Artrose

«Mirakelbehandlingen» nesten ingen får tilbud om

Det er bred enighet blant ekspertene om hva som både lindrer og forebygger artrose. Likevel er det kun et mindretall av artrosepasientene som får informasjon om akkurat denne behandlingsstrategien. - Jeg tror mange kvier seg for å ta det opp, sier fysioterapeut Nina Østerås.

ARTROSE: En av de mest effektive behandlingene ved artrose er det få som faktisk får informasjon om. Foto: NTB
ARTROSE: En av de mest effektive behandlingene ved artrose er det få som faktisk får informasjon om. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du artrose i knær eller hofter, er det spesielt én behandlingsstrategi det er bred enighet blant leger, fysioterapeuter og forskere om at vil redusere smerter og bedre funksjonen i leddene dine. Effekten er godt dokumentert av forskning og kan gi betydelig bedring etter kort tid.

Likevel har bare et mindretall av artrosepasientene fått informasjon og råd om dette av legen eller fysioterapeuten sin. Enda færre har fått tilbud om hjelp eller henvisning til en spesialist som kan hjelpe dem med dette.

Hva er så denne «mirakelbehandlingen» som behandlerne sjelden snakker om og nesten ingen pasienter får tilbud om, her i verdens rikeste land?

Å gå ned i vekt.

Et følsomt tema

Nina Østerås er fysioterapeut og enhetsleder ved Nasjonalt Kompetansesenter for revmatologisk rehabilitering (NKRR), og professor ved Universitet i Oslo (UIO).

- Vekt er et følsomt tema, og jeg tror både leger og fysioterapeuter kan kvie seg for å ta det opp med pasienten, sier hun.

Østerås har selv sett på hvilke råd og behandlingsstrategier artrosepasienter får tilbud om fra fastleger og fysioterapeuter.

- Våre undersøkelser viser at bare 30-40 prosent av pasienter med artrose og overvekt har fått råd om vektreduksjon av fysioterapeut eller lege. Kun 5-8 prosent har faktisk fått tilbud om henvisning til noen som kan hjelpe dem å gå ned i vekt, sier Østerås.

Overvekt = økt risiko for artrose

Flere studier har vist at vekt er en betydelig faktor når det gjelder artrose, både når det gjelder symptomer ved eksisterende sykdom og ved forebygging av fremtidig artrose. Overvektige kvinner har fire ganger så høy risiko for å utvikle artrose i kneleddet som normalvektige. For overvektige menn er risikoen fem ganger så høy, ifølge Johns Hopkins Arthritis Center.

I tillegg til at det å unngå overvekt reduserer risikoen for artrose, vil vektreduksjon gi bedring av symptomer ved allerede oppstått artrose.

- Hvis du er overvektig og går ned fem prosent av kroppsvekten din, vil det gi mindre smerter og bedre funksjon. Går du ned ti prosent, får du enda bedre effekt. Men ved artrose er det slik at alle monner drar, og selv en liten vektreduksjon vil kunne få positive følger, sier Østerås, og forklarer:

- For hver kilo kroppsvekt du går ned, vil du få fire kilo mindre belastning på kneleddet. Det er faktisk ikke så veldig store tall det er snakk om før man opplever bedring, sier hun.

SMÅ TALL, STOR BEDRING: Fysioterapeut Nina Østerås poengterer at selv det å gå ned noen få kilo kan gi bedring dersom du har artrose og overvekt. Foto: Nicolas Tourrenc/Diakonhjemmet sykehus
SMÅ TALL, STOR BEDRING: Fysioterapeut Nina Østerås poengterer at selv det å gå ned noen få kilo kan gi bedring dersom du har artrose og overvekt. Foto: Nicolas Tourrenc/Diakonhjemmet sykehus Vis mer

Fettvev skaper betennelser

Det er spesielt ved artrose i vektbærende ledd som knær og hofter at vektreduksjon vil gi betydelig bedring. Men også ved artrose i ikke-vektbærende ledd, for eksempel i hendene, er det mulig at det å gå ned noen kilo ved overvekt kan ha en gunstig effekt på smerter.

- Forskning viser at fettvev, særlig fettvev rundt midjen, bidrar til økt betennelsesaktivitet i hele kroppen. Overvekt handler altså ikke bare om fysisk belastning og hvor høy vekt leddene må bære, men også om betennelser i leddene, sier Østerås.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

I tillegg er det mange som får artrose flere steder i kroppen, påpeker hun. Selv om det starter i hendene, kan man få plager i knærne på et senere tidspunkt.

- Det vil alltid være en fordel å redusere de betennelsesfremmende stoffene i kroppen, sier hun.

Nordmenn flest er overvektige

Når man vet at overvekt har så stor betydning for både smerte- og funksjonsnivå ved artrose, er det lett å tenke at dette bør være noe av det første som tas opp i samtalene mellom behandler og pasient. Men det er det altså ikke. Mange får råd om trening og fysisk aktivitet, men vektreduksjon blir sjeldnere nevnt som behandlingsstrategi.

- Jeg tror det er flere grunner til det. Mange behandlere vet nok ikke helt hvordan de skal tilnærme seg temaet, fordi det er så følsomt. I tillegg har verken fysioterapeuter eller fastleger særlig mange verktøy de kan bruke her - det finnes ikke så mange steder de kan henvise pasientene til for å få hjelp til å endre livsstil og gå ned i vekt, sier Østerås.

Ifølge tall fra FHI har flertallet av voksne nordmenn i dag overvekt eller fedme.

Kun 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene i alderen 40-49 år regnes som normalvektige, med en BMI under 25.

Om lag 27 prosent av mennene og 25 prosent av kvinnene i alderen 40–49 år har fedme.

Det er med andre ord unormalt for voksne nordmenn å være normalvektig.

Sunn vekt forebygger artrose

Samtidig er artrose en svært vanlig tilstand, spesielt blant overvektige, og forekomsten øker med alderen. Statistisk sett vil halvparten av oss få kneartrose og en fjerdedel få hofteartrose når vi blir eldre. Å opprettholde en sunn vekt gjennom livet vil kunne utsette eller forhindre utvikling av artrose, i tillegg til å dempe artroseplagene dersom de oppstår.

- I et folkehelseperspektiv er dette ganske viktig, ettersom personer med artrose også har høyere risiko for å ha andre livsstilssykdommer. Derfor er det en god strategi for helsepersonell å informere om betydningen av vekt på et tidlig tidspunkt. Det er lettere å forebygge overvekt enn å redusere den, sier Østerås.

I Norge finnes ingen egne nasjonale råd om behandling og tiltak ved artrose. Vi lener oss i stedet på de offentlige rådene fra blant annet Storbritannia - og der er vektreduksjon tatt med som en anbefalt behandlingsstrategi. Fra oktober 2022 ble vektreduksjon også anbefalt personer med artrose i ikke-vektbærende ledd.

- Bør norske leger og fysioterapeuter bli flinkere til å snakke om overvekt med artrosepasienter?

- Ja, jeg skulle ønske flere pasienter fikk informasjon om betydningen av vekt ved artrose og hjelp til vektreduksjon, men samtidig har ikke leger og fysioterapeuter så mye å tilby. Vi trenger flere og bedre offentlige tilbud til folk som ønsker vektreduksjon. Det er vanskelig å gå ned i vekt, og de fleste vil trenge hjelp og støtte til å endre livsstil, sier Østerås.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.