Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Forslaget om å øke egenandelstaket ble først framlagt av Solberg-regjeringen, men Støre-regjeringen har ikke endret det. Derfor må alle som har en del utgifter til helsetjenester og medisiner fra 2022 ut med 461 kroner mer før de får frikort.
I dette ligger det også en prisøkning i egenandelene, slik at helseutgiftene øker også for de som ikke har så store utgifter at de når frikortbeløpet.
Flere kritiserer nå økningen i egenandelstaket, og sier at det er de svakeste som rammes.

- Dette er ingen spøk!

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi Pluss- De kronisk syke rammes hardest
Hogne Skogesal, assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet (Naaf) kommentarer at et av argumentene for å øke egenandelstaket har vært at de med lave helseutgifter ikke trenger like mye økonomisk støtte.
- Samtidig kan det hevdes at disse kun i liten grad vil belaste helsevesenet og helsebudsjettene, selv om de skulle nå opp til grensen for frikort i løpet av et kalenderår, sier Skogesal.
Han kommenterer at økningen på nesten 20 prosent er stor - og at det er de svakeste som rammes:
- Det vil derfor utvilsomt være de kronisk syke, som år etter år har store løpende utgifter knyttet til sin sykdom, som rammes hardest av dette. Når egenandelstaket nå økes med nesten 20 prosent, som er en aggressiv økning, så betyr det altså større helseutgifter for de som trenger denne ordningen aller mest.

Slik kan du styrke immunforsvaret
Vi PlussOgså Norsk cøliakiforening ved generalsekretær Knut H. Peterson, er kritisk til økningen.
- Generelt sett er det uheldig med økt grense for frikort, da dette rammer mange med svak økonomi. Vi vet at mange av våre medlemmer har tilleggssykdommer, og de vil rammes av dette, sier Peterson.
Han poengterer at ordningen med grunnstønad til fordyrende kosthold, som deres medlemmer rammes av, ikke er under frikortordningen men er en stønad fra Nav.

Helsekost og kosttilskudd på nett? - Medfører en risiko
Vi Pluss- Rammer en av fire nordmenn
FrP og SV er to av partiene som har uttalt seg kritisk til økningen.
Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i FrP, sier til Vi.no at FrP aldri hadde akseptert å støtte det han omtaler som en usosial økning av egenandelstaket på nesten 20 prosent.
- Det rammer en av fire nordmenn, og går særlig utover vanlige folk med dårlig økonomi, sier Hoksrud.
FrP foreslo i sitt alternative budsjett for 2022 å beholde dagens egenandelstak på 2460 kroner.
- Høyre-regjeringen foreslo også en kraftig økning av egenandelstaket i fjor, og da var helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) rasende og mente regjeringen gjorde det dyrere å være syk. For FrP var det uaktuelt å støtte et så usosialt budsjett, og vi reverserte derfor forslaget fra Høyre-regjeringen i budsjettforhandlingene. Det ga syke nordmenn en besparelse på 1.1 milliard kroner i år, uttaler Hoksrud.
Vant ikke fram
Han er kritisk til forklaringen fra Ap om at det ikke var tid nok til å endre det - og hevder det her har stått mer på viljen:
- Jeg håpet den rødgrønne regjeringen og SV også ville reversere økningen på 461 kroner i sitt budsjett, men det gjorde de dessverre ikke. De hevder det ikke var nok tid, men de hadde mer enn nok tid til en rekke andre endringer på flere milliarder kroner. Det viser at det ikke var vilje til å prioritere å fjerne det usosiale kuttet. Det er dypt beklagelig, for det rammer syke nordmenn i ei tid da også strøm- og renteutgiftene øker kraftig.
SV påpeker at de ønsket å reversere endringene - men at de ikke vant fram:
- I vårt opplegg for alternativt statsbudsjett, satt SV av penger til å reversere endringer i både egenandeler og fribeløp, fordi det er viktig å sikre alle tilgang til rimelige helsetjenester. Dessverre fikk vi ikke gjennomslag for det i forhandlingene med Ap og Sp, uttaler helsepolitisk talsperson Marian Hussain i SV.

- Leger tar ikke RLS på alvor
Vi PlussSammenslåing av frikort
Etter mange år med to separate egenandelstak for ulike typer helsetjenester, ble egenandelstak 1 og egenandelstak 2 slått sammen til ett felles egenandelstak fra og med 1. januar 2021.
Felles egenandel for begge disse ble da satt til 2460 kroner. For noen brukere betød dette at utgiftene ble redusert, ettersom de kanskje slapp å nå egenandelstakene for begge frikortene, mens det ble dyrere for andre.

Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi PlussDette er med i frikortordningen
Ifølge Helfo.no er det godkjente egenandeler fra disse som teller med i grunnlaget for frikort:
- apotek/bandasjist
- lege
- behandling hos fysioterapeut
- psykolog
- sykehus/poliklinikk
- laboratorier og røntgeninstitutt
- enkelte former for tannsykdommer
- pasientreiser
- opphold ved opptreningsinstitusjoner og andre private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionalt helseforetak (RHF)
- behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo universitetssykehus - Rikshospitalet HF
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.