Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Nå har startskuddet for nasjonal tarmscreening gått: I løpet av de neste par årene vil alle 55-åringer i Norge få invitasjon til å delta.
De første invitasjonene ble sendt ut til 55-åringer i Østfold og Vestre Viken i mai i år. Tilbudet blir rullet gradvis ut til hele landet i løpet av det neste året.
Når screeningprogrammet er rullet ut til hele landet, vil om lag 70 000 55- åringer bli invitert hvert år til å delta.
Oppstarten av Norges tredje kreftscreeningprogram ble markert med en offisiell åpning på Akershus universitetssykehus mandag 22. august.
– Vi er glad for å kunne markere oppstarten av det nasjonale tarmscreeningprogrammet. De første deltakerne har alt fått invitasjoner, og vi ser at innkallinger og logistikken fungerer, sier leder i styringsgruppen for programmet og viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich.

Bra eller dårlig for helsa? Dette sier forskningen om kaffe
Vi Pluss
Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi Pluss95 prosent overlevelse
For første gang etableres det nå et nasjonalt tarmscreeningsprogram i Norge. Det er ikke mulig å melde seg på eller bli henvist til Tarmscreeningprogrammet - og deltakelse er frivillig.
Tarmkreft er en av de vanligste krefttypene. Om lag 4 500 personer får tarmkreft hvert år og rundt 1 600 dør årlig av sykdommen. Det er viktig at sykdommen oppdages tidlig:
Tall fra Kreftregisteret viser at dersom tarmkreft oppdages tidig, vil mer enn 95 prosent overleve.
– Med dette screeningprogrammet er målet å oppdage tarmkreft tidlig. På den måten kan flere overleve sykdommen og behovet for omfattende behandling bli mindre, sier leder for Tarmscreeningseksjonen i Kreftregisteret, Kristin Ranheim Randel.
Det er Kreftregisteret som har fått ansvaret for å drifte det nye screeningprogrammet og samarbeider tett med de regionale helseforetakene for å sikre et best mulig tilbud til deltagerne.
Om tarmkreft
Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, for selv om kvinner oftest rammes av tarmkreft på verdensbasis, kommer norske menn like etter.
Det anslås at risikoen for å dø av tarmkreft reduseres med minst 25 prosent om man deltar i screeningprogrammet. Dette innebærer at 3-4 av 1000 55-åringer risikerer å dø av tarmkreft i løpet av 10 år uten deltakelse i programmet.

Guri Schanke: - Slik spiste jeg meg frisk
Vi Pluss
Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi PlussOm tarmscreeningen
I screening-programmet vil 55-åringer få tilbud om analyse av en avføringsprøve hvert andre år fram til de fyller 65 år. Deltakerne tar prøven hjemme og sender den til laboratoriet ved Akershus universitetssykehus for analyse. Dersom det blir påvist blod over en viss mengde, vil deltageren få tilbud om en kikkertundersøkelse av tarmen (koloskopi). Det er planlagt gradvis innføring av koloskopi som primær screeningmetode.

Ellen overlevde brystkreft - måtte likevel gi opp karrieren
Vi Pluss
Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussRisiko ved screening
Selv om tarmscreening har den overveiende fordelen at kreften kan oppdages tidlig, informerer Kreftregisteret også om ulempene: Koloskopi og fjerning av polypper innebærer en risiko for komplikasjoner. Ved om lag 1-7 av 1000 koloskopier kan det oppstå komplikasjoner som blødning eller hull på tarmen.
Videre kan screening påvise kreft og polypper som ellers ikke ville ha gitt deg plager i løpet av din levetid. Ved å delta i screeningprogrammet kan du derfor få behandling du egentlig ikke trenger.
Noen kan føle uro mens de venter på resultatet av avføringsprøven eller time til koloskopi. Da er det viktig å huske at færreste som gjennomgår screening og koloskopi får beskjed om at de har tarmkreft. I en gruppe på 1000 screeningdeltakere som leverer en avføringsprøve, vil 60 få påvist blod og bli innkalt til koloskopi. Av disse igjen vil kun 3 få påvist kreft, opplyser Kreftregisteret.

Rettigheter og arv etter dødsfall: Her kan du få hjelp og oversikt
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.