Artrose

Mer smerter om vinteren? Dette hjelper deg gjennom den kalde årstida

Kulde, luftfuktighet og værforandringer kan påvirke både funksjon og smerter i leddene ved artrose. Men det finnes noen tiltak som hjelper.

ARTROSE: Artrose kan gi stive og smertefulle ledd i knær, hofter og hender, og mange synes plagene blir verre om vinteren. Foto: NTB
ARTROSE: Artrose kan gi stive og smertefulle ledd i knær, hofter og hender, og mange synes plagene blir verre om vinteren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Artrose, også kalt slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen hos voksne. Omtrent halvparten av oss vil før eller senere få artrose i ett eller flere ledd. Artrose gjør leddene stive og smertefulle, og selv små bevegelser kan være vonde å utføre.

Særlig om høsten og vinteren er det mange som mener at plagene øker. Men er det faktisk sant? Påvirker været kroppen din så direkte?

Reagerer på værforandringer

Ingvild Bø er fysioterapeut og avdelingssjef for rehabiliteringstjenesten ved Revmatismesykehuset på Lillehammer. Hun sier at flere pasienter med artrose forteller at de har mer smerter og stivhet i leddene når det er kaldt.

- Ja, mange pasienter sier at de opplever at symptomene forverres når det er kaldt, sier hun.

Bø poengterer at hun ikke kjenner til forskning som entydig konkluderer med at kaldt vær påvirker artrosesymptomer. Men tilbakemeldingen fra pasientene er at været faktisk spiller en rolle, både kulde og værforandringer, forteller hun.

- Flertallet sier at de har det bedre når det er stabilt, varmt vær. Men noen har minst symptomer når det er stabilt, kaldt vær. Mange reagerer mest negativt på værforandringer, sier hun.

De kjenner væromslaget på gikta, som man sa i gamle dager. Og det er mye som tyder på at det faktisk stemmer, selv om forskerne foreløpig ikke har klart å finne ut nøyaktig hva det er som gjør at noen revmatismepasienter får mer smerter ved væromslag.

Lavtrykk og fuktighet verst

En britisk studie fra 2019, med det fengende navnet «Cloudy with a Chance of Pain», analyserte data fra 2658 pasienter med revmatiske sykdommer over en periode på 15 måneder. Pasientene ble bedt om å rapportere grad av symptomer og smerte via en app. Rapporteringen ble deretter sammenlignet med værdata for den aktuelle dagen.

Studien konkluderte med at det var en moderat sammenheng mellom smertenivå og luftfuktighet, lufttrykk og vindstyrke, men liten til ingen sammenheng mellom smerter og temperatur. Tydeligst sammenheng var det mellom luftfuktighet og smertenivå: Høy luftfuktighet ga økt risiko for smerter. Lavt lufttrykk ga også noe økt risiko for smerter, det samme gjorde økt vindstyrke. Kalde temperaturer i seg selv ga ingen tydelig økning i smertenivå.

En annen studie fra 2015 som spesifikt analyserte smerterapportering hos eldre med artrose i seks ulike europeiske land viste lignende resultater: Leddsmerter økte tydelig på dager med høy luftfuktighet. Forskerne fant i tillegg at effekten av høy luftfuktighet på leddsmerter var sterkere ved relativt kjølige værforhold. Med andre ord: Kaldt og fuktig vær ga mer smerter enn varmt og fuktig vær, selv om kulde i seg selv ikke ga særlige utslag på smerterapporteringen.

Svømming og Sydentur

Ole-Magnus Westengen er kiropraktor ved Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo. Han har flere pasienter som opplever at smertene blir verre når det er kaldt.

- Ja, det er absolutt slik at været kan påvirke leddsmerter. Mange med artrose klager på det, sier han.

Hans råd? Svømmetrening i oppvarmet basseng.

- Det varme vannet kan virke lindrende på stivhet og smerter i både muskler og ledd. I tillegg gir trening i vann lav belastning på vektbærende ledd, samtidig som vannet gir motstand slik at musklene må jobbe mer, sier han.

Varme er altså en del av løsningen dersom artrosen plager deg ekstra mye i vinterhalvåret. Betyr det at en tur til Syden også vil hjelpe?

- Ja, noen sier at de har veldig god effekt av å reise til varmere strøk. Responsen på varmere klima varierer, og hvor lenge man oppholder seg i sydentemperatur kan også være en viktig faktor for hvor god effekt det har. Det gir ikke nødvendigvis like god effekt for alle, men dersom man merker bedring ved å reise til varmere strøk kan det være en god investering i egen helse, sier Westengen.

Badstue, varme bad og yoga

Varme bad og badstue kan også anbefales, sier kiropraktoren.

- Ja, det vil øke blodsirkulasjonen og dermed myke opp leddene og gi litt bedre funksjon, sier han.

Westengen kan også anbefale såkalt Bikram-yoga, en type yoga som utføres i rom oppvarmet til omtrent 40 grader.

- Det finnes ingen helbredende behandling for artrose, men det finnes mange tiltak som vil gi mindre smerter og bedre funksjon i leddene. Varme kan hjelpe en del, men det som først og fremst hjelper er trening, sier Westengen.

Trening hele året

Her er Ingvild Bø ved Revmatismesykehuset på Lillehammer helt enig.

- Det aller viktigste, uansett årstid, er å være aktiv, sier Bø.

- Har du artrose, er det viktig med styrketrening, spesielt av muskulatur relatert til leddene med artrose.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Ved artrose i knærne, er det styrketrening for beina generelt og lårmusklene spesielt som gjelder. Når muskulaturen styrkes holdes funksjonen ved like og forbedres, og smertene reduseres, forklarer Bø.

- Det er viktig med aktivitet gjennom hele uka, og styrketrening minst to ganger i uka. Ved håndartrose bør øvelsene gjennomføres oftere, gjerne daglig. Er det vanskelig å komme i gang, kan du få hjelp av en fysioterapeut, eller av en ergoterapeut ved håndartrose, sier Bø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.