«Min måte å overleve på var å gjøre det som ble forventet av meg»

Nina prøvde å mestre livet ved å være så flink og ansvarsfull som mulig. Så sa det stopp.

FØDT PÅ NY: Nina er 61 år og våger endelig å være den hun er. Borte er rollespillet. Foto: Ellen Jarli
FØDT PÅ NY: Nina er 61 år og våger endelig å være den hun er. Borte er rollespillet. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da Nina skjønte at hun var høysensitiv, var det som om noe klikket på plass.

– Jeg følte meg utrygg, visste ikke hvem jeg var. Min måte å overleve på var å gjøre det som ble forventet av meg, forteller Nina Laudal (61) og blar i dagboka si.

– Det hjelper å ha en dagsplan. Da må jeg ta ansvar for hvordan dagen blir. Når jeg bygger vaner og begynner i det små, faller jeg på plass i meg selv. Da finner jeg både indre ro, harmoni og balanse, forteller Nina.

Ute er trærne snart ribbet for blader. Det går mot vinter, men det stopper ikke Nina og Lian Kirksæther fra å møtes. De går gjerne på ulike stier i Bergerskogen på Nesodden. «Mentor Walk walk and talk», kaller coach Lian Kirksæther samtaleterapien. Passer det ikke med en gåtur, tar de gjerne praten innendørs eller på telefon.

Født på ny

Nina hadde aldri hatt tanker om at hun var høysensitiv. Men jo mer hun forsto, desto mer skjønte hun at det var det hun var. Brikkene falt på plass. Nå føler 61 år gamle Nina seg nesten som hun er født på ny. Borte er rollespillet, nå våger hun å være den hun er.

– Før var jeg mer sårbar. Jeg var konstant sliten og overbelastet, forteller Nina. Det var som om hjernen hennes aldri skrudde seg av.

Som voksen ble Nina stadig hjemsøkt av barndommen, da hun slet med angst og lot seg styre av andre. Fortsatt sliter hun med skam og skyldfølelse for hvorfor hun ikke sto opp mer for seg selv i barndom og oppvekst. Selv om hun som voksen prøvde, greide hun ikke å gå videre i livet uten at den red henne som en mare. Ikke engang et godt ekteskap med mannen som hun møtte for 32 år siden og fikk ei datter med greide å luke vekk såre opplevelser og tanker fra denne vanskelige tida.

PÅ TUR: Nina Laudal tar gjerne en tur med veileder Lian Kirksæther. Å prate ute i naturen gir et løft. Foto: Ellen Jarli
PÅ TUR: Nina Laudal tar gjerne en tur med veileder Lian Kirksæther. Å prate ute i naturen gir et løft. Foto: Ellen Jarli Vis mer

Ingen diagnose

– Jeg er glad for at det å være høysensitiv ikke er noen diagnose. Det hjelper også å vite at jeg er født slik og at det jeg nå vet, kan bidra til å hjelpe meg selv.

Nina har lagt en stabel bøker utover spisebordet, selvhjelpslitteratur som har betydd mye, men som hun til nå har slitt med å bruke konstruktivt. Kaoset i hodet sto i veien for personlig utvikling.

– Jeg har vært der for andre, men ikke hørt på meg selv. Til slutt var jeg så overstimulert at strikken røk, forteller hun. Arbeidslivet ble ikke som forventet for Nina. Det skulle ikke mye til før hun ble stresset og veldig sliten. I perioder fungerte hun bra i forskjellige jobber, blant annet i bank, forlag og barnehage, dessuten fortsatte hun med studier og tok ulike utdanninger og kurs. Men i 2013 ble hun uføretrygdet. Det har kostet å komme dit, å innse at arbeidslivet er over. Men det har også ført noe godt med seg. Nina smiler:

– Nå våger jeg endelig å snakke om hvordan jeg har det. Jeg tør å følge min indre stemme, det er faktisk noe nytt, sier hun, og legger til:

– Jeg har tillit til andre, jeg tør å følge intuisjonen min. Sensitiviteten min gir meg faktisk muligheter framfor begrensninger. Jeg behøver ikke å klandre familien min for den jeg er, jeg er ikke noe offer, og det er ingen vits i å være så streng som jeg har vært mot meg selv. Det er på tide å gi slipp og tilgi. Fortid er fortid, sier hun bestemt.

Vil bryte tabu

For Nina handler det om å slutte å ta hensyn til alle andre enn seg selv og leve et godt hverdagsliv. Hun har et inderlig ønske om at det å være høysensitiv ikke skal være tabu.

– Jeg skal slippe inn livsgleden, latteren og takknemligheten. Jeg skal våge å være den jeg er og tenke at det er bra nok.

I halsgropen hviler et hjertesmykke i sølv. Malakjedet med hvite og lilla perler som henger rundt halsen har hun knyttet selv. Nå fyller Nina dagene med å male. Hun elsker farger og finner balansen i livet med penselen i hånd. «Jeg skal finne min verdi og skaperkraft. Og åpne opp en fargerik reise», har hun skrevet som et mål i dagboka si. Dessuten: «At jeg tør å være den jeg er og er glad for det».

