Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Monica Hellmann (53) er en av mange som har opplevd at en autoimmun sykdom ikke kommer alene. Som 23-åring fikk hun sin første alvorlige diagnose - diabetes 1. Hun visste fra før at hun var genetisk disponert. Derfor ble hun ikke særlig forbauset da sykdommen slo til etter flere år med hardkjør i kombinasjonen av fulltidsjobb i Coca-Cola, markedsføringsstudier på kveldstid og ekstrajobb i helgene.
Diagnosen gjorde henne ikke motløs. Ved siden av å trene seg på å stikke insulinsprøyter i en appelsin og måle blodsukker, satte hun seg inn i kosthold og ernæring med diabetes som utgangspunkt. Det gikk opp for henne at mat er medisin.
– Fordi diabetes 1 er en sykdom som kan reguleres med riktige doser av medisin, kan man leve ganske normalt, forklarer Monica.

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det
Vi PlussDe neste årene grublet hun derfor lite over sykdommen. Hun opplevde å mestre det hun ønsket, både i jobb og på fritiden. Blant annet holdt hun seg i god form gjennom flere joggeøkter i uken, og ikke minst: hun giftet seg og fikk to sønner som i dag er 21 og 23 år gamle.
Men det skulle vise seg at flere helsemessige utfordringer ventet.
- Følte meg helt vissen
En stund etter at yngstemann kom til verden begynte Monica å føle seg slapp og tappet for energi. På den tiden jobbet hun i Freia, og stortrivdes som produktsjef for melkesjokolade og bakeprodukter, men ble likevel mer og mer sliten. Utredninger viste at hun hadde fått hypotyreose, det vil si lavt stoffskifte, som også er en autoimmun sykdom. Les mer om lavt stoffskifte på Lommelegen.no.

Kjøpe feriebolig i utlandet? Dette må du vite
Vi Pluss– Jeg følte meg helt vissen, forteller Monica på telefonen. Derfor var det nærmest en positiv opplevelse å få diagnosen hypotyreose. Det var en lang og kronglete reise før jeg fikk riktig medisinering og dose, men gradvis ble også denne sykdommen en del av hverdagen min.
Selv om fornuftig kosthold er en vesentlig del av livet med både diabetes og hypotyreose, kan begge reguleres med medisin.
Men i 2005 begynte Monica på nytt å følge seg dårlig.
I perioder var hun delvis sykmeldt for å hente seg inn. Det lave energinivået førte henne til nok en utredning. Mistanken var cøliaki, men først ved den andre gastroskopi-undersøkelsen, i 2008, slo den ut i full alarm.

Ruta som byr på nydelige åser og langstrakte strender
- Å få diagnosen cøliaki var egentlig en lettelse, innrømmer hun.
– Magen min hadde i flere år vært i ulage, og jeg tenkte ikke over dette som noe uvanlig. At jeg i flere år hadde levd med en tarm som ikke tok opp tilstrekkelig med næringsstoffer, var en god forklaring på det jeg kaller «hengeøre-perioden».
Møtte sykdom med kokebok for helsa
Mens Monica tok sine to første diagnoser på relativt strak arm, framkalte cøliakien en betydelig sorgreaksjon. Hun måtte lære seg å spise glutenfritt, og hele tiden gjøre seg kjent med hva maten inneholdt.

– Diagnosen kom som en julegave
- Det var ikke mye næringsstoff å finne i de glutenfrie produktene som da var tilgjengelige. De fleste inneholdt mye stivelse som en diabetiker helst skal holde seg unna, og fiber- innholdet var lavt. Heldigvis var dette en erkjennelse som ga meg motivasjon til å skape en forskjell gjennom å sette sammen produkter med mindre sukker og mer fiber, forteller hun.
Monica besluttet å utvikle glutenfri mat som også gir riktig næring til diabetikere.
I vår ga hun ut kokeboken som alle med et skeptisk forhold til gluten kan glede seg over – «Et glutenfritt kjøkken». Den har sitt utspring i 30 års systematisk prøve-og-feile-virksomhet på eget kjøkken.
Selv vokste Hellmann opp med en bakeglad mor i Porsgrunn. Feiring var nærmest ensbetydende med et velfylt kakebord. I starten brukte Monica derfor mye tid på å eksperimentere med kunstig søtning og diverse erstatninger, men fant raskt ut at det var bedre å spise mindre søtt enn å kjenne den metalliske smaken av kjemisk søtstoff i munnen.

Like etter at dette bildet ble tatt, fikk han diagnosen som kan endre livet
For Monica har målet hele tiden vært å lage mat som er så variert, smaksrik og god, at hun glemmer sine helsemessige begrensninger. Brød, kjeks og kaker kan lages av mye annet enn hvetemel, og smake minst like godt.
Kosthold og ernæring fikk en helt ny dimensjon for Monica. Som hun skriver i forordet til «Et glutenfritt kjøkken»:
«Da jeg fikk cøliakidiagnosen, var utvalget av glutenfrie varer i dagligvarebutikkene svært dårlig – enkle glutenfrie melblandinger og noen knekkebrød, kjeks og kaker, det var alt. For meg, som var så glad i kaker, men også i grovt brød som var bra for blodsukkeret mitt, var dette en stor sorg. Det var som å være på en reise, men stadig bli møtt med stoppskilt».
Utfordringen var – og er – også å få denne medisinen til å smake godt og gi en fin opplevelse.
- Viktig drivkraft
I 2014 så «Det Glutenfrie Verksted» dagens lys. Siden da har hun lansert rundt 30 produkter, hvorav mange er å finne i de store dagligvare-kjedene. Med ektemann og sønner som heiagjeng og støttespillere har den lille bedriften nå blitt hennes levebrød.
- For meg er dette arbeidet blitt en livsstil. Den viktigste drivkraften har vært å tilføre mitt eget kosthold sunne varianter av alt jeg, med mine diagnoser, har savnet. Etter hvert som produktene fra «Det Glutenfrie Verksted» ble kjent, fikk hun stadig henvendelser fra kunder med dobbelt-diagnose som ikke fant det de lette etter i nærbutikkene rundt om i landet.

Vibeke (59) er operert for hjernesvulst tre ganger: – Livet handler om å lage nye eventyr
Løsningen ble å starte nettbutikk fra hjemmesiden detglutenfrieverksted.no. Slik har Monica Hellmann bevist at maten ikke bare er medisin, men også en kilde til gode smaker og hyggelige matopplevelser.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.