Forkjølelse, influensa og coronavirus:

- Munnbind kan gi ØKT risiko for smitte

Du er bedre beskyttet ved å følge vanlige smitteråd som gjelder alt fra vanlig forkjølelse til det fryktede Corona-viruset.

I Asia er det ikke uvanlig å bruke munnbind for å beskytte mot smitte. Nå meldes det om utsolgte apotek også i Norge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
I Asia er det ikke uvanlig å bruke munnbind for å beskytte mot smitte. Nå meldes det om utsolgte apotek også i Norge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): De siste dagene er det rapportert om at flere apotek er utsolgt for munnbind, men det er bare to grupper som anbefales å bruke bind for munnen: De som allerede er smittet med coronaviruset, og helsearbeidere og familiemedlemmer som omgås dem.

Nå advarer Folkehelseinstituttet (FHI) om at feil bruk av munnbind kan føre til økt risiko for smitte, i et skriv publisert torsdag ettermiddag.

- Munnbind er primært konstruert for å hindre smitte fra helsepersonell til sårbare pasienter. De er altså konstruert for å hindre smitteoverføring fra den som bærer munnbindet. De har imidlertid også en viss beskyttende effekt for de som har det på ved at de hindrer større dråper å trenge inn til luftveiene fra omgivelsene, skriver FHI i en uttalelse.

For at munnbind i det hele tatt skal ha en beskyttende effekt, må det brukes riktig. Dette er vanskelig å få til uten trening, konstaterer FHI.

- Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglært personell som har munnbind på hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Dersom man har vært i kontakt med urene flater kan man fort komme i kontakt med øyne og munn og på denne måten øke risikoen for sykdom.

FHI er også redd for at ufaglærte ikke vil skifte munnbind ofte nok, og at vi kan være med på å forverre smittespredning på grunn av manglende kunnskap om hvordan det skal tas av og på.

FHI anbefaler derfor ikke bruk av munnbind utenfor helsetjenesten. Unntak er ved nær kontakt med syke personer, som pleie av syke familiemedlemmer.

Vanlige, enkle smitteråd

I stedet minner de om vanlige rutiner for å redusere smittespredning. Der er rådene de samme for forkjølelse, sesonginfluensa og corona-viruset.

Forkjølelse, influensa og coronavirus - rådene for å unngå smitte er de samme. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Forkjølelse, influensa og coronavirus - rådene for å unngå smitte er de samme. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Grunnen til at vi er litt mer påpasselige med et nytt virus som dette, er at vi ikke kjenner reaksjonsmønsteret til viruset så godt og ønsker å unngå at det etablerer seg, forklarer seniorrådgiver Mette Fagernes ved Folkehelseinstituttets avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging.

- Men anbefalingene er i hovedsak de samme som for andre infeksjoner som spres med dråpesmitte, som forkjølelse og sesonginfluensa.

Her finner du Folkehelseinstituttet (FHI) sin samleside om coronaviruset.

Håndvask like bra som sprit

Hvis viruset som oppsto i Wuhan-provinsen i Kina påvises i Norge, oppgir FHI at norske helsemyndigheter er beredt.

I mellomtiden gjelder vanlige råd for dråpesmitte, og her kommer du langt med sunn fornuft: Unngå å omgås de som er syke, og hold deg hjemme om du blir syk selv for å unngå å spre smitte. Hvor ofte du bør vaske hendene, kommer an på situasjonen. Som regel er vann og såpe nok.

- I helsetjenesten anbefaler vi hånddesinfeksjon fordi det er lett tilgjengelig og lett å bruke mellom pasienter, forklarer Fagernes.

- Hvis du er synlig skitten eller har kroppsvæsker eller matrester på hendene, har håndsprit dårligere effekt enn såpe og vann. Men det er supert å bruke sprit når du er på farten, som før du forsyner deg av en buffet i kantina på jobb. Hvis alle spriter hendene før de forsyner seg i kantina, vil vi alle holde oss friskere.

Grunnen er enkel: smitte overføres lett fra hånd til hånd via elementer på buffeten og i kantina. Det er fort gjort at mikroorganismene forflyttes videre til mat og slimhinner i munn, nese og øyne som er vanlige inngangsporter for smitte

«Snille» bakterier vaskes ikke bort

- Er det grunn til å være redd for å vaske seg FOR ofte? Risikerer vi å vaske bort de gode bakteriene vi trenger?

- Det stemmer at vi har mange bakterier på hendene som skal være der og som er en viktig del av immunforsvaret vårt, men de blir lite påvirket av håndvask med såpe og vann og av hånddesinfeksjonsmidler, forklarer Fagernes.

Dette forklarer hun med at «dårlige» bakterier som gir sykdom hos mennesker lettere lar seg vaske bort enn «gode» bakterier som kroppen trenger. Vanlig håndvask med såpe og vann fjerner altså mikroorganismene som kan gjøre oss syke, mens de i liten grad fjerner de bakteriene som bør være der.

Frykten for overrenslighet gjelder i liten grad håndvask, FHI er mer opptatt av at mange vasker hendene for sjelden eller til feil tid. Hva som er riktig hyppighet for håndhygiene avhenger av aktivitet.

Vask hendene eller bruk hånddesinfeksjon:

  • før du skal spise eller tilberede mat
  • etter at du har vært i nærkontakt med syke eller omgivelsene rundt den syke
  • etter toalettbesøk
  • etter kontakt med alle typer av kroppsvæsker
  • etter at du har vært ute i områder med mye mennesker

Unngå å berøre øyne, nese og munn med urene hender.

Dersom såpe og vann ikke er tilgjengelige er hånddesinfeksjon et godt alternativ. Det anbefales derimot ikke å bruke hånddesinfeksjon i kombinasjon med såpevask, da det er belastende for huden.

Et ekstra råd er nemlig å holde huden på hendene hel og sunn. Hud med sår kan lett bli et reservoar for bakterier. Det er derfor viktig å gjøre unngå sår og tørr hud ved å benytte fuktighetskrem ved behov og ikke vaske hendene i for varmt vann.