Førerkort og diabetes

Nå haster det for diabetes-pasientene

Et ukjent antall bilister kan være i fare for å miste førerretten fra 1. januar, om de ikke fornyer innen nyttår. Dette har ingenting med gamle førerkorttyper å gjøre - men er relatert til utbredt folkesykdom.

FORNYE FØRERKORT MED DIABETES? Fra 1. januar 2023 strammes det til for alle med diabetes som bruker blodsukkerdempende medisiner: Da skal alle kun ha førerkort med maks fem års gyldighet. Har du diabetes, står på slike medisiner og har et førerkort med lenger enn fem års varighet, vil dette ikke være gyldig etter nyttår. Du må fornye for å beholde førerretten. Foto: Kristin Sørdal
FORNYE FØRERKORT MED DIABETES? Fra 1. januar 2023 strammes det til for alle med diabetes som bruker blodsukkerdempende medisiner: Da skal alle kun ha førerkort med maks fem års gyldighet. Har du diabetes, står på slike medisiner og har et førerkort med lenger enn fem års varighet, vil dette ikke være gyldig etter nyttår. Du må fornye for å beholde førerretten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle med diabetes som bruker en blodsukkerregulerende medisin og som har et førerkort med varighet på mer enn fem år, må fornye førerkortet sitt innen nyttår.

Årsaken er endringer i førerkortforskriften. Egentlig var fristen for fornyelse for denne gruppen bilister satt til 1. januar 2022, men på grunn av koronapandemien ble fristen utsatt et år - og det er der vi nå nærmer oss; fristen er 1. januar 2023. Vi.no skrev om endringene og fristen allerede i februar - og at Vegvesenet oppfordret til å få gjort fornyelsen i god tid.

Hvor mange det gjelder, som har diabetes og som rammes av denne endringen, vites ikke:

- Vi vet ikke hvem disse personene er, og vi vet dermed heller ikke hvor mange av dem det er som ennå ikke har fornyet førerkortet, sier rådgiver Ingrid Sørli i Fagseksjon førerkort i Statens vegvesen til Vi.no.

Dersom dette gjelder deg er det ifølge Sørlig fremdeles tid til å rekke fristen - men du bør agere raskt:

- Ja, det er fremdeles tid til å rekke fristen, men man må regne med noen dager. Vi anbefaler derfor å gjøre det så snart som mulig.

Har du ikke fornyet innen fristen, er konsekvensen et ugyldig førerkort og alt det medfører:

- Den som ikke fornyer innen nyttår, vil ha et ugyldig førerkort. Man skal ha gyldig førerkort for å kunne kjøre, påpeker Sørli.

Hun understreker at man selv har et ansvar for å sette seg inn i regelverket rundt førerkort, og man har et eget ansvar for å påse at man har riktig førerkort.

Over 300 000 med diabetes

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det stadig flere nordmenn som lever med diabetes. Tall fra 2021 viser at det er cirka 270 000 personer som har diagnostisert diabetes - og i tillegg anslås det at omkring 60 000 har uoppdaget diabetes. Rundt 5 prosent av befolkningen (voksne) regulerer diabetes med blodsukkerregulerende medisin (kilde: FHI).

Når det gjelder fristen 1. januar 2023 og kravet om fornying av førerkort, skal du merke deg dette:

Kravene om fornying av førerkort slik at det kun er gyldig for fem år av gangen, omfatter alle som behandler diabetes med blodsukkersenkende legemidler. Det gjelder for bruk av alle typer slike medisiner.

ELSKER BILER - MEN DET HAR KOSTET: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Har du diabetes men ikke ikke bruker diabetesmedisiner og som regulerer diabetes gjennom kost og mosjon; de kan fortsatt ha førerkort med vanlig varighet.

- Alle som har diabetes og tar medisiner for det, skal ha førerkort med maksimalt fem års gyldighet på lette klasser (moped, motorsykkel, bil, snøskuter og traktor) og maksimalt tre års gyldighet på tunge klasser (lastebil- og bussklasser), sier Sørli.

