Manglende tillit til fastlegen? Du trenger ikke oppgi noen grunn til å bytte

Det kan være mange årsaker til at du ønsker å bytte fastlege.

IKKE FORSTÅTT HOS LEGEN? Du har rett til å skifte fastlege to ganger i året. Foto: Shutterstock NTB
IKKE FORSTÅTT HOS LEGEN? Du har rett til å skifte fastlege to ganger i året. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan velger du fastlege, og hva gjør du dersom du ikke er fornøyd med valget? Hva skjer dersom du for eksempel flytter til en annen kant av landet?

Alle som er folkeregistrert i en norsk kommune, har rett til en egen fastlege. Kommunene har ansvaret for fastlegeordningen og skal passe på at det er nok fastleger i kommunen. Alle som har rett til fastlege, kan selv finne ønsket lege på www.helsenorge.no.

Legeønsket skal i utgangspunktet etterkommes så langt det er ledig plass på fastlegens liste. Dersom den legen du ønsker, ikke har ledig kapasitet, kan du sette deg på venteliste. Det er også adgang til å velge fastlege utenfor bostedskommunen. Det kan for eksempel være mer praktisk å ha lege i kommunen du jobber i, framfor kommunen du bor i. Dersom du ikke selv har sendt inn et ønske, vil du bli tildelt en fastlege med ledig kapasitet.

Dårlig kapasitet og forsinkelser?

Det kan være mange årsaker til at du ønsker å bytte fastlege, for eksempel hvis du skal flytte. Når du melder flytting til en ny kommune, skal du motta relevant informasjon fra kommunen, samt et skjema for valg av ny fastlege. Det kan også være at man har dårlig kjemi med fastlegen sin, eller at man ikke har den nødvendige tilliten til vedkommende. I noen tilfeller kan det tenkes at fastlegen har mange pasienter på sin liste, og at man stadig opplever dårlig kapasitet og forsinkelser.

Uansett hva som er årsaken til at man ønsker et bytte, kreves det ikke noen begrunnelse. Du har rett til å skifte fastlege inntil to ganger i året, såframt det er ledig plass på annen fastleges liste. Skifte av fastlege på grunn av flytting eller fordi fastlegen avslutter sin virksomhet, regnes ikke med.

En person som står på en fastleges liste, har rett til å få en fornyet vurdering av sin helse­tilstand hos annen lege enn sin fastlege, såframt legen som foretar ny vurdering, er tilknyttet fast­legeordningen og personen samtykker i at journalnotat sendes dennes fastlege.

Rett til å klage

Det kreves ingen henvisning fra fastlegen ved en fornyet ­vurdering. Fastlegen som foretar ­vurderingen, skal imidlertid oversende journalnotatet til pasientens fastlege.

Hvis du er misfornøyd med fastlegen din, har du rett til å klage. Hvis det ikke lar seg gjøre å ta problemet opp med fastlegen selv, kan du ta kontakt med ansvarlig for fastlegeordningen i kommunen, eller du kan sende en klage til fylkeslegen med kopi til kommuneoverlegen. I noen tilfeller kan det være snakk om mangelfull eller feil behandling som faller innunder pasient­skadeloven.

Man kan da ha krav på erstatning fra Norsk pasientskade­erstatning (NPE). Dersom du er blitt utsatt for en pasientskade, er det viktig å huske på at kravet må meldes til NPE innen tre år etter at man fikk kunnskap om at det foreligger en skade som har ledet til et økonomisk tap og/eller varig medisinsk invaliditet, samt kunnskap om den ansvarlige.

Hilsen Christina Steimler

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.