Én gruppe har størst risiko for å dø når partner går bort

Når vi mister vår ektefelle har vi størst risiko for å dø den første uka etter dødsfallet.

SÅRBARE: Å miste en partner gjør den gjenlevende mer sårbar. Men personer i forhold lever lenger enn personer som lever alene. Foto: NTB Shutterstock
SÅRBARE: Å miste en partner gjør den gjenlevende mer sårbar. Men personer i forhold lever lenger enn personer som lever alene. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2015 fant forskerne i den store Tromsøundersøkelsen ut at menn som mister sin ektefelle har 34 prosent økt risiko for å selv dø i løpet av det første året, mens kvinner hadde 29 prosents risiko for å dø i løpet av det første året etter å ha mistet partner.

Ifølge Forskning.no er det i den første uka etter dødsfallet at den gjenlevende ektefellen har størst risiko for å dø. Men risikoen er også større de neste ti årene.

Ifølge en ny studie ved Stockholms universitet er det ressurssterke menn som har størst hyppighet av dødsfall etter å ha mistet partner. Dette overrasket forskerne da det er kjent at personer med høy utdanning har bedre helse og lever lenger enn de med lav utdanning.

Partners utdanning av betydning

Forsker Filip Dabergott uttaler i en pressemelding fra Stockholms universitet at det kan ha en sammenheng med at disse mennene ofte er gift med høyt utdannede kvinner. Tidligere forskning har vist at menn som er gift med en partner med høy utdanning lever lenger og har bedre helse.

Dabergott mener disse mennene kan ha mer støtte fra en partner med god kunnskap om sammenheng mellom helse og livsstil. Ifølge Dabergott har kvinner med høy utdanning også mer kunnskap om betydningen av å søke hjelp når man er syk.

Blant de som hadde lavest inntekt og utdanning var det enker som hadde høyest dødelighet.

Her mener Dabergott at økonomien spiller inn. Disse kvinnene får dårligere råd når partner dør og kan blant annet bli tvunget til å flytte når de blir alene. Han tror også at diskriminering i helse- og omsorgssektoren kan ha betydning. Kvinner må vente lenger på hjemmehjelp og behandling. Han mener dette sannsynligvis gjelder mest kvinner med lav inntekt og utdanning.

Dobbel så høy dødelighet blant ugifte

Vi er sårbare når vi mister vår partner, men gifte personer har i gjennomsnitt bedre helse og lever lenger enn ugifte. Nettopp denne forskjellen har i Norge blitt mye større.

Ugifte voksne menn har nå nesten dobbelt så høy dødelighet som gifte menn på samme alder. Det uttalte Øystein Kravdal, demograf og forsker ved Folkehelseinstituttet til forskning.no i 2020.

Ugifte voksne kvinner har også mye høyere dødelighet enn gifte kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.