D-vitaminmangel?

Nå er vitaminlageret ditt på bånn

Er du trøtt, slapp, har muskel- og leddsmerter, nedstemt humør og hyppige luftveisinfeksjoner? Det kan ha en enkel og veldig vanlig forklaring - spesielt på denne tiden av året.

MANGEL PÅ D-VITAMIN: På senvinteren er d-vitaminlagrene våre gjerne på bånn etter mange måneder uten sollys. Det kan blant annet gi deg dårligere immunforsvar og hyppigere luftveisinfeksjoner. Foto: NTB
MANGEL PÅ D-VITAMIN: På senvinteren er d-vitaminlagrene våre gjerne på bånn etter mange måneder uten sollys. Det kan blant annet gi deg dårligere immunforsvar og hyppigere luftveisinfeksjoner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi vet det jo egentlig, for vi har hørt det fra vi var små: Om vinteren bør vi ta tran. I alle måneder med r i, bør tranflasken eller tranpillene fram på frokostbordet, i hvert fall om vi skal ha god helse og holde oss friske. Ikke fordi tran i seg selv er essensielt, selv om det har mange gode helsefordeler, men fordi det inneholder en livsviktig dose av vitamin D.

Derfor trenger du vitamin D

  • Vitamin D er absolutt nødvendig for at skjelettet ditt skal holde seg sterkt. D-vitamin er viktig for å opprettholde normalt nivå av kalsium og fosfor i kroppen, begge mineralene er helt nødvendig for skjelettet og tennene.
  • Vitamin D stimulerer dannelsen av beinvev, og kan dermed redusere risikoen for beinskjørhet.
  • D-vitamin er nødvendig for at immunforsvaret ditt skal fungere godt. Forskning har vist at personer med mangel på vitamin D er mye mer utsatt for luftveisinfeksjoner.
  • Vitamin D er viktig for normal celledeling. Enkelte studier tyder på at det kan ha forebyggende effekt på ulike sykdommer som kreft og diabetes.
  • Nyere studier har vist at vitamin D kan både forebygge og behandle depresjon.
  • I tillegg spiller vitamin D en tydelig rolle når det gjelder forebygging av demens: Hos personer med lave nivåer av vitamin D, økte risikoen for demens med 50 prosent.

Vanlig å ha for lite

Vitamin D er på sett og vis det enkleste vitaminet å få nok av. Det er bare å gå ut og stå med armene og ansiktet i sola i et kvarters tid, så har du fått din daglige dose. Vitamin D dannes nemlig i huden når den får sol på seg, og uten at du merker det fylles lagrene dine opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.