Levealder og alderdom

Nå er det ikke lenger uvanlig å bli 100

Vi lever stadig lenger, og for første gang i Norge er det over 1000 som er over 100 år.

LEVER LENGER: Fysisk aktivitet, høy utdanning og et riktig kosthold er faktorer som kan gi flere en god alderdom, men mye er også flaks, sier forsker. Illustrasjonsfoto: Scanpix
LEVER LENGER: Fysisk aktivitet, høy utdanning og et riktig kosthold er faktorer som kan gi flere en god alderdom, men mye er også flaks, sier forsker. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Det er en seier, for noen land har ikke like stor økning i levealder, sier aldringsforsker Bjørn Heine Strand, ved Folkehelseinstituttet.

Vi lever stadig lenger, er lykkeligere og mindre bekymret enn i land som for eksempel Øst-Europa, viser forskning. For første gang er det også registrert over 1000 personer som er over 100 år. Men er vi friskere?

Les også: For mye søvn kan øke risikoen for demens

Sterkere i klypa

Ved å måle gripestyrken til eldre kan man se at dagens eldre er sterkere i klypa.

- Ved måling av gripestyrken til eldre kan man få et objektivt mål på muskelstyrke, som har vist seg å være en god aldringsmarkør. Foreløpige tall tyder på at dagens 70-åringer er sterkere enn forrige generasjons 70-åringer. Levealderen har økt 4-5 år i samme tidsrom, sier Strand.

Det samme gjelder for målinger gjort av 80-åringer, som er sterkere i dag enn de var for over 20 år siden.

Samtidig preger fortsatt sykdom de siste leveårene til eldre, men man lever lenger med sykdommen.

Les også: Her er maten som forebygger kreft

Dette kan du gjøre selv

Velferdsstatens utvikling med bedre levekår og bedre helsetjenester, er viktig for at vi skal bli eldre, men mye er også bare flaks, sier forskeren.

- Om lag halvparten er flaks. Det er mye som er uforklart, og ting man ikke har helt kontroll over, sier Strand.

Lege og geriatriker Anette Hylen Ranoff mener man kan gjøre mye selv for å bedre levekårene i senere alder:

- Genetikken ligger i bunn, men faktorer som høy utdanning og sunn ernæring er viktig. Jeg har mest troen på et godt og variert kosthold og fysisk aktivitet. Det reduserer også risikoen for kroniske sykdommer. Har man en eller flere kroniske sykdommer er det også viktig med god kontroll og oppfølging, sier hun.

Sosiale forskjeller

- Du kan slutte å røyke, være i fysisk aktivitet og sosial, sier Strand.

Inntekt og levealder kan også henge sammen.

- Studier i USA har vist store inntektsforskjeller i levealder. Man ser egentlig overraskende store forskjeller her også, at de med høy inntekt lever lengre enn de med lav inntekt. De i Oslo vest har 9-10 års høyere forventet levealder enn de i Oslo øst.

Les også: Denne treningen gir bedre psykisk helse

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.