Min datters fødsel var nær ved å bli min død

KOMMENTAR: På denne dagen hvert år feirer jeg at jeg overlevde det som krever flest kvinneliv på verdensbasis.

OVERLEVDE: Det føles så lenge siden, men hvert år på min yngste datters bursdag er det som det var i går: Dagen etter fødselen fikk jeg henne endelig på brystet. Jeg hadde mistet mye blod, jeg var sliten, men lykkelig. Foto: Privat
OVERLEVDE: Det føles så lenge siden, men hvert år på min yngste datters bursdag er det som det var i går: Dagen etter fødselen fikk jeg henne endelig på brystet. Jeg hadde mistet mye blod, jeg var sliten, men lykkelig. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fødsel blir gjerne kalt verdens aller vanligste mirakel. Det var ingenting uvanlig med min tredje fødsel heller. Ikke før barnet var ute, og det plutselig sto om sekunder. Ikke for henne, men for meg.

Jeg ble ikke trillet ned gangen fra fødestuen til operasjonssalen, jeg ble løpt av gårde ned langs sykehuskorridoren. Legen satt i senga og prøvde å stoppe blødningene med sine egne hender. Tilbake i den blodige fødestuen satt den nybakte faren med en helt nyfødt baby. Jeg tror de gråt litt begge to.

Fattigdomsproblem

Det gikk bra med meg. Alt vel med mor og barn, som det heter. Men det var ingen selvfølge. Det som reddet meg, var at jeg fødte på et sykehus i et land med et av verdens beste helsevesen.

Svangerskap og fødsel er en av hovedårsakene til det som verdensbanken definerer som overdødelighet for kvinner. Går vi tilbake i tid, var statistikken dyster her hjemme og: For litt over hundre år siden var mødredødeligheten i Norge på nesten 900 per 100 000 levendefødte barn. Det tilsvarer situasjonen i Øst-Afrika i dag, ifølge SSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.