(Vi.no): Suppekur, blodtypediett, lavkarbo, «5:2», pulverkur, fettredusert diett, ananaskur, «Rikshospitalkuren» - det florerer av ulike typer dietter som skal hjelpe deg ned i vekt. Kanskje har du prøvd en eller flere av disse igjen og igjen uten å lykkes?

Midjemålet avslører hvor usunn du faktisk er
Da er det store spørsmålet: hvilken diett fungerer egentlig best når man skal ned i vekt?
Du kan spise hva du vil, men...
Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, tar doktorgrad om dette temaet. Hun kan fortelle at alle typer dietter eller kostholdsomlegginger som gjør at du reduserer kaloriinntaket i forhold til kaloriforbruket ditt vil fungere:
- Det flere store studier viser er at man like gjerne kan gå ned i vekt på såkalt lavkarbo hvor man kutter ned på karbohydrater, som på en lavfett-diett hvor man kutter ned på fett, sier Sundfør.
Thomas Olsen, stipendiat ved Seksjon for Molekylær Ernæring ved Universitetet i Oslo, forteller også at det er mange dietter som har vist seg å fungere dersom vektnedgang alene er målet.

- Grunnen til at de virker er at alle disse diettene fører til at man spiser mindre energi enn man forbruker. Det vil si at kroppen må bruke av sine egne energilagre, som for eksempel fettlagre, for å dekke forbruket fra dag til dag. Da vil resultatet bli at man går ned i vekt, sier Olsen.
For i bunn og grunn er det ifølge Sundfør kun én eneste grunn til at en diett kan fungerer:
- Det er å kutte ned på antall kalorier man får i seg. Da er det det samme om du kutter ned på fett eller kutter ned på sukker. For det er antall kalorier du kutter i forhold til energibruk som har noe å si for vektreduksjonen, understreker hun og henviser til flere forskningsresultater.

Så for å sette det på spissen:
- I prinsippet kan du spise hva som helst. Hvis du bare spiser 200 gram sjokolade om dagen, spiser du bare 1100 kalorier om dagen, og da går du ned i vekt. Men det er ikke noen sunn måte å gå ned i vekt på rent helsemessig. Du vil få i deg fryktelig lite næringsstoffer, og det vil ikke være gunstig med tanke på å forebygge sykdom, sier Sundfør.
For streng diett
Om du har blitt fristet til å prøve ut en spesiell diett som du merker at likevel ikke hjelper deg med å gå ned i vekt, kan det hende at dette er en diett som påfører deg unødvendig store restriksjoner, noe mange dietter har til felles, ifølge Olsen.
- Dersom man blir oppfordret til å kutte ut hele matvaregrupper, slik som for eksempel «steinalderdietten» anbefaler, gjør man det gjerne vanskelig for seg selv. Det samme gjelder pulverdietter, fasting eller andre ekstremvarianter med svært lavt matinntak hvor det åpenbart er vanskelig å etterleve regimet over tid. Dessuten vil dietter med unødvendige restriksjoner gjøre at det kan bli vanskeligere å få i seg den næringen man trenger, understreker Olsen.

De fleste nordmenn over 40 år er overvektige
Når du har bestemt deg for å gå ned i vekt, mener Sundfør derimot at det ikke nødvendigvis er bortkastet å begynne på en typisk pulverkur.
Men dette gjelder kun i oppstarten:
- Pulverkurer som kutter veldig på kalorier, vil kunne være greit som en oppstart på vektnedgang, det er ikke bare tull. Men det er ingen som klarer å fortsette å leve på bare dette videre, understreker hun.
Forbrenner reservekaloriene
Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet publisert et dokument med ekspertuttalelser om overvekt og slanking. Dokumentet gir svar på de mest stilte spørsmålene om overvekt, hvordan man går ned i vekt og hvordan man kan holde vekta stabil. Arbeidsgruppen består av fire forskere på feltet, blant dem Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo.
Hjelmesæth viser til dette dokumentet når Vi.no tar kontakt med ham. Ekspertene opplyser om det samme som Sundfør og Olsen - at i utgangspunktet gir alle dietter som inneholder færre kalorier, altså mindre energi enn kroppen forbruker, vektreduksjon.

- Kroppen er smart, og dersom du spiser og drikker mindre enn den trenger, forbrenner den reservekaloriene som er lagret som fett eller sukker. Det er ingen spesifikk diett som har vist seg å gi bedre vektreduksjon enn andre på lang sikt, opplyser forskerne.
Så hvis du i utgangspunktet spiser/drikker mye kaloririk mat og drikke, kan du gå ned i vekt med enkle endringer i kostholdet:

Fem tegn på at du drikker for mye alkohol
- Et enkelt grep kan være å erstatte brus og annen drikke med tilsatt sukker, med sukkerfri brus og drikke, redusere inntaket av vin/øl, gå over til alkoholfrie alternativer og drikke vann som tørstedrikk.
- Inntak av mat som har få kalorier per gram, som grønnsaker, frukt og bær, og grove kornprodukter kan gi større metthetsfølelse enn for eksempel bakverk med mye fett, og/eller sukker. Derfor kan det å øke inntaket av grovt og grønt bidra til at man får i seg færre kalorier og går ned i vekt.
- Lettprodukter kan fortsatt være kaloririke, selv om de defineres som lette. Sjekk gjerne varedeklarasjonen med tanke på kalorier, fett og sukker.
Hvordan holde vekta nede?
Den største utfordringen for de fleste, mener ernæringsfysiologen er å holde vekta nede når man først har nådd målet.

Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morder»
- Det er kun endring som gir varig resultat. Etter at du har gått ned i vekt, kan du ikke gå tilbake til det kostholdet du hadde før, for da kommer du til å gå akkurat like mye opp i vekt igjen, sier Sundfør.

Følg Vi.no på Facebook
Hjelmesæth og kollegene opplyser at en slankediett bare virker så lenge den følges.
- For mange er det utfordrende å følge en diett utover seks til tolv uker. Det innebærer at mange dessverre går opp i vekt igjen når de går tilbake til tidligere vaner, understreker forskerne.
For de aller fleste ligger nøkkelen til å lykkes med varig vektreduksjon i gode levevaner, samt god oppfølging og støtte både fra helsepersonell, familie og venner, mener Hjelmesæth:
- Det er viktig å gjøre endringer man kan leve med over tid og helst hele livet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.