Medisin mot Alzheimers sykdom:

Mulig nytt medikament mot Alzheimer

- Vi kan håpe at folk vil bli bedre fra sykdommen og at vi i siste instans kan kurere sykdommen, sier ekspert.

SYKDOM I HJERNEN: Ved Alzheimers sykdom skjer karakteristiske forandringer i hjernen. Det dannes såkalte senile plakk av proteinet beta-amyloid (vist i brunt) og nevrofibrillære floker av proteinet tau (vist i blått). 3D-bilde Juan Gaertner Shutterstock NTB Scanpix
SYKDOM I HJERNEN: Ved Alzheimers sykdom skjer karakteristiske forandringer i hjernen. Det dannes såkalte senile plakk av proteinet beta-amyloid (vist i brunt) og nevrofibrillære floker av proteinet tau (vist i blått). 3D-bilde Juan Gaertner Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forskere som jobber med å finne en kur mot Alzheimers sykdom har opplevd mange tilbakeslag. Foreløpig finnes det ingen medikamenter som kan endre sykdomsforløpet, men syvende august i år kom en positiv nyhet.

Virkestoffet aducanumab kan bli det første medikamentet som reduserer utviklingen av alzheimer.

Søknaden om godkjenning av videre forskning og bruk av virkestoffet aducanumab ligger nå hos FDA, en etat i det amerikanske Helse- og sosialdepartementet som er ansvarlig for overvåking av blant annet mat og legemidler i USA.

Håp om kur

- Hvis FDA godkjenner bruk i USA vil prosessen for godkjenning også starte i Europa og Norge. FDA vil gi sitt svar i mars neste år, sier Geir Selbæk, professor ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og forskningssjef ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse til Vi.no.

Selbæk og forskermiljøet i Norge er optimistiske, men samtidig avventende til svaret fra FDA. Hvis FDA kommer med en godkjenning ser Selbæk lysere på framtida for behandling av Alzheimer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.