Legemiddelmangel:

Medisinmangel: - Økende problem

Nå har pandemien gjort leveringstiden enda lenger i medisinbransjen.

Folk står i kø utenfor Vitus Apotek på Jernbanetorvet for å kjøpe medisiner i mars i år på grunn av coronavirusutbruddet. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Folk står i kø utenfor Vitus Apotek på Jernbanetorvet for å kjøpe medisiner i mars i år på grunn av coronavirusutbruddet. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er flere medisiner vi har problemer med å få levert. Vi har mangel på flere medisiner enn i fjor på samme tid. En del er knyttet til corona ved at det tar lengre tid å transportere eller fabrikkene har manglet arbeidere, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til Vi.no.

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald/Scanpix
Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer

- Vi var forberedt på at det kunne bli alvorlige mangler på livsviktige legemidler som trengs til intensivbehandling på sykehus, som bedøvelsesmidler, muskelavslappende og antibiotika. Det har vi så langt ikke sett.

Rasjonering

Allerede i mars ble det meldt om forsyningsvansker med enkelte legemidler knyttet til corona-pandemien. Kunder hamstret febernedsettende midler som paracet, andre kjøpte inn mer enn de trengte av nødvendige legemidler som insulin ved diabetes. Statens legemiddelverk har derfor innført rasjonering av enkelte legemidler, som paracetamol, insulin og det betennelsesdempende middelet prednisolon. Pneumokokkvaksine, som anbefales alle over 65 år hvert femte år, er nå tilbake på lager. Flere forsyninger ventes, men ikke nok til at alle som anbefales å ta den, kan få.

Du kan sjekke om det er meldt inn leveringsvansker på dine medisiner i denne oversikten hos Statens legemiddelverk.

Hvis legemiddelet du vanligvis bruker ikke er tilgjengelig, vil det som regel finnes alternativ, ifølge Madsen.

- Det som mangler i dag, kan erstattes. Enten ved at den apotekansatte foreslår et tilsvarende preparat, eller ved at legen din må skrive ut en ny resept, forklarer han.

- Det går stort sett greit, men kan skape usikkerhet for pasienten. Da er det greit å vite at behandlingen du blir tilbudt skal være like bra som den du vanligvis bruker. Flere må forberede seg på å bytte medisin.

Blant legemidlene som mangler i dag, er adrenalinpenn som brukes ved sterke allergiske reaksjoner, vektshormonet somatropin, og plasteret Estradot som brukes mot plager i overgangsalderen.

- Legemiddelmangel har vært et økende problem i mange år. Om det nå blir mer legemiddelmangel fremover er vanskelig å si, men vi ser jo at en del mangler skyldes covid-19, sier Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.