Blodpropp

- Nå går jeg en mil uten problemer

Etter at Mia Serler (55) gjennomgikk en åreknuteoperasjon føler hun seg vel i både kjole og shorts igjen. Resultatet er sprekere, glattere bein og mindre hevelser.

OPERASJON AV ÅREKNUTER: – Det er egentlig ingenting å bekymre seg for. Inngrepet gikk veldig kjapt, og var helt smertefritt, sier Mia. Foto: Pernilla Wästberg
OPERASJON AV ÅREKNUTER: – Det er egentlig ingenting å bekymre seg for. Inngrepet gikk veldig kjapt, og var helt smertefritt, sier Mia. Foto: Pernilla Wästberg Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mia Serler (55) hadde akkurat født sitt første barn for 28 år siden, da hun plutselig fikk høy feber. Legen fant ingen åpenbare feil, og både Mia, babyen Anton, og pappa Jimmy fikk reise hjem. Noen dager senere fikk Mia smerter i lysken som siden forflyttet seg til det ene beinet.

– Jeg kunne ikke legge vekt på det høyre beinet lenger, og det var da legene oppdaget en blodpropp dypt inni leggen. Jeg ble innlagt og fikk akuttbehandling med blodfortynnende medisiner, forteller Mia, som er bosatt utenfor Malmö.

Ettervirkninger av blodpropp

Før barn nummer to, datteren Amanda, ble født for 26 år, siden fikk Mia forebyggende behandling, og har siden ikke hatt flere blodpropper. Men ettervirkningene av den første blodproppen har vedvart i alle år.

Mia hadde store åreknuter og opplevde problemer med både hevelser og tunge og slitne bein. Hun søkte hjelp mange steder før hun fant en klinikk som undersøkte beinet hennes grundig, og deretter tilbød en operasjon for å fjerne åreknutene.

– Legen undersøkte hele beinet med ultralyd, helt opp til lysken, og kunne deretter konstatere at åreknutene var av en slik kategori at jeg fikk dekket kostnadene gjennom helsevesenet.

Operert med laser

Dyp venetrombose (blodpropp) skyldes en skade på veggen i blodåren, og er en av de største risikoene ved åreknuter. Selve operasjonen ble utført ved hjelp av laser, og Mia beskriver den som svært mild:

– Det er egentlig ingenting å bekymre seg for. Det hele gikk veldig kjapt og var smertefritt, sier Mia, og forteller at legen lagde fem, seks små snitt i huden som han først markerte med en tusjpenn. Et tynt kateter ble deretter ført gjennom snittet og inn i venen, som ble behandlet med laser.

– Jeg var våken under hele inngrepet, og etterpå ble jeg liggende et par timer for observasjon. Siden dro jeg hjem, og neste dag var jeg tilbake på jobb. Jeg har en stillesittende jobb som trafikkleder i et transportselskap, og kunne fortsette i jobben som vanlig.

Fikk støttestrømpe

Etter operasjonen var Mias bein bandasjert i noen dager, og deretter måtte hun bruke en støttestrømpe døgnet rundt i to uker.

– Beinet var ømt fem eller seks dager etter operasjonen, men det hjalp å ligge med beinet høyt hevet. Og ømheten forsvant ganske fort, forteller Mia som elsker å trene.

Hun går gjerne lange og raske gåturer. Det gikk ikke lang tid før Mia kjente at beinet var mye bedre enn før operasjonen.

– Amanda og jeg liker å ta gåturene sammen, og nå går jeg en mil uten problemer. Jeg blir heller ikke like sliten i beinet som tidligere. Hevelsene har gått tilbake, den høyre leggen er ikke stor som den var før. Jeg har blant annet hatt store problemer med å finne høye skinnstøvler som passer.

Finere og lettere

Mia forteller at selv om det opererte beinet fremdeles er litt kraftigere enn det andre, er det mye finere enn tidligere, og de kronglete og synlige åreknutene er helt borte.

– Selv om den aller største gevinsten er at tyngdefølelsen i beinet er borte, er det en super bonus at det ser bedre ut også. Det er definitivt mye hyggeligere å gå barbeint – og å kunne gå i shorts eller kjole. Mias råd til andre som har problemer med åreknuter er å oppsøke hjelp.

– Rådfør deg med flere leger dersom den første ikke kan hjelpe deg. Det gjorde jeg, og det er jeg glad for.

Hvorfor får vi åreknuter?

Åreknuter oppstår når klaffene i venene svekkes. Da kan ikke blodet bevege seg oppover, men samler seg i beina. Problemet forverres når venene mister elastisitet og svulmer opp når blodet samler seg. Åreknuter er altså forårsaket av en kombinasjon av svekkede klaffer og reduksjon av elastisiteten i venene.

Åreknuter kan være arvelig

Tretti prosent av kvinner og femten prosent av menn rammes av åreknuter i løpet av livet. Det vanligste er at åreknuter oppstår i forbindelse med graviditet, eller når man går opp i vekt, og den hormonelle balansen endrer seg. Forskning viser også at åreknuter i stor grad er arvelig.

Andre risikofaktorer er ubalanse i kvinnelige kjønnshormoner, dårlig blodsirkulasjon, mangel på mosjon og overvekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.