Manglende sexlyst

Mistet lysten? Du er ikke alene!

Kan skyldes tilstanden hyposeksualitet – og lystmangelen er ikke alltid det egentlige problemet.

HVOR MYE SEX HAR ALLE ANDRE? I vår seksualiserte verden er det lett å få inntrykk av at alle andre har seg konstant, men det trenger ikke å være sannheten. Foto: Shutterstock
HVOR MYE SEX HAR ALLE ANDRE? I vår seksualiserte verden er det lett å få inntrykk av at alle andre har seg konstant, men det trenger ikke å være sannheten. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Føles sex og kos mest slitsomt, og ikke noe som gjør livet bedre? Tenker du aldri på sex? Blir du ikke engang opphisset av sånt som vanligvis er erotisk stimulerende, som sexy scener på film eller en erotisk novelle? Da kan du lide av hyposeksualitet, svært lav sexlyst. Så mange som ti til 40 prosent av den kvinnelige befolkningen kan være rammet. Tilsvarende tall for menn er 15–25 prosent. Det betyr ikke at det er noe feil med deg.

Les også: Forelskelser gjør livet spennende

– Om man bare vet at sexlysten går opp og ned gjennom livet vil det være forebyggende i seg selv, og minke risikoen for at man setter seg fast i en lang og tung periode med manglende lyst, mener sexologen. Foto: Shutterstock
– Om man bare vet at sexlysten går opp og ned gjennom livet vil det være forebyggende i seg selv, og minke risikoen for at man setter seg fast i en lang og tung periode med manglende lyst, mener sexologen. Foto: Shutterstock Vis mer

– Det finnes ikke noe sånt som en sunn sexlyst, man «må» ikke føle på en bestemt måte. For å kvalifisere til en diagnose må du selv føle at sexlysten er et savn, sier sexolog Leigh Norén.

Ulike lystfaser

Når lystmangel oppleves som et problem, føles det ofte stort og vanskelig.

– Man pleier å si at når sexlivet fungerer som det skal, opptar det ti prosent av oppmerksomheten vår. Når det ikke fungerer, opptar det 90 prosent, sier sexologen.

I realiteten har alle mennesker perioder der lysten minker. Vanlige lystdrepere er for eksempel småbarnsårene, generelt stress og overgangsalderen. Det kan være greit å ha i bakhodet.

– Om man bare vet at sexlysten går opp og ned gjennom livet vil det være forebyggende i seg selv, og minke risikoen for at man setter seg fast i en lang og tung periode med manglende lyst, mener Norén.

En ting som også kan være greit å tenke på, er at det ikke engang trenger å handle om lav sexlyst. Ifølge Norén er det mange av hennes pasienter som ikke har problem md lysten, selv om de tror det når de tar kontakt.

Har du «feil» sex?

– Problemet er at synet vi har på lyst er feilaktig. Mange tror lyst oppstår spontant, man føler lyst først og blir deretter opphisset. I dag vet vi at visse kvinner har responsiv lyst-stil, det vil si at de først må bli opphisset for at lysten skal vekkes. Det er mange som tror de ikke føler lyst fordi de ikke vet hvordan de fungerer, mener Norén.

En annen grunn til at du ikke får spontant lyst på sex, er at du kanskje har «feil» type sex.

– Det kan hende sex er blitt kjedelig, hevder sexologen.

– Noen av oss trenger sterkere stimulans, for eksempel å fantasere eller se på noe opphissende sammen. Har man lav lyst gjelder det å prøve å forstå hvorfor. Først da kan man angripe problemet på riktig måte.

Les også: Dans øker sexlysten for kvinner

Leigh Norén nevner fem faktorer som påvirker lysten: Biologi og medisin, psykologiske faktorer, relasjonen, miljøet man lever i og kulturelle årsaker. For å få riktig hjelp må du kartlegge hvor problemet ligger. Først da kan du ta grep.

Om det ikke går, kan du søke hjelp. Én ting skal du i hvert fall aldri gjøre, ifølge sexologen:

– Stille opp og ha sex selv om du ikke vil. Det er en skikkelig lystdreper.

Artikkelen ble første gang publisert i magasinet Måbra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.