Frikort for tannbehandling:

– Mange vet ikke at de kan få støtte til tannbehandling

En rekke sykdommer og tilstander kan gi deg rett til støtte til tannbehandling. Sjekk hvilke!

GI TANNLEGEN INFORMASJON: Det er viktig å informere tannlegen om du går på medisiner. Medisinbruk kan påvirke tannhelsa og dermed også gi deg rett til stønad til tannbehandling. Foto: Frank May/NTB Scanpix
GI TANNLEGEN INFORMASJON: Det er viktig å informere tannlegen om du går på medisiner. Medisinbruk kan påvirke tannhelsa og dermed også gi deg rett til stønad til tannbehandling. Foto: Frank May/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en kjent sak at å det ikke er billig å gå til tannlegen og at en tannlegeregning fort kan gi tom lommebok.

Mens barn får tannbehandling dekket av det offentlige, må voksne i utgangspunktet betale selv. Men det finnes unntak hvis du har visse sykdommer, tilstander eller skader.

Ifølge helsenorge.no er det 15 tilstander som gir rett til stønad fra Helfo. Dette gjelder blant annet sjeldne medisinske tilstander, tannkjøttsykdommen periodontitt, munntørrhet (hyposalivasjon), sykdommer i munn og kjeve og tap av tannsubstans.

Se full oversikt over de 15 tilstandene lenger nede i saken.

Hjemmesykepleie = gratis tannpleie

Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening, forteller at de fleste går regelmessig til tannlegen og at de fleste har god tannhelse. Et unntak er eldre:

– Når de blir syke ser vi at det blir større utfordringer med tannhelsen. De som får hjemmesykepleie har krav på kostnadsfri tannbehandling hos den offentlige tannhelsetjenesten, uavhengig av hva slags tannbehandling man trenger. Det gjelder også for dem som bor på institusjon, sier hun.

Ifølge tannlegepresidenten er det særlig i overgangen fra man er vant til å klare seg selv til man får hjemmesykepleie eller kommer på institusjon, at det glipper med regelmessige besøk til tannlegen. For pårørende er det også mye som foregår som gjør at nettopp tannbehandlingene kan gå i glemmeboka.

– Vet ikke at de har krav på stønad

Tannlege eller tannpleier vurderer om du faller inn under noen av de medisinske tilstandene som gir krav på støtte fra Helfo.

– Veldig mange vet ikke at de har krav på stønad til tannbehandling fra folketrygden, sier Steinum.

– Vi vet at det er en gruppe på opp mot 10 prosent av befolkningen som ikke går regelmessig til tannlegen på grunn av økonomiske bekymringer. Flere av disse kan ha rett på stønad til tannbehandling, sier hun.

Ifølge Hansen Steinum er det god dekning på de fleste diagnosene på Helfo-lista, men man får alltid en egenandel.

- Refusjonen er veldig god for noen behandlinger, for andre er de dårligere. Det er veldig forskjell på de ulike punktene, så det er vanskelig å si noe generelt om dette.

Ifølge Hansen Steinum er regelverket komplisert og vanskelig å forstå.

- Det er problematisk både for pasienten og oss som er behandlere. Derfor har den norske tannlegeforening i flere år bedt om en helhetlig gjennomgang av regelverket, slik at det skal bli lettere tilgjengelig. Det er viktig at pasientene forstår hva de har krav på.

Medisinsk diagnose?

Ifølge Folketrygdloven gis det i hovedsak ikke stønad til forebyggende behandling, tannrensing, kariesbehandling eller behandling av kariessykdommens følgetilstander, men også her finnes det unntak. Ifølge Helsedirektoratet gjelder ikke dette i tilfeller der kariessykdom er et resultat av bakenforliggende sykdom eller behandling av denne.

Vi.no har tidligere skrevet om at tannkjøttsykdommen periodontitt rammer mer enn 50 prosent over 40 år.

Ifølge Steinum er de vanligste tilstandene på lista periodontitt- som mange blir rammet av en eller annen gang gjennom livet, munntørrhet- som ofte er forbundet med andre medisinske diagnoser og medisinbruk, i tillegg til tannslitasje.

Har du en medisinsk diagnose er det svært viktig at du forteller tannlegen din om den, ifølge Steinum. Det gjelder også hvis du går på medisiner.

– Mange tenker ikke på at dette er viktig informasjon for tannlegen.

– Kan man ha disse lidelsene uten å vite om det?

– Ja, det er derfor det er så veldig viktig å gå regelmessig til tannlege. Man kan både ha karies og periodontitt uten å vite om det, sier Steinum.

Det er en glidende overgang fra betennelse i tannkjøttet til mer alvorlig periodontitt.

– Man bør gå regelmessig for å blant annet fjerne tannstein som kan gi betennelse i tannkjøttet, som så etter hvert kan utvikle seg til periodontitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.