Omgangssyke 2021

Mer risiko for eldre og små barn

De første utbruddene av omgangssyke er allerede her. For eldre eller små barn kan viruset utgjøre en større risiko enn for de som ellers er friske - og det er faren for dehydrering man skal passe ekstra på.

OMGANGSSYKE? Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker - som for eksempel brus. Forklaringen på det er at dette kan øke graden av diaré. Foto: Shutterstock/NTB
OMGANGSSYKE? Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker - som for eksempel brus. Forklaringen på det er at dette kan øke graden av diaré. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus.

- De første utbruddene med norovirus er allerede meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten, skriver FHI i en nyhetsmelding.

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom - og er ansvarlig for minst 50 prosent av alle utbrudd med mage- og tarminfeksjon på verdensbasis. Det kan ramme folk i alle aldersgrupper og går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager.

Men for eldre eller små barn kan viruset utgjøre en enn større risiko enn for de som ellers er friske:

- Norovirus er for de aller fleste en ufarlig infeksjon der symptomene går raskt over. Det er imidlertid viktig å få i seg nok væske for å forhindre dehydrering. Eldre, personer med underliggende sykdom eller små barn kan ha noe høyere risiko for dehydrering enn andre, sier Hilde Marie Lund, lege ved avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.