Tyfoid-Mary:

Mary var frisk, men smittet andre

Mary Mallon fikk skylden for å spre Tyfoid-feber og satt i karantene store deler av livet. Men var hun egentlig smittekilden?

FORTVILET: Mary Mallon gjorde alt hun kunne for å bli satt fri fra karantene. Hun følte at hun ble et underholdningsobjekt for samfunnet. Foto: Wikimedia Commons
FORTVILET: Mary Mallon gjorde alt hun kunne for å bli satt fri fra karantene. Hun følte at hun ble et underholdningsobjekt for samfunnet. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): I august 1906 oppsto det på mystisk vis flere tilfeller av tyfoidfeber i et sommerhus i velstående Oyster Bay på Long Island i den amerikanske delstaten New York. Hvordan personene i husholdningen hadde blitt syke var et mysterium, da sykdommen først og fremst var assosiert med slum og fattigdom.

En forsker som ble tilkalt for å spore smitten, rettet raskt søkelyset mot familiens tidligere kokke, den irske immigranten Mary Mallon. Hun hadde ankommet stedet kort tid før epidemien brøt ut.

Mallon hadde reist videre, men det skulle vise seg at folk var blitt syke med tyfoidfeber alle stedene hun hadde jobbet. 22 personer i alt, en av dem hadde mistet livet som følge av sykdommen.

Selv var hun frisk og hadde mest sannsynlig hatt milde symptomer på tyfoidfeber uten å vite det. I så fall var hun en såkalt asymptomatisk bærer av tyfoidbakterien.

«Jeg er blitt underholdning for alle»

I 1907 ble Mallon ved tvang satt i karantene på en sykehusinstitusjon på North Brother Island, ei lita øy i East River i New York.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.