Hun forteller at Vegvesenet antar at de som har diabetes type 1 og tar insulin eller andre andre legemidler som kan gi hypoglykemi, allerede har førerkort med begrenset gyldighet.

- Det er gruppen som har diabetes type 2 og som tar blodsukkersendende legemidler vi vil nå ut til, understreker hun, og viser til at Helsedirektoratet har antatt at det har vært mange av disse som ikke har førerkort med begrenset gyldighet.

- Det er disse som ha fått en frist til 31. desember i år til å fremlegge helseattest og få riktig gyldighet på førerkortet.

Hvem må fornye forerkortet - og hvem slipper?

Statens vegvesen understreker:

Du må fornye førerkortet om du har diabetes type 2, har et førerkort i lette klasser med gyldighet på mer enn fem år fra utstedelsesdato, og bruker blodsukkersenkende legemidler.

Det nye førerkortet ditt får maksimalt fem års gyldighet for lette klasser, som da er ifølge endringen av førerkortforskriften § 4-1 etter EUs førerkortdirektiv og krav om legeerklæring.

Du trenger ikke å gjøre noe om du:

  • enten har diabetes type 2 og du har inntil fem års gyldighet på førerkortet fra utstedelsesdato
  • eller du har diabetes type 2 og ikke bruker blodsukkersenkende legemidler
  • er over 80 år og har et gyldig førerkort.

Personer som har diabetes type 1 og bruker legemiddel som kan gi hypoglykemi (eks. insulin) og som allerede har begrensninger i gyldigheten på førerkortet, trenger ikke å fornye førerkortet før det utløper. Men også her gjelder det at dersom du ikke har begrensing på førerkortet, må du fornye med helseattest.

Slik fornyer du førerkortet

Uansett om du fornyer førerkortet innen fristen 1. januar 2023 eller om du tar det over nyttår:

- Man får gyldig førerkort igjen når man eventuelt fremviser helseattest og får utstedt nytt førerkort med riktig gyldighet på et senere tidspunkt, sier Sørli.

Dersom du ikke fornyer innen fristen må du imidlertid huske at du ikke har et gyldig førerkort i perioden fra nyttår og til du har fornyet.

Du fornyer førerkortet ved å levere helseattest til trafikkstasjonen. Dette kan du gjøre ved å sende attesten til trafikkstasjonen via post eller ved personlig oppmøte. Det er ikke mulig å sende den digitalt per i dag, men Vegvesenet jobber med å få på plass en slik tjeneste i løpet av 2023.

Når Vegvesenet så har registrert attesten din, som kan ta en uke, får du beskjed om det - og du kan da fornye førerkortet ditt. Selve fornyelsen kan du gjøre på nett.

Gyldigheten for det nye førerkortet blir satt ut fra den datoen helseattesten ble utstedt. Men husk: Du kan likevel ikke kjøre bil etter 1. januar selv om helseattesten er i boks og du bare ikke har fått fornyet førerkortet. Du må da vente til du har fornyet og har et førerkort med korrekt gyldighetsperiode påført.

- Kravene ble ikke fulgt opp

Hvorfor er det egentlig en felles frist fir fornyelse for alle diabetikere på blodsukkersenkende medisiner, 1. januar 2023?

Sørli forteller at reglene om at man skal maksimalt fem års gyldighet på lette klasser og tre års gyldighet på tunge klasser når man har diabetes og tar medisiner for det, ikke er nytt. Hun understreker at alle diabetikere som tar medisiner for det, skal ha førerkort med riktig gyldighet.

- Helsedirektoratet ble imidlertid for noen år siden kjent med at kravet om fem års gyldighet for de som har diabetes 2 og tar blodsukkersenkende legemidler i mange tilfeller ikke ble fulgt opp. Det ble derfor etter hvert behov for å presisere dette i førerkortforskriften, og det ble besluttet å sette en frist for å disse å ordne med førerkort med riktig gyldighet, sier Sørli.

Hun forteller at fristen opprinnelig ble satt til 1. januar 2022 - men at den senere ble bestemt forlenget med ett år grunnet pandemien og presset på fastlegene. Og fristen er derfor 1. januar 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.