Covid vaksine

NÅ: Alt om de nye anbefalingene om mer vaksine

Eldre og sykehjemsbeboere anbefales ny oppfriskningsdose mot covid-19, melder Helse- og omsorgsdepartementet. Og den bør settes i løpet av april.

KORONAVAKSINE NÅ: Ny oppfriskningsdose anbefales til personer 75 år og eldre, samt sykehjemsbeboere, ifølge FHI. Foto: NTB/Shutterstock
KORONAVAKSINE NÅ: Ny oppfriskningsdose anbefales til personer 75 år og eldre, samt sykehjemsbeboere, ifølge FHI. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Regjeringen har besluttet at sykehjemsbeboere og personer som er 75 år eller eldre anbefales en ny oppfriskningsdose mot covid-19 hvis det har gått mer enn seks måneder siden forrige dose, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Kommunene er bedt om å gjennomføre vaksinasjon så snart som mulig, og helst i løpet av april.

- Hensikten er å gi beskyttelse før en mulig smittebølge våren eller sommeren 2023, forklarer departementet, og sier at beslutningen er basert på råd fra FHI.

De sier videre at personer i aldersgruppen 75 år og eldre og sykehjemsbeboere, er gruppene som har høyest risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Dette er vaksineanbefalingene nå

Folkehelseinstituttet (FHI) beskriver de nye anbefalingene nærmere i sitt brev som nå er sendt til samtlige kommuner:

  • Ny oppfriskningsdose anbefales til personer 75 år og eldre, samt sykehjemsbeboere.
  • En ny dose vil være særlig aktuell for dem som ikke tidligere har gjennomgått SARS-CoV-2-infeksjon, og for de som har én eller flere underliggende risikofaktorer.
  • Det bør ha gått mer enn 6 måneder siden forrige dose.
  • Vaksineringen bør gjennomføres i løpet av april.

FHI skriver til kommunene at selv om vinterens covid-19-bølge nå ser ut til å være over, er den videre smitteutviklingen utover våren og sommeren usikker.

- Det er foreløpig ikke tegn til en tydelig sesongvariasjon for SARS-CoV-2-viruset slik som for influensa, og det er sannsynlig at det vil komme en ny bølge i løpet av de nærmeste månedene, skriver FHI.

De forteller at overvåkning av vaksinasjon mot covid-19 viser at de fleste i aldergruppen 75 år og eldre som har tatt 4.dose, ble vaksinert i fjor sommer og tidlig høst.

- Ettersom det er de eldste som er mest utsatt for alvorlig sykdomsforløp, og effekten mot alvorlig sykdomsforløp avtar noe over tid, mener FHI det er grunn til å anbefale aldergruppen 75 år og eldre en ny dose nå. Dette vil gjøre dem bedre rustet mot en eventuell ny smittetopp i perioden frem mot neste vintersesong.

Mer til høsten

Folkehelseinstituttet forteller videre at de anser det som sannsynlig at aldersgruppen 65 år og eldre, samt de i aldersgruppen 18 til 64 år med underliggende risikotilstander, vil ha behov for en ny oppfriskningsdose også til høsten, før vintersesongen 2023-24.

- For at en oppfriskningsdose nå i vår ikke skal skape utfordringer for høstens vaksinasjonskampanje, bør vaksineringen skje i løpet av april, slik at det kan gå tilstrekkelig tid før den planlagte høst-dosen, skriver FHI.

De understreker at de som har oppnådd immunitet etter kombinasjon av å ha vært smittet av viruset, og vaksinasjon, har bedre beskyttelse enn vaksinasjon alene - og at denne kombinasjonen holder seg godt over tid, også hos eldre.

- Behovet for ny dose nå er derfor lavere for dem som i tillegg til vaksinasjon også har gjennomgått SARS-CoV-2-infeksjonsykdom. For svært skrøpelige pasienter og terminalt syke pasienter, anbefales som for tidligere doser i koronavaksinasjonsprogrammet en nøye avveiing av nytte versus ulempe ved vaksinering, påpeker FHI.

Intervall siden forrige dose

FHI understreker at det ikke er behov for ny dose før det har gått omtrent 6 måneder, selv om beskyttelsen mot alvorlig sykdomsforløp blant de eldre avtar over tid.

- Preparatomtalene åpner opp for at en oppfriskningsdose kan gis med et minimumsintervall på 3 måneder siden forrige dose, men det er etter FHIs vurdering ikke behov for å korte ned intervallet til under 6 måneder.

Dersom noen spesielt henvender seg til helsetjenesten og ønsker veldig en ny dose før det er gått seks måneder, sier FHI at dette vil være mulig så lenge godkjent minimumsintervall er overholdt.

Minimumsintervallet er tre måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.