fremmet SV forslaget «Stortinget ber regjeringen fjerne kravet om obligatorisk, aldersbestemt helseattest for eldre som grunnlag for førerkort.», som både Ap og FrP støtter.

– Når SV nå fremmer noe vi tidligere har fremmet så er det helt naturlig for oss å støtte det. Når også Ap støtter dette så vil det få flertall, regjeringen må gjøre som den får beskjed om og testene blir historie, sier FrPs samferdselspolitiske talsperson Bård Hoksrud.

FrPs Tor Andre Johnsen mener at de obligatoriske testingen etter en viss alder er et særnorsk fenomen som ikke automatisk gir en høyere trafikksikkerhet. Leger skal fortsatt teste ved mistanke, men ikke bare fordi pasienten har nådd en viss alder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.