Moren var psykopat: Da hun gråt i redsel for at moren skulle dø var det akkurat det moren ville

Å spille offer var bare ett eksempel på flere metoder en mor brukte for å manipulere datteren. Å vokse opp med en psykopat som omsorgsperson er svært skadelig for et barn. Ifølge psykolog finnes det en vei ut av psykopatens grep og til å få et godt liv.

INDRE SMERTEHELVETE: For kvinnen som her kalles Line, skapte den vonde barndommen store problemer. I dag lever hun et godt liv. Foto: Shutterstock NTB
INDRE SMERTEHELVETE: For kvinnen som her kalles Line, skapte den vonde barndommen store problemer. I dag lever hun et godt liv. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når Line kommer hjem fra skolen i første klasse er mamma dårlig, dvs. hun er sengeliggende. Hun roper på Line med en klagende stemme straks hun er inne av døren. Når mamma er så stakkarslig, er det som om en stein treffer Lines bryst. Samtidig får Line en klump i magen. Line går rett opp til morens soverom og spør hva det feiler henne. Jeg har så vondt i hjertet, sier mamma, jeg tror ikke jeg har lenge igjen å leve. Hun holder seg på brystet og sukker, stønner og småhulker. Line blir fra seg av bekymring for moren. Line spør hva hun kan gjøre. Mamma gir henne en liste over oppgaver i huset, og å se til lillebroren, vel ett år gammel, som sover akkurat da. Line setter i gang. Hun har mageknip, men det tenker hun ikke på, for her gjelder det å holde huset i orden. Hun gjør sitt beste for å lage mat og passe på at broren får mat. Jevnlig er hun inne for å se til moren og får nye instrukser. Moren puster veldig unormalt og ser ut som hun kjemper for å få sagt det hun skal si. Hun ber Line sitte og holde henne i hånden. Line stryker moren over håret og pannen og sier: Mamma, du må ikke dø fra oss. Jeg er så glad i deg. Hun begynner å gråte, full av bekymring for hva som skjer hvis moren dør. Akkurat dette vil moren høre.

Det skriver psykolog og advokat Grethe Nordhelle i boka «Barns oppvekst i psykopatens hender - lidelse og helbredelse».

Hendelsen som beskrives, er bare ett eksempel på flere metoder en mor brukte for å manipulere datteren. Ved å spille offer fikk Lines mor stor makt over datteren. Kvinnen, som blir kalt Line, har gått i terapi hos Nordhelle i en del år. Hennes mor, far og bror lever ikke lenger.

Et lite, sårbart barn trenger mye nærhet, bekreftelse og kjærlighet, men Line fikk ingenting av dette fra den personen som skulle være hennes nærmeste omsorgsperson. I stedet vokste hun opp med å bli kritisert av en mor med svært mange psykopatiske trekk. Hvis Line gråt ble hun bare mer alene og ensom. Trøst fikk hun aldri. Hun måtte alltid bøye av og si: «Unnskyld, det er min feil».

Et indre smertehelvete

- Hun har ikke kunnet være seg selv. Hun er ikke blitt sett, hørt eller bekreftet slik vi har et grunnleggende behov for. Psykopater har ikke kjærlighetsevnen. Det har ikke vært rom for Lines følelser eller rom for at hun skal kunne være seg selv, sier Nordhelle.

Personer med psykopatiske trekk skyr ingen midler, de mener at de selv alltid har rett, de mangler empati og har virkelighetsforstyrrelse.

- De tror på sin versjon av virkeligheten og står på den. De gir seg aldri, sier Nordhelle.

Senere i livet ble det vanskelig for Line å ha tillit til andre mennesker. I sitt indre gjennomlevde hun et smertehelvete. Hun var ensom og trodde ikke at noen likte henne. Hun lot ingen komme nær.

- Hun har slitt med å gå inn i nære relasjoner fordi det assosieres med alle erfaringene hun hadde med moren, sier Nordhelle.

Med årene ble Lines evne til å konsentrere seg dårligere og dårligere. Som barn ble hun dratt ut av konsentrasjonen hvis hun holdt på med noe. Hun fikk ikke være i fred for moren. Kommentarene på det hun gjorde svekket også konsentrasjonen hennes. Hun ble nedvurdert i stedet for å få anerkjennelse. Moren fant alltid noe å kritisere Line for. Line ble tvunget til å forholde seg til moren for ikke å oppleve morens scener. Hun sluttet å ha fokus på seg selv og egen aktivitet.

- Det er vanskelig nok å bli utsatt for en psykopat som voksen. Du kan jo tenke deg hvordan det er for barn å bli utsatt for dette, sier Nordhelle.

Erkjenn hva du er blitt utsatt for

Ifølge Nordhelle er det mulig å få et godt liv selv om man har levd med en psykopat. Men det krever tid og arbeid.

