Tyfoid-Mary:

Mary var frisk, men smittet andre

Mary Mallon fikk skylden for å spre Tyfoid-feber og satt i karantene store deler av livet. Men var hun egentlig smittekilden?

FORTVILET: Mary Mallon gjorde alt hun kunne for å bli satt fri fra karantene. Hun følte at hun ble et underholdningsobjekt for samfunnet. Foto: Wikimedia Commons
FORTVILET: Mary Mallon gjorde alt hun kunne for å bli satt fri fra karantene. Hun følte at hun ble et underholdningsobjekt for samfunnet. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): I august 1906 oppsto det på mystisk vis flere tilfeller av tyfoidfeber i et sommerhus i velstående Oyster Bay på Long Island i den amerikanske delstaten New York. Hvordan personene i husholdningen hadde blitt syke var et mysterium, da sykdommen først og fremst var assosiert med slum og fattigdom.

FORKLARER: Sykepleier Molly Lixey var lei av å se folk ta på matvarer med hansker, uten å tenke på bakterier. Reporter: Christian Wehus. Video: Molly Lixey. Vis mer

En forsker som ble tilkalt for å spore smitten, rettet raskt søkelyset mot familiens tidligere kokke, den irske immigranten Mary Mallon. Hun hadde ankommet stedet kort tid før epidemien brøt ut.

Mallon hadde reist videre, men det skulle vise seg at folk var blitt syke med tyfoidfeber alle stedene hun hadde jobbet. 22 personer i alt, en av dem hadde mistet livet som følge av sykdommen.

Selv var hun frisk og hadde mest sannsynlig hatt milde symptomer på tyfoidfeber uten å vite det. I så fall var hun en såkalt asymptomatisk bærer av tyfoidbakterien.

«Jeg er blitt underholdning for alle»

I 1907 ble Mallon ved tvang satt i karantene på en sykehusinstitusjon på North Brother Island, ei lita øy i East River i New York.

I mediene fikk hun det lite flatterende tilnavnet «Tyfoid Mary» og ble beskrevet som «Den farligste kvinnen i Amerika». «Kvinnelig kokk en vandrende Tyfoidfeberfabrikk» sto det å lese i en av overskriftene til ei avis i New York i 1907.

Mallon var fortvilet over situasjonen. I et brev til sin advokat skrev hun: «Jeg er blitt underholdning for alle. Til og med praktikantene kommer for å se på meg. De spør om ting som allerede er kjent for hele verden. Tuberkulose-mennene sier: «Der er hun, den kidnappede kvinnen». Dr. Park fikk laget en illustrasjon av meg i Chicago. Jeg lurer på hvordan Dr. William H. Park hadde likt det om han eller kona hadde blitt kalt Tyfoid William Park».

Mary Mallon (1869-1938) fikk tilnavnet Tyfoid-Mary. Hun ble et symbol på smitte og det ble laget en rekke illustrasjoner av henne. Foto: NTB Scanpix
Mary Mallon (1869-1938) fikk tilnavnet Tyfoid-Mary. Hun ble et symbol på smitte og det ble laget en rekke illustrasjoner av henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjempet for sin uskyld

Mallon kjempet for sin uskyld og hevdet hardnakket at hun ikke var årsaken til smitteutbruddene, men det kan også være at hun aldri skjønte hva det ville si å være bærer av et virus når hun ikke selv var syk.

Tester som ble tatt av Mallon mens hun ble holdt i karantene skal ha vist at hun var bærer av bakteriene.

Mallon fikk seinere tatt tester ved et privat laboratorium. Resultatene av disse testene skal ha vist det motsatte.

Ifølge historiker Judith Leavitt ble det spekulert om det var avismagnaten William Randolph Hearst som betalte for testene. Han hadde gjort liknende tidligere for mennesker med historier som kunne interessere hans lesere.

BAKTERIER: Tastaturet er et viktig verktøy, men visste du hvor mange bakterier som kan gjemme seg der? Reporter: Ørjan Ryland. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Sluppet fri

Med testresultatene i hånd saksøkte Mallon byen New York i 1909. I mediene hadde Mallon startet en debatt om individets rettigheter og statens ansvar under en folkehelsekrise. I retten kritiserte advokaten prosessen som hadde ført til at Mallon ble satt i fangenskap.

Saken ble seinere brakt til høyesterett uten at Mallon ble satt fri. Hun ble likevel løslatt fra karantenen året etter med påbud om jevnlige helsesjekker og forbud mot å jobbe som kokke.

Mallon var overbevist om at hun ikke var noen fare for noen. Uten andre muligheter enn å jobbe som kokk fikk hun jobber rundt New York og i New Jersey hvor hun laget mat ved et hotell, ved en Broadway-restaurant og ved et internat.

I 1915 oppsto et nytt utbrudd av tyfoidfeber som førte til at 25 mennesker ble syke ved Sloane barselsykehus. «Tyfoidfeber-Mary» kom igjen i søkelyset: Mallon jobbet nemlig som kokke ved sykehuset under navnet Mrs. Brown.

Hun ble sendt tilbake til North Brother Island hvor hun ble værende resten av livet. Her jobbet hun med å forberede medisinske tester i laboratoriet. Da hun døde av slag 69 år gammel i 1938, hadde hun tilbrakt et kvart århundre i karantene og som fange.

Debatt om individets frihet

Mary Mallon var en såkalt super-spreder lenge før begrepet eksisterte. Mange mente hun var offer for fordommer som andre asymptomatiske bærere av sykdom ikke opplevde, skriver The Guardian.

Et århundre seinere sitter folk over hele verden i karantene grunnet coronaviruset. Tiltak spenner fra anmodning om sosial distansering til selvisolasjon og streng overvåkning.

En menighet i Sør-Korea, som var sentrum for utbrudd av coronaviruset, er blitt beskyldt for drap. I deler av Kina er det utlyst belønning for å informere om syke naboer. Landet har benyttet drastiske tiltak som husarrest for å slå ned viruset.

– Det fremmer debatt om hvor langt man skal innskrenke individets frihet for å beskytte folkehelsen, skriver Rory Carroll i The Guardian.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.04.2014 BAKTERIESKY: Forskere ved universitetet MIT har funnet ut at mennesker produserer en sky av bakterier når vi nyser. Denne skyen er usynlig, men frakter med seg bakterier mye lenger enn det vi først trodde... Video: MIT Vis mer

Offer for hysteri?

Forskere som har sett på Mallons sak i kjølvannet av HIV-viruset, SARS og andre epidemier, mener hennes skjebne er en advarsel om hva som kan skje dersom samfunnet ikke klarer å balansere tiltak mot individet.

De mener Mallon ble offer for offentlig hysteri. Hun hadde ikke begått noen kriminell handling, men endte opp med å bli fengslet og dehumanisert.

– For de fleste sunne amerikanere er det vanskelig å forestille seg at deres egen frihet skal frarøves for å beskytte samfunnets helse, skriver historiker Judith Leavitt i boka Typhoid Mary: Fanget for folkehelsen.

Selv innrømte Mallon aldri å være bærer av tyfoidbakterien. Hun ble begravet med ni mennesker til stede i kirka St. Lukes i The Bronx.


Kilder: PBS.org, The National Geographic, The Guardian, History.com

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.