Frikort for tannbehandling:

– Mange vet ikke at de kan få støtte til tannbehandling

En rekke sykdommer og tilstander kan gi deg rett til støtte til tannbehandling. Sjekk hvilke!

GI TANNLEGEN INFORMASJON: Det er viktig å informere tannlegen om du går på medisiner. Medisinbruk kan påvirke tannhelsa og dermed også gi deg rett til stønad til tannbehandling. Foto: Frank May/NTB Scanpix
GI TANNLEGEN INFORMASJON: Det er viktig å informere tannlegen om du går på medisiner. Medisinbruk kan påvirke tannhelsa og dermed også gi deg rett til stønad til tannbehandling. Foto: Frank May/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en kjent sak at å det ikke er billig å gå til tannlegen og at en tannlegeregning fort kan gi tom lommebok.

Mens barn får tannbehandling dekket av det offentlige, må voksne i utgangspunktet betale selv. Men det finnes unntak hvis du har visse sykdommer, tilstander eller skader.

Ifølge helsenorge.no er det 15 tilstander som gir rett til stønad fra Helfo. Dette gjelder blant annet sjeldne medisinske tilstander, tannkjøttsykdommen periodontitt, munntørrhet (hyposalivasjon), sykdommer i munn og kjeve og tap av tannsubstans.

Se full oversikt over de 15 tilstandene lenger nede i saken.

Hjemmesykepleie = gratis tannpleie

Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening, forteller at de fleste går regelmessig til tannlegen og at de fleste har god tannhelse. Et unntak er eldre:

– Når de blir syke ser vi at det blir større utfordringer med tannhelsen. De som får hjemmesykepleie har krav på kostnadsfri tannbehandling hos den offentlige tannhelsetjenesten, uavhengig av hva slags tannbehandling man trenger. Det gjelder også for dem som bor på institusjon, sier hun.

Ifølge tannlegepresidenten er det særlig i overgangen fra man er vant til å klare seg selv til man får hjemmesykepleie eller kommer på institusjon, at det glipper med regelmessige besøk til tannlegen. For pårørende er det også mye som foregår som gjør at nettopp tannbehandlingene kan gå i glemmeboka.

– Vet ikke at de har krav på stønad

Tannlege eller tannpleier vurderer om du faller inn under noen av de medisinske tilstandene som gir krav på støtte fra Helfo.

– Veldig mange vet ikke at de har krav på stønad til tannbehandling fra folketrygden, sier Steinum.

– Vi vet at det er en gruppe på opp mot 10 prosent av befolkningen som ikke går regelmessig til tannlegen på grunn av økonomiske bekymringer. Flere av disse kan ha rett på stønad til tannbehandling, sier hun.

Ifølge Hansen Steinum er det god dekning på de fleste diagnosene på Helfo-lista, men man får alltid en egenandel.

- Refusjonen er veldig god for noen behandlinger, for andre er de dårligere. Det er veldig forskjell på de ulike punktene, så det er vanskelig å si noe generelt om dette.

Ifølge Hansen Steinum er regelverket komplisert og vanskelig å forstå.

- Det er problematisk både for pasienten og oss som er behandlere. Derfor har den norske tannlegeforening i flere år bedt om en helhetlig gjennomgang av regelverket, slik at det skal bli lettere tilgjengelig. Det er viktig at pasientene forstår hva de har krav på.

Medisinsk diagnose?

Ifølge Folketrygdloven gis det i hovedsak ikke stønad til forebyggende behandling, tannrensing, kariesbehandling eller behandling av kariessykdommens følgetilstander, men også her finnes det unntak. Ifølge Helsedirektoratet gjelder ikke dette i tilfeller der kariessykdom er et resultat av bakenforliggende sykdom eller behandling av denne.

Vi.no har tidligere skrevet om at tannkjøttsykdommen periodontitt rammer mer enn 50 prosent over 40 år.

Ifølge Steinum er de vanligste tilstandene på lista periodontitt- som mange blir rammet av en eller annen gang gjennom livet, munntørrhet- som ofte er forbundet med andre medisinske diagnoser og medisinbruk, i tillegg til tannslitasje.

Har du en medisinsk diagnose er det svært viktig at du forteller tannlegen din om den, ifølge Steinum. Det gjelder også hvis du går på medisiner.

– Mange tenker ikke på at dette er viktig informasjon for tannlegen.

– Kan man ha disse lidelsene uten å vite om det?

– Ja, det er derfor det er så veldig viktig å gå regelmessig til tannlege. Man kan både ha karies og periodontitt uten å vite om det, sier Steinum.

Det er en glidende overgang fra betennelse i tannkjøttet til mer alvorlig periodontitt.

– Man bør gå regelmessig for å blant annet fjerne tannstein som kan gi betennelse i tannkjøttet, som så etter hvert kan utvikle seg til periodontitt.

Disse 15 tilstandene kan gi rett til stønad fra Helfo:

 • Sjelden medisinsk tilstand (spør tannlegen om hvilke tilstander som til enhver tid er med på denne lista, eller les mer om sjeldne medisinske tilstander på helsenorge.no)
 • Leppe-kjeve-ganespalte
 • Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller i hoderegionen for øvrig
 • Infeksjonsforebyggende tannbehandling ved særlige medisinske tilstander
 • Sykdommer og anomalier i munn og kjeve (tann- og kjevekirurgisk behandling)
 • Periodontitt (tannkjøttsykdom)
 • Tannutviklingsforstyrrelser (medfødte tilstander)
 • Bittanomalier (tannregulering/kjeveortopedi)
 • Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon og erosjon (alvorlig tanngnissing og syreskader)
 • Hyposalivasjon (munntørrhet)
 • Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer (i munnhule eller på hud)
 • Tannskade ved godkjent yrkesskade (yrkesskaden må være godkjent av NAV og tannbehandlingen må ha sammenheng med yrkesskaden)
 • Tannskade ved ulykke som ikke er yrkesskade (fritidsulykker)
 • Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne (den sterkt nedsatte evnen til egenomsorg må ha vart i minst ett år og ha forårsaket redusert tannhelse)
 • Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven (og ute av stand til å kunne bruke løstsittende protese)
  Kilde: helsenorge.no

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer