Én gruppe har størst risiko for å dø når partner går bort

Når vi mister vår ektefelle har vi størst risiko for å dø den første uka etter dødsfallet.

SÅRBARE: Å miste en partner gjør den gjenlevende mer sårbar. Men personer i forhold lever lenger enn personer som lever alene. Foto: NTB Shutterstock
SÅRBARE: Å miste en partner gjør den gjenlevende mer sårbar. Men personer i forhold lever lenger enn personer som lever alene. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2015 fant forskerne i den store Tromsøundersøkelsen ut at menn som mister sin ektefelle har 34 prosent økt risiko for å selv dø i løpet av det første året, mens kvinner hadde 29 prosents risiko for å dø i løpet av det første året etter å ha mistet partner.

Ifølge Forskning.no er det i den første uka etter dødsfallet at den gjenlevende ektefellen har størst risiko for å dø. Men risikoen er også større de neste ti årene.

Ifølge en ny studie ved Stockholms universitet er det ressurssterke menn som har størst hyppighet av dødsfall etter å ha mistet partner. Dette overrasket forskerne da det er kjent at personer med høy utdanning har bedre helse og lever lenger enn de med lav utdanning.

Partners utdanning av betydning

Forsker Filip Dabergott uttaler i en pressemelding fra Stockholms universitet at det kan ha en sammenheng med at disse mennene ofte er gift med høyt utdannede kvinner. Tidligere forskning har vist at menn som er gift med en partner med høy utdanning lever lenger og har bedre helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.