Kreft

Nå blir 70 000 nordmenn kalt inn på ny kreftsjekk

Nå er det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft i gang.

TARMKREFT: Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, for selv om kvinner oftest rammes av tarmkreft på verdensbasis, kommer norske menn like etter. Foto: Akershus universitetssykehus
TARMKREFT: Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, for selv om kvinner oftest rammes av tarmkreft på verdensbasis, kommer norske menn like etter. Foto: Akershus universitetssykehus Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nå har startskuddet for nasjonal tarmscreening gått: I løpet av de neste par årene vil alle 55-åringer i Norge få invitasjon til å delta.

De første invitasjonene ble sendt ut til 55-åringer i Østfold og Vestre Viken i mai i år. Tilbudet blir rullet gradvis ut til hele landet i løpet av det neste året.

Når screeningprogrammet er rullet ut til hele landet, vil om lag 70 000 55- åringer bli invitert hvert år til å delta.

Oppstarten av Norges tredje kreftscreeningprogram ble markert med en offisiell åpning på Akershus universitetssykehus mandag 22. august.

– Vi er glad for å kunne markere oppstarten av det nasjonale tarmscreeningprogrammet. De første deltakerne har alt fått invitasjoner, og vi ser at innkallinger og logistikken fungerer, sier leder i styringsgruppen for programmet og viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich.

95 prosent overlevelse

For første gang etableres det nå et nasjonalt tarmscreeningsprogram i Norge. Det er ikke mulig å melde seg på eller bli henvist til Tarmscreeningprogrammet - og deltakelse er frivillig.

Tarmkreft er en av de vanligste krefttypene. Om lag 4 500 personer får tarmkreft hvert år og rundt 1 600 dør årlig av sykdommen. Det er viktig at sykdommen oppdages tidlig:

Tall fra Kreftregisteret viser at dersom tarmkreft oppdages tidig, vil mer enn 95 prosent overleve.

– Med dette screeningprogrammet er målet å oppdage tarmkreft tidlig. På den måten kan flere overleve sykdommen og behovet for omfattende behandling bli mindre, sier leder for Tarmscreeningseksjonen i Kreftregisteret, Kristin Ranheim Randel.

Det er Kreftregisteret som har fått ansvaret for å drifte det nye screeningprogrammet og samarbeider tett med de regionale helseforetakene for å sikre et best mulig tilbud til deltagerne.

VONDT I MAGEN? Symptomer fra magen kan skyldes svært mange sykdommer. Det er viktig å skille mellom kroniske mageproblemer og akutte magesmerter. Video: Lommelegen Vis mer

Om tarmkreft

Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, for selv om kvinner oftest rammes av tarmkreft på verdensbasis, kommer norske menn like etter.

Det anslås at risikoen for å dø av tarmkreft reduseres med minst 25 prosent om man deltar i screeningprogrammet. Dette innebærer at 3-4 av 1000 55-åringer risikerer å dø av tarmkreft i løpet av 10 år uten deltakelse i programmet.

Om tarmscreeningen

I screening-programmet vil 55-åringer få tilbud om analyse av en avføringsprøve hvert andre år fram til de fyller 65 år. Deltakerne tar prøven hjemme og sender den til laboratoriet ved Akershus universitetssykehus for analyse. Dersom det blir påvist blod over en viss mengde, vil deltageren få tilbud om en kikkertundersøkelse av tarmen (koloskopi). Det er planlagt gradvis innføring av koloskopi som primær screeningmetode.

Risiko ved screening

Selv om tarmscreening har den overveiende fordelen at kreften kan oppdages tidlig, informerer Kreftregisteret også om ulempene: Koloskopi og fjerning av polypper innebærer en risiko for komplikasjoner. Ved om lag 1-7 av 1000 koloskopier kan det oppstå komplikasjoner som blødning eller hull på tarmen.

Videre kan screening påvise kreft og polypper som ellers ikke ville ha gitt deg plager i løpet av din levetid. Ved å delta i screeningprogrammet kan du derfor få behandling du egentlig ikke trenger.

Noen kan føle uro mens de venter på resultatet av avføringsprøven eller time til koloskopi. Da er det viktig å huske at færreste som gjennomgår screening og koloskopi får beskjed om at de har tarmkreft. I en gruppe på 1000 screeningdeltakere som leverer en avføringsprøve, vil 60 få påvist blod og bli innkalt til koloskopi. Av disse igjen vil kun 3 få påvist kreft, opplyser Kreftregisteret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.