D-vitaminmangel?

Nå er vitaminlageret ditt på bånn

Er du trøtt, slapp, har muskel- og leddsmerter, nedstemt humør og hyppige luftveisinfeksjoner? Det kan ha en enkel og veldig vanlig forklaring - spesielt på denne tiden av året.

MANGEL PÅ D-VITAMIN: På senvinteren er d-vitaminlagrene våre gjerne på bånn etter mange måneder uten sollys. Det kan blant annet gi deg dårligere immunforsvar og hyppigere luftveisinfeksjoner. Foto: NTB
MANGEL PÅ D-VITAMIN: På senvinteren er d-vitaminlagrene våre gjerne på bånn etter mange måneder uten sollys. Det kan blant annet gi deg dårligere immunforsvar og hyppigere luftveisinfeksjoner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi vet det jo egentlig, for vi har hørt det fra vi var små: Om vinteren bør vi ta tran. I alle måneder med r i, bør tranflasken eller tranpillene fram på frokostbordet, i hvert fall om vi skal ha god helse og holde oss friske. Ikke fordi tran i seg selv er essensielt, selv om det har mange gode helsefordeler, men fordi det inneholder en livsviktig dose av vitamin D.

Derfor trenger du vitamin D

 • Vitamin D er absolutt nødvendig for at skjelettet ditt skal holde seg sterkt. D-vitamin er viktig for å opprettholde normalt nivå av kalsium og fosfor i kroppen, begge mineralene er helt nødvendig for skjelettet og tennene.
 • Vitamin D stimulerer dannelsen av beinvev, og kan dermed redusere risikoen for beinskjørhet.
 • D-vitamin er nødvendig for at immunforsvaret ditt skal fungere godt. Forskning har vist at personer med mangel på vitamin D er mye mer utsatt for luftveisinfeksjoner.
 • Vitamin D er viktig for normal celledeling. Enkelte studier tyder på at det kan ha forebyggende effekt på ulike sykdommer som kreft og diabetes.
 • Nyere studier har vist at vitamin D kan både forebygge og behandle depresjon.
 • I tillegg spiller vitamin D en tydelig rolle når det gjelder forebygging av demens: Hos personer med lave nivåer av vitamin D, økte risikoen for demens med 50 prosent.

Vanlig å ha for lite

Vitamin D er på sett og vis det enkleste vitaminet å få nok av. Det er bare å gå ut og stå med armene og ansiktet i sola i et kvarters tid, så har du fått din daglige dose. Vitamin D dannes nemlig i huden når den får sol på seg, og uten at du merker det fylles lagrene dine opp.

Likevel: Mangel på vitamin D er den vanligste ernæringsmangelen i verden. Særlig her i nord, hvor sola nærmest ikke er å se mellom oktober og mars.

Det er nå - mot slutten av vinteren - at D-vitaminlagrene dine er på sitt aller laveste. Det er lenge siden sommeren, og fortsatt et stykke igjen til våren. Selv om sola er på vei tilbake, er den ennå ikke sterk nok til at huden klarer å benytte seg av den for å lage vitamin D.

Symptomer på vitamin D-mangel

Mangel på vitamin D kan til å begynne med gi ingen eller få symptomer. Men ved uttalt mangel kan følgende symptomer oppstå:

 • Tretthet, svakhet
 • Muskel- og leddsmerter
 • Hyppige luftveisinfeksjoner
 • Nedstemthet, depresjon
 • Nedsatt hukommelse og konsentrasjon
 • Smerter i rygg, bein og hofter, og problemer med å gå
 • Over tid: Økt risiko for beinskjørhet, deformerte og bøyde knokler, demens, diabetes og visse typer kreft

Så om du føler deg slapp, trøtt og sliten, har verkende ledd og muskler, føler deg glemsk og nedstemt og synes at livet generelt er et ork - da kan det være at det ikke er livet ditt som har nådd bunnen, men D-vitaminnivået.

En enkel blodprøve hos fastlegen din er alt som skal til for å sjekke det.

Hvor lite D-vitamin er for lite?

Ifølge Helsedirektoratet 50 nmol/l vært definert som grenseverdi for tilfredsstillende vitamin D-status i blodet, mens 25 nmol/l har vært definert som vitamin D-mangel.

Alle verdier under 50 anses å være for lavt. Nivåer under 25 defineres som alvorlig mangel. Det optimale nivået anses å være mellom 50 og 125 nmol/l. Går du med lave nivåer av vitamin D over lang tid, kan det føre til alvorlig sykdom.

Så hvordan får vi i oss nok vitamin D når det fortsatt er en stund igjen til sola kan hjelpe oss? Tran er en viktig kilde. Det samme er fet fisk som makrell, laks, ørret, sild og kveite. Enkelte meieriprodukter er tilsatt vitamin D.

For svært mange vil det være vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom kosten. Tilskudd anbefales derfor gjennom hele vinterhalvåret, enten i form av tran eller som rent D-vitamin.

Eldre mer utsatt for mangel

Den generelle anbefalingen er å få i seg 10 mikrogram D-vitamin per dag for voksne og barn, mens voksne fra 75 år og oppover er anbefalt 20 mikrogram D-vitamin per dag. Eldre er nemlig mer utsatt for D-vitaminmangel, ettersom de ofte er mindre ute i sollys, får i seg mindre D-vitamin gjennom kosten, og fordi huden med årene blir litt dårligere til å lage vitamin D gjennom soleksponering. Får du påvist mangel, kan legen din anbefale en langt høyere dose i en noen uker for å øke nivået av vitamin D i kroppen.

 • Enkelte tarmsykdommer, blant annet Crohns, kan føre til lavt opptak av vitamin D gjennom kosten.
 • Veganere og personer som ikke spiser fisk er også blant dem som ofte får i seg for lite.
 • Det samme gjelder eldre og personer som har gjennomgått slankeoperasjoner.
 • Mørk hud trenger mer sollys for å lage like mye vitamin D som lys hud, og personer med mørk hudfarge kan derfor oftere trenge tilskudd gjennom kosten.
 • Personer som eksponeres for lite sol, for eksempel på grunn av tildekking av huden eller mye nattarbeid, kan også ofte trenge tilskudd.

Kilder: Lommelegen, Healthline, Aleris

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.