Lobotomering mot tvangslidelser

Mannen vasket hendene over 100 ganger om dagen, og var sterkt deprimert. Selvmordsforsøket endret alt

– Dette var en slags selvpåført lobotomi.

DØDE IKKE: George ble kvitt sine psykiske plager etter å ha skutt seg selv. FOTO: Igor Golovniov/Shutterstock/NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).
DØDE IKKE: George ble kvitt sine psykiske plager etter å ha skutt seg selv. FOTO: Igor Golovniov/Shutterstock/NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): – Dette var en slags selvpåført lobotomi. Hadde han skutt rett bakover i munnen, så hadde han truffet hjernestammen og dødd momentant, Men han traff i stedet rett oppover, sier Morten Lund-Johansen. Han er professor og overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

– Skuddet ødela helt klart områder som har med tvangslidelser å gjøre. Da er det nærliggende å tenke på nervebaner i frontlappene, sier han.

Les også: Ny behandling kan bety slutten på metall og plastikk i kroppen

Vasket hendene hundrevis av ganger om dagen

Mannen som skal ha skutt seg selv, går kun under navnet George, og ble først skrevet om av New York Times i 1988. Historien forteller at han slet med voldsomme psykiske lidelser som fikk ham til å vaske hendene hundrevis av ganger om dagen, og i tillegg ta hyppige dusjer.

Atferden var så ille at den tvang ham til å droppe ut av skolen, og avslutte jobben sin.

Psykiateren Leslie Solyom, som behandlet George i mer enn et år før han prøvde å begå selvmord, fortalte i New York Times at det var et spesielt øyeblikk som fikk George til å gjøre alvor av tankene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.