– Mange tror de er helt alene i denne situasjonen

Å leve i et forhold og ikke ha sex på måneder eller år, er vanligere enn man tror. Det kalles «dødt soverom», og det kan gjenopplives!

Mange tenker på sex som noe som oppstår spontant. Dessverre er det ikke så enkelt, mener sexologen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Mange tenker på sex som noe som oppstår spontant. Dessverre er det ikke så enkelt, mener sexologen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sexlivet kan ikke alltid være på topp i et langvarig forhold. I perioder tørker det helt ut – og for noen kan de sexløse periodene dra seg ut i måneder og til og med år.

Når paret har sex mindre enn seks ganger i året, kalles det «dead bedroom», dødt soverom.

– Mange tror de er helt alene i denne situasjonen, sier sexolog Leigh Norén, som har truffet mange par som lever med «dead bedroom».

Ufrivillig sølibat

Sexoppholdet begynner ofte i perioder der lysten ikke er på topp, for eksempel under småbarnsårene, når nære går bort eller ved problemer på jobben – med andre ord når livet er ekstra stressende. Eller dersom man sliter med fysisk eller mental sykdom og helse. De fleste kommer seg ut av disse periodene, men noen sitter fast i ufrivillig sølibat.

– Jeg har møtt mange par som lever med dødt soverom, der sexlivet rett og slett har falt i glemmeboken. De har så mye annet i livet at energi og motivasjon til å ha sex mangler. Man tror «det vil komme tilbake senere», og plutselig legger du merke til at det har gått flere år, sier Leigh Norén.

Sexologen sier mangelen på sex og intimitet kan skape problemer for mange:

– Det påvirker deres hverdag og hvordan de føler seg. De kan miste livsgnisten og gleden, og bli deprimerte. Man kan begynne å stille spørsmål om man i det hele tatt er attraktiv. Sex en jo en del av det herlige i livet for mange.

Det positive er at det er mulig å riste liv i det døde soverommet. Her er Leigh Noréns råd som kan hjelpe deg tilbake til et forhold med sex:

1: Ikke stress

At dere ikke har hatt sex på lenge behøver ikke å bety at relasjonen er over eller at dere ikke kommer til å ha sex igjen. Jo større problem man tror at mangelen på sexliv er, desto vanskeligere er det å komme seg ut av dumpa. Husk at dette er noe som rammer de aller fleste i perioder i løpet av livet.

2: Tenk på hvordan du ser på partneren din

Ser du på din partner som en seksuell skapning eller bare en som bærer posene hjem fra butikken og går tur med hunden? Det er viktig å huske hva som fikk dere til å bli tiltrukket av hverandre. Prøv å tenk på partneren din som den hete personen du falt for en gang i tiden.

3: Prat med hverandre om sex

Still deg spørsmålene: Hvordan vil vi ha det? Hvordan skal vi begynne på nytt? Hvor ofte er rimelig? Kom fram til hva som er viktig for dere begge. Vær åpen og nysgjerrig på den andres opplevelser og husk at dere er et team. Forsøk å ikke vær anklagende og legge all skylden på den andre.

4: Kom fram til hvilken intimitet som er viktig for dere

Sex er ikke den eneste måten å være intim på. Ifølge den amerikanske forskeren Stephen T. Fife er det 17 forskjellige typer intimitet, for eksempel: Konfliktintimitet – å bruke konfliktløsning som en måte å komme nærere hverandre på, humorintimitet – å le og ha det gøy sammen, foreldreintimitet – å oppdra barna sammen. Hvis du kan snakke om typene intimitet som er viktig for deg og øke dem, er sjansen større for at også lysten øker.

5: Slutt å tenke på sex som noe spontant

Mange tenker på sex som noe som oppstår spontant. Dessverre er det ikke så enkelt. Noen ganger kan det hende du må starte i gang sexen, for eksempel med forsiktig berøring, massasje, prat om et fantastisk seksuelt minne dere har sammen eller gjennom å sende meldinger om sex i løpet av dagen for å hete hverandre opp før kvelden. Men noen ganger blir emnet så vanskelig at det ikke er mulig å løse opp i problemene på egen hånd. Det kan bli sårt for en eller begge parter, og det kan være vanskelig å takle det uten hjelp av en sexolog eller terapeut, sier Leigh Norén.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.