Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Forskere som jobber med å finne en kur mot Alzheimers sykdom har opplevd mange tilbakeslag. Foreløpig finnes det ingen medikamenter som kan endre sykdomsforløpet, men syvende august i år kom en positiv nyhet.
Virkestoffet aducanumab kan bli det første medikamentet som reduserer utviklingen av alzheimer.
Søknaden om godkjenning av videre forskning og bruk av virkestoffet aducanumab ligger nå hos FDA, en etat i det amerikanske Helse- og sosialdepartementet som er ansvarlig for overvåking av blant annet mat og legemidler i USA.
Håp om kur
- Hvis FDA godkjenner bruk i USA vil prosessen for godkjenning også starte i Europa og Norge. FDA vil gi sitt svar i mars neste år, sier Geir Selbæk, professor ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og forskningssjef ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse til Vi.no.

Mammaen som forsvant
Selbæk og forskermiljøet i Norge er optimistiske, men samtidig avventende til svaret fra FDA. Hvis FDA kommer med en godkjenning ser Selbæk lysere på framtida for behandling av Alzheimer.
- Vi kan håpe at folk vil bli bedre fra sykdommen og at vi i siste instans kan kurere sykdommen, sier han.
Samtidig understreker han at forskerne per nå ikke kan si at aducanumab kan kurere Alzheimer.
- Det som er spennende med dette medikamentet er at det potensielt er en sykdomsmodifiserende behandling. Det vil si at det er en behandling som kan påvirke sykdommen, sier Selbæk.
I dag er Alzheimer en sykdom som bare må gå sin gang. Medisinering handler per nå handler ikke om å kurere, men om å dempe symptomene.
Tidlig i sykdomsforløpet
Aducanumab er, ifølge Selbæk, et av flere medikamenter forskerne tror kan fjerne stoffet beta-amyloid i hjernen. Ifølge Selbæk mener de fleste at dette stoffet bidrar til utvikling av sykdommen.
- Det ser ut som om ulike mengder av medikamentet kan ha en effekt og påvirke sykdommen i positiv retning. Det er mye som tyder på at behandlingen må settes i gang tidlig i sykdomsforløpet, sier Selbæk.

Sikkerhetsekspert: - Pornosider har et ufortjent dårlig rykte
Vi Pluss- Foreløpig er det mye vi ikke vet. Det har vært mange tilbakeslag på dette området, men det er spennende. Forskningen på medikamentet har i lang tid virket lovende, sier han.
En mulig milepæl
Bioteknologiselskapet Biogen, som utvikler medikamentet, skriver på sine nettsider at de tror aducanumab vil bli en milepæl i forskningen på behandling av Alzheimer.
Selbæk er enig.

Bommer med 60.000: - Alle bør bruke NAVs kalkulator
Vi Pluss- Hvis det viser seg at aducanumab blir godkjent som sykdomsmodifiserende behandling vil det være en milepæl. Hvis vi finner en kurerende behandling av Alzheimer vil det ha stor betydning for pasienter og pårørende, men det vil ikke løse alt av utfordringer rundt demens, sier Selbæk.
- Gir grunn til optimisme
- Det er selvsagt for tidlig å slippe løs begeistringen helt, ettersom det fremdeles gjenstår forskning og eventuell godkjenning av medikamentet. Men denne nyheten gir grunn til optimisme, skriver Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, på foreningens nettsted.
Hun opplyser til Vi.no at vi i dag kun har bremsemedisiner som virker for noen pasienter og i en begrenset periode.

«Jeg har aldri vært så god som nå»
- Nå forskes det mye på tidlig diagnose, som er helt nødvendig dersom vi skal kunne sette igang behandling før sykdommen får gjort for mye skade. Her ser det ut til at vi får gjennombrudd nå. Slik er vi bedre beredt når det kommer medikamenter som kan endre eller stoppe sykdommen, sier hun.
Ifølge Gerhardsen satser mange land og sterke fagmiljøer på demensforskning.
- I Norge har jo vi nå Moserteamet med på laget, med et eget senter for å forske på demens. Det trengs mer penger for å holde trykket oppe, men vi opplever at det skjer mye nå. Jeg velger å være optimist og tro på at vi vil finne en kur.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.