- Alt arbeid gir resultater. Litt etter litt føler offeret seg bedre og bedre, sier hun.

Først er det viktig å erkjenne hva du er blitt utsatt for.

- Når det begynner å gå opp for deg at du har vært utsatt for psykisk mishandling fra en manipulerende person så faller noen brikker på plass. For Line satt dette langt inne. Hun trodde det var slik det var å ha en mor, forklarer Nordhelle.

Etter erkjennelsen kommer det Nordhelle beskriver som den store utfordringen: Å finne ut hvem man egentlig er i voksen alder.

Barn av en forelder med psykopatiske trekk har forsømt prosesser i eget liv. De har kun vært der for psykopaten.

- Selvrealiseringsprosessen er blitt utsatt. Det er psykopaten som har regien over sitt barns liv. I voksen alder må man ta tilbake regien og stille seg spørsmålet «Hva er viktig i mitt liv?», sier Nordhelle.

Ifølge Nordhelle må alle som har vært utsatt for traumatisering i barndommen skape sin egen identitet i voksen alder.

- Denne identiteten må samsvare med din indre prosess. Du må være tro mot deg selv, understreker hun.

Ta avstand fra psykopaten

Nordhelle råder til å ta avstand fra psykopaten. Ofte trenger man en psykolog som kan hjelpe til med det. I Lines tilfelle måtte hun velge mellom å bryte totalt med moren eller ikke. Hun valgte den vanskeligste veien og holdt kontakten selv om moren aldri viste anger.

- Men hun begrenset kontakten og lot ikke lenger moren kontrollere henne. Hun besøkte kun moren når hun oppførte seg ok, sier Nordhelle.

Siden oppveksten hadde moren brukt trusselen om selvmord for å kontrollere Line. I voksen alder tok Line affære og kontaktet akutt psykiatrisk helsetjeneste da moren prøvde seg på denne trusselen. Til helsepersonell bagatelliserte moren det hele og mistet også dette maktmiddelet til å kontrollere datteren.

Finn lyspunkter hver dag

Ifølge psykologen spiller de hverdagslige tingene en viktig rolle i å finne veien til sitt eget liv. Hennes råd er å finne lyspunkter hver dag og gjøre noe som gir deg mening. Det kan være trening, yoga, begynne i kor eller å være ute i naturen. Det kan også være å gjøre noe kreativt som å male, strikke eller lage god mat. Gjør gjerne dype pusteøvelser. Øv på det å bli stille.

- I stille stunder ser du dypt hvem du er. For å bli tro mot seg selv må man lytte innover. Det motsatte av hva en slik oppvekst har vært. Lag deg gode ritualer og les oppbyggende litteratur. Bli skapende i alt du gjør på en eller annen måte. I begynnelsen orker du kanskje ingenting, men bare det å møte opp på noe hjelper, sier Nordhelle og føyer til at naturen har en veldig selvhelbredende kraft.

Finn en måte å lade på. Tenn lys for deg selv eller fyr i peisen. Sett deg i badekaret. Det gir også glede å gjøre noe for andre. Enten det er små ting som å hjelpe noen over gata eller å invitere noen hjem til deg på mat.

- Vær en som stiller opp, men også en som tar vare på seg selv. Det er en viktig balanse å finne, understreker hun.

Gjennom meningsfulle aktiviteter kan du knytte deg til andre mennesker som verdsetter det du har av kvaliteter.

- Først må du lytte og kjenne hvem du er. Kvalitetene dine må foredles. Så må du våge og finne miljøet som verdsetter det du har av kvaliteter. Dette er prosesser vi alle bør ta. Men for mennesker som har vært ofre for psykopati blir det veldig nødvendig for å overleve et indre smertehelvete.

Gjør gammel dritt til gull

Line ville aldri bli som sin mor, men takket være moren har hun lært mye i livet og har blitt veldig klok. Ifølge Nordhelle søker andre til henne fordi hun forstår mye. Line har i dag gode relasjoner til andre og er tilfredsstilt med det hun gjør. Hun har det bra og har et rikt og meningsfylt liv.

- Hun hadde en fantastisk realiseringsprosess. Jeg ser at gammel dritt blir gjødsel for mange som har vært utsatt for sånne ting. De klarer å vokse langt. Det er ikke alle som har ressurser til det eller får god nok støtte, men er du motivert, tålmodig, søker støtte og svetter deg gjennom det vonde så kommer du deg ut av det, sier Nordhelle.

Line føler seg ikke lenger ensom eller alene. Hun har drevet med meditative øvelser og arbeidet med sinnet.

- Hun har også fått en dyp kontakt med seg selv. Hun startet med mindre selvkontakt enn andre og har nå dypere kontakt med seg selv enn det mange andre har, sier Nordhelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.