Korona og vaksine

Nå endres reglene for koronapasset

Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose dersom det er mer enn 9 måneder siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.

KORONASERTIFIKAT: Fra 1. februar er det nye regler for å få gyldig koronapass. Foto: NTB
KORONASERTIFIKAT: Fra 1. februar er det nye regler for å få gyldig koronapass. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Folkehelseinstituttet (FHI) melder i en pressemelding onsdag 5. januar at det nå kommer endringer i gyldighet for koronasertifikatet for fullvaksinerte.

De viser til at EU før jul besluttet å innføre endringer i gyldigheten i koronasertifikater. Og det er dette som nå kommer til Norge:

Fra og med 1. februar 2022 vil fullvaksinasjon gi gyldig EU-koronasertifikat kun i 270 dager fra siste vaksinedose. 270 dager er cirka 9 måneder.

Dermed er det slik at dersom det er gått mer enn 270 dager etter dose 2, må fullvaksinerte ta oppfriskningsdose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.

Dersom man har tatt eller tar oppfriskningsdose med vaksine, vil gyldigheten forlenges uten begrensning, skriver FHI.

Per tirsdag 5. januar er det drøyt 1,4 millioner nordmenn som har fått 3. vaksinedose (tall fra Sysvak).

Tirsdag ble det satt smitterekord med nesten 8000 nye registrerte smittede i Norge.

Gjennomgått sykdom erstatter ikke oppfriskningsdose

For fullvaksinerte har EU også bestemt at påvist koronasykdom etter fullvaksinasjon ikke sidestilles med oppfriskningsdose.

Dersom du har tatt to doser vaksine og gjennomgått koronasykdom, har du et fortsatt gyldig koronasertifikat i 180 dager etter gjennomgått sykdom - som er cirka 6 måneder.

Men etter at disse 180 dagene er utløpt, må du ta en oppfriskningsdose for at sertifikatet skal være fortsatt gyldig - alternativt en eventuelt negativ test i land som tillater det, for å få gyldig koronasertifikat.

De fleste land krever gyldig koronasertifikat for innreise - og noen krever en fersk test i tillegg.

FHI understreker at ulike land kan ha ulike krav, derfor er det fortsatt viktig at alle som skal ut og reise sjekker nettsidene Reopen EU.

De skriver at det norske koronasertifikatet vil bli justert i henhold til endringene i god tid før 1. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.