Sensitive trenger å lade seg selv. De må også trene seg opp til å finne den beste veien å gå videre selv. Lian Kirksæther er selv sensitiv og jobber som coach og mentor for å hjelpe slike som henne til å bli klar over hvordan de kan hjelpe seg selv.

Da coach og mentor Lian Kirksæther begynte å jobbe med Nina var det viktig å finne ut hva hun slet med. Spørsmålet var også hva slags liv Nina ønsket å ha, og hvordan hun skulle komme dit.

– Høysensitive er veldig flinke til å være der for andre. De er ja-mennesker som stiller opp, både på jobb og privat. Da må de spørre seg selv hva akkurat de trenger for å lade seg selv, sier Lian. Hun understreker at sensitive ikke er flinke til å passe på grensene sine. Da kan det være på sin plass å ha en plan. Hvis du har lyst til å gå i et selskap, men egentlig ikke orker, kan dette løses ved at du bestemmer deg for å dra tidligere hjem, og gjøre det! Sensitive må også finne fram styrkene sine. Hva i livet er bagateller? Det er lurere å fokusere på det som virkelig betyr noe og bruke kreftene på det.

Nina var veldig opptatt av fortiden, den hang med og tok mye plass i livet hennes. Derfor var det viktig å finne noe annet å bry seg om, og slik gi slipp på det som hadde fylt altfor mye av tida hennes. Det har også vært vesentlig å se på hva hun har i livet sitt, og hva hun vil. Nina er veldig kreativ, og det gir energi. Ifølge Lian Kirksæther har vi alle en styrke og den er lettere å finne når vi går innover i oss selv. Svært mange kvinner har så mange baller i lufta at de mister seg selv innimellom.

FARGERIK: Nina Laudal bruker farger som inspirasjon. Hun maler og blir i godt humør av å omgi seg med en fargesprakende palett. Foto: Ellen Jarli
FARGERIK: Nina Laudal bruker farger som inspirasjon. Hun maler og blir i godt humør av å omgi seg med en fargesprakende palett. Foto: Ellen Jarli Vis mer

Trenger trygghet

Sensitive blir lettere frustrerte og usikre. De liker å gjøre spennende ting, men trenger også trygghet. Det ser ut som om følelsessenteret er større hos sensitive, de har sterkere følelser, tar lett inn andres stemningsleie. Også smerter kan kjennes sterkere. Mange føler seg annerledes, og kjenner at de ikke passer helt inn. Lian har selv ofte følt seg annerledes og vært veldig følsom. Likevel har hun blitt oppfattet som en sterk person, noe som gjelder mange sensitive.

Som liten var hun mye syk og holdt på å dø. I 20-årene bestemte hun seg for å ta grep, og fokusere på å ta ansvar for seg selv og sin egen helse. I 2010 kom hun over en artikkel om høysensitive på et amerikansk nettsted.

– Det var som å lese om seg selv, forteller hun. Lian tok flere kurs innen temaet høysensitive, hun har skrevet bok og brenner for å gi sensitive verktøy for å mestre hverdagen på en god måte. Hun jobber også internasjonalt i ICHS (International Consultants on High Sensitivity) som er en gruppe av profesjonelle på høysensitivitet. I tillegg leder hun organisasjonen «Høysensitivitet i Norge».

– Først og fremst er det viktig for høysensitive å lære mer om seg selv og finne fram de sterke sidene. Høysensitive er mennesker som tar inn mer og bearbeider inntrykkene på et dypere nivå. Derfor vil de få det bedre når de blir flinkere til å fokusere på det de ønsker og ikke alt som skjer rundt. Det er også vesentlig å bli bevisst på hva som gir deg energi og hva som tapper deg for det, råder hun.

Tøyer strikken

Sensitive grubler gjerne mer over det som skjer, noe som kan gi et tankekaos. I arbeidslivet er de observante og ser gjerne ting før alle andre. Dessuten tar høysensitive lettere til seg både negative og positive kommentarer enn normalt sensitive. Mennesker med slike karaktertrekk tøyer gjerne strikken og blir lettere stresset og overstimulert. Gjør de en god jobb forventes det gjerne mer, og flere krav. Det å «alltid» være tilgjengelig gjør at sensitive har vanskeligere for å slappe helt av. Fordi de tar inn mer informasjon fører dette til at flere blir utbrente. På den andre siden er det også personer med disse egenskapene som opplever at de mister meningen med jobben fordi det er så mange rammer, krav og forventninger. Men, sier Lian:

– Det er mange dyktige høysensitive, blant dem også ledere i arbeidslivet, og legger til:

– Det er umulig å gi en oppskrift som passer for alle som er sensitive, til det er vi alle for forskjellige. Men en viktig ting er å lære seg å ta pauser, små eller store og sette grenser der det er riktig for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.