Plastisk kirurgi dekket av staten:

«Måtte løfte øyelokket med fingrene når han snakket»

Øyelokksløft er en av flere plastiske operasjoner du kan få dekket av det offentlige. Sjekk lista over hvilke.

PLAGE: Tunge øyelokk kan gjøre det vanskelig å se. Mannen Vi.no har snakket med opererte øyelokkene for ti år siden. Øyelokkene har seget litt igjen siden da, men: - Grunnet operasjonen har jeg ikke fått de plagene jeg kunne ha fått, sier han. Foto: Privat
PLAGE: Tunge øyelokk kan gjøre det vanskelig å se. Mannen Vi.no har snakket med opererte øyelokkene for ti år siden. Øyelokkene har seget litt igjen siden da, men: - Grunnet operasjonen har jeg ikke fått de plagene jeg kunne ha fått, sier han. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- For meg var det arvelig. Jeg tok en preventiv øyelokksoperasjon. Faren min måtte løfte opp øyelokket med fingrene når han snakket med folk fordi han ikke så dem, forteller en mann i 60-åra til Vi.no.

Han var i slutten av 50-åra da han tok øyelokksoperasjon ved en privat klinikk. Operasjonen fikk han dekket av det offentlige.

- Jeg hadde ikke hodepine eller problemer med å se, men øyelokkene begynte å sige over pupillen. Jeg skjønte at jeg måtte gjøre det før heller enn senere. Jeg ville ikke at det skulle bli like ille som for faren min. Grunnet operasjonen har jeg ikke fått de plagene jeg kunne ha fått, mener han.

Tunge øyelokk kan påvirke synet og føre til hodepine. Øyelokkløft er en av en rekke plastiske operasjoner du kan få dekket av det offentlige.

Ifølge Helfo fikk 7513 personer dekket øyelokksoperasjon i 2019. Hittil i år har 2734 personer fått dekket øyelokksoperasjon.

- De vanligste plastiske operasjonene man får dekket er brystreduksjon og lårplastikk, bukplastikk og overarmsplastikk hvor man fjerner overflødig hud etter slankeoperasjon eller storslanking, sier Erling Bjordal, overlege ved Nordlandssykehuset Bodø, til Vi.no.

Lang ventetid ved offentlige sykehus

Bjordal, som tidligere var avdelingsoverlege og fagansvarlig ved plastisk kirurgisk avdeling ved UNN, har vært med på å utarbeide de nasjonale retningslinjene som hjelper plastikkirurger å vurdere hvilke pasienter som skal få dekket operasjon.

Ifølge overlegen er det generelt lang ventetid for plastisk kirurgi ved offentlige sykehus, men pasienter som tilfredsstiller kriteriene kan få dekket operasjonen ved en privat klinikk som har avtale med regionale helseforetak.

- Da betaler de den samme egenandelen som de hadde gjort ved dagkirurgen. Egenandelen ligger på rundt 500 kroner, sier Bjordal.

Offentlige og private institusjoner følger de samme kriteriene for operasjoner som dekkes av det offentlige.

Må ha plager

For å få en plastisk operasjon dekket, må du ha en medisinsk begrunnelse. Det er også generelle kriterier som må oppfylles: Du må være frisk, røykfri og ha en kroppsmasseindeks under 27.

- Overvekt behandles ikke med plastisk kirurgi, sier Bjordal.

Du kan lese mer om kroppsmasseindeks og regne ut din egen på Norsk Helseinformatikks nettside.

For å få dekket bukplastikk, fjerning av overflødig hud som henger fra magen, er det et kriterie at huden må ha et overheng på mellom fem og sju centimeter og at det er plager med hud som gnisser mot hud.

- Det må være hud mot hud-problematikk hvor pasienten har problemer med sår, svie, lukt og sårdannelser, men jeg står ikke med tommestokken og sier nei til de som har 4 centimeters overheng og ikke 5 centimeter, sier Bjordal.

For at det offentlige skal dekke brystreduksjon må du ha behov for å få fjernet mer enn 250 gram per bryst. Kirurgene ser også på pasientens livssituasjon når de vurderer om vedkommende skal få en operasjon.

- Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom det å ha store bryster og nakke- og skuldersmerter. Men er du for eksempel frisør med store bryster og nakkeproblemer, kan det være en sammenheng, sier Bjordal.

Får sjelden silikonprotese

Silikonproteser i brystene dekkes ikke av det offentlige, med unntak av rekonstruksjoner etter brystkreft og korreksjoner av asymmetrier på over 20-25 prosent som kan skape kroppslige plager.

30-åringer får også oftere ja til å få dekket lårplastikk i det offentlig enn det 60-åringer får.

Årsaken til det er at eksempelvis slappe lår er kroppslige endringer som er innenfor det normale for de over 60.

- De fleste 60-åringer har slappe lår. Det er det ingen offentlig oppgave å justere, sier Bjordal.

Andre operasjoner du kan få dekket av det offentlige:

Neseoperasjon: Kosmetisk nesekirurgi dekkes ikke av det offentlige i Norge, men du kan få dekket operasjon av skjev nese som gjør det vanskelig å puste og som fører til søvnvansker.

Øreoperasjon: Du kan få dekket øreoperasjon hvis du har markant utstående ører. Det er stort sett barn som får øreoperasjon da store ører kan utsette dem for mobbing og sosial isolasjon.

Ansiktsløft: Dekkes kun for slagpasienter og pasienter som er blitt operert for hjernesvulst. - I disse tilfellene henger det ene kinnet, munnvik og øyelokk rett ned. Det er en betydelig sideforskjell i ansiktet. Operasjoner av svulster i øre, nese og hals kan ødelegge nerver i ansiktet, sier Bjordal.

Urealistiske forventninger

- Det er ingen direkte sammenheng mellom hvordan man ser ut og hvordan man føler seg. Det tror jeg de fleste av oss sier til pasientene, sier Erling Bjordal.

Ifølge kirurgen avviser de fleste seriøse klinikkene en del pasienter med urealistiske forventninger. Det er ikke uvanlig at leger vurderer problemet som mindre enn det pasienten selv gjør.

- De som kommer og vil ha litt strammere mage og lår definerer det som et problem i sitt liv. Begrunnelsen kan være at det er problematisk å gå på badeland med barnet sitt grunnet skam og sjenanse, sier Bjordal.

- Noen ganger er det helt klart at problemet ikke skal dekkes av det offentlige, men man kan jo også snu på det: Hvem er jeg til å si at «dette må du leve med»?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.