Økt takst til fastlegen

Nå har det blitt dyrere å gå til legen

1. juli økte prisene for å gå til legen, samt prisene for diverse andre helsetjenester. Her er egenandelene du må betale nå.

HVA KOSTER DET Å GÅ TIL LEGEN? Fra 1. juli har prisene for legetime økt. Prisøkningen er cirka tilsvarende prisstigningen for øvrig i perioden sommeren 2022-2023: Drøye 6 prosent. Foto: NTB
HVA KOSTER DET Å GÅ TIL LEGEN? Fra 1. juli har prisene for legetime økt. Prisøkningen er cirka tilsvarende prisstigningen for øvrig i perioden sommeren 2022-2023: Drøye 6 prosent. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. juli hvert år kommer det nye takstplakater hos legen, fysioterapeuten og andre behandlergrupper som har avtale med den offentlige helsetjenesten og som faller inn under frikortordningen.

Dette skjer i forbindelse med forhandlinger mellom yrkesforeningene, Helse- og omsorgsdepartementet, de regionale helseforetakene og Kommunesektorens organisasjon (KS).

For de ulike yrkesgruppene handler det om refusjoner, takster og regler for hva de skal ha betalt for tjenestene de leverer på vegne av det offentlige helsevesenet.

For deg og meg som pasienter handler det om hva vi må betale i egenandeler hos eksempelvis legen.

Egenandelene hos fastlegen

Det er mye du kan måtte betale for, hos fastlegen. En ting er egenandelen for selve konsultasjonen, som vil variere med legens utdanning. Andre ting du må betale for er for eksempel prøvetaking, utstyr som må brukes ved prøvetaking, henvisning til spesialister etc.

Egenandelene som gjelder hos legen fra 1. juli 2023:

Inngår i frikortgrunnlaget:

  • Konsultasjon hos legen dag/kveld, legevakt: 170 kr/288 kr (økt fra 160 kr/ 280 kr)
  • Tillegg hos spesialist i allmennmedisin: 54 kr (økt fra 52 kr)
  • Tillegg for taking av blodprøver og andre prøver: 61 kr (økt fra 59 kr)

Fysioterapi

Dette er egenandelene fra 1. juli 2023:

  • Fysioterapi/egenandel undersøkelse: 192 kroner (økt fra 185 kroner)
  • Behandling hos fysioterapeut: 139 kr (økt fra 135 kr)
  • Tillegg for diagnostisk ultralyd ved muskel- og skjelettplager (fysioterapi): 100 kr (ingen økning)
  • Behandling hos manuellterapeut: 182 kr (økt fra 177 kr)

Det er faste takster for fysioterapibehandling i den offentlige, kommunale helsetjenesten. Du betaler bare det som er oppgitt som pasientens egenandel for behandlingen. Fysioterapeuten kan i tillegg kreve betaling for visse typer tilleggstjenester og forbruksmateriell.

Velger du å behandles av en selvstendig næringsdrivende fysioterapeut som ikke har driftsavtale med kommunen, gjelder ikke takstene. Disse behandlerne bestemmer sine honorarer selv, og de vil derfor variere.

Dette er med i frikortet

Behandlergruppene som faller inn under Helfo/frikortordningen og hvor det nå kan være endringer i regelverk eller takster er:

Fysioterapeuter, leger, kiropraktor, psykolog, jordmødre, logopeder og audiopedagoger, ortoptister, kommunehelsetjenesten, sykehus og poliklinikk.

1. januar 2021 ble egenandelstakene 1 og 2 slått sammen til én frikortordning. De tjenestene som før utløste godkjente egenandeler, vil fortsatt utløse egenandeler som gir opptjening til frikort for helsetjenester.

1. januar 2022 ble egenandelsgrensa for helsetjenester økt fra 2460 kroner til 2921 kroner. Det betyr at du i 2022 måtte betale 461 kroner mer i egenandeler før du fikk frikort, enn året før.

Frikortgrunnlaget for 2023 er 3040 kroner, som altså er en økning på 119 kroner fra 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.