Mangel på ukjent næringsstoff har sammenheng med hjertesykdom og Alzheimer

Mangel på næringsstoffet kolin knyttes til leversykdom, hjertesykdom og Alzheimer, men nesten ingen har hørt om det livsviktige næringsstoffet. I år får Norge en ny kostholdsveiledning som inkluderer det nye næringsstoffet.

UKJENT, MEN VIKTIG: Næringsstoffet Kolin er lite kjent, men finnes naturlig i eggeplommer, gjær, kjøtt, innmat og grønnsaker. Foto: NTB Shutterstock
UKJENT, MEN VIKTIG: Næringsstoffet Kolin er lite kjent, men finnes naturlig i eggeplommer, gjær, kjøtt, innmat og grønnsaker. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når Norge i år får en ny kostholdsveiledning (NNR - Nordic Nutrition Recommendations) sammen med de skandinaviske og baltiske landene, inkluderes det ukjente næringsstoffet kolin for aller første gang ifølge NRK. NNR er ventet i løpet av sommeren 2023.

Kolin er et vitaminlignende næringsstoff som finnes i eggeplommer, gjær, kjøtt, innmat og grønnsaker. Og får du i deg for lite av det kan du blant annet utvikle leversykdom.

Glemt næringsstoff

Ifølge en studie publisert i Aging Cell er det også en sammenheng mellom mangel på kolin i kosten og utvikling av hjertesykdom og Alzheimer.

Likevel har det til nå ikke vært konkrete anbefalinger på hvor mye vi bør få i oss.

Anthea Van Parys har skrevet doktorgrad med avhandlingen «Choline consumption in Norway» ved Universitetet i Bergen.

Til NRK sier hun at kolin er et glemt næringsstoff som fortjener mer oppmerksomhet. Hun forteller at kolin ble kjent som et essensielt næringsstoff i 1998. Kutter vi næringsstoffet helt ut vil vi få fettlever.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.