Medisinkjøp i Sverige? Husk riktig skjema

Skal du hente ut medisiner på resept på svenske apotek, kreves det nå et spesielt skjema fra legen for å ta med mer enn en liten mengde av en viss type legemidler gjennom tollen og inn i Norge.

KJØPE MEDISINER I SVERIGE? Medisiner som er omfattet av den såkalte narkotikalisten, med innhold som eksempelvis morfin, krever en egen legeerklæring ved kjøp til mer enn en ukes bruk. Foto: NTB
KJØPE MEDISINER I SVERIGE? Medisiner som er omfattet av den såkalte narkotikalisten, med innhold som eksempelvis morfin, krever en egen legeerklæring ved kjøp til mer enn en ukes bruk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I sommer ble det gjort endringer i Narkotikaforskriften. Dette innebærer at nordmenn som bruker medisiner som inneholder narkotiske stoffer må følge nye regler dersom de skal ta med seg medisiner inn i Norge fra utlandet, eksempelvis fra svenske apoteker eller etter andre utenlandsopphold.

Eksempelvis gjelder dette enkelte sovemidler, smertestillende medisiner og beroligende legemidler.

Ved mer medisiner enn til en ukes forbruk kreves det nå at legen utsteder en legeerklæring på et eget skjema fastsatt av Legemiddelverket.

Krever eget skjema

Reglene sier at en reisende med fast adresse i Norge ved retur til Norge kan ha med seg narkotiske legemidler tilsvarende én ukes forbruk etter angitt dosering når legemidlet er anskaffet i utlandet.

Personen kan derimot ha med forbruk for inntil én måned etter angitt dosering forutsatt at det medisinske behovet kan dokumenteres ved legeerklæring fra lege i Norge.

Det som er nytt fra sommeren, nærmere bestemt fra 1. juni, er at legeerklæringen må utstedes på skjema fastsatt av Legemiddelverket.

Du kan bli sjekket i tollen

Legeerklæring på nytt skjema er gyldig i inntil ett år fra utstedelsesdatoen med mindre legen har satt en kortere gyldighetsperiode.

I Narkotikaforskriften påpekes det at Tollmyndighetene kan kreve at den reisende legger fram dokumentasjon etter denne bestemmelsen. Dokumentasjonen må fremlegges på innreisetidspunktet. Altså trenger du skjemaet i en eventuell tollkontroll om du kjøper slike medisiner på resept i Sverige.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering av medisiner, glass og batterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Slik fungerer legeerklæringen

Ifølge Statens legemiddelverk er skjemaet tilgjengelig for utfylling og utskrift i legenes journalsystemer. Attester som er utstedt før 1. juni 2021 er likevel gyldige i inntil ett år fra utstedelsesdato.

Fra 1. juni 2022 er det derimot kun det nye skjemaet fra Statens legemiddelverk som er godkjent som dokumentasjon ved innførsel av slike medisiner.

Har man et slikt skjema med seg kan man ha med seg inntil én måneds forbruk av slike medisiner til Norge. Regelen gjelder medisiner som omfattes av narkotikalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.