Tinnitus (øresus)

- Mange tinnitus-pasienter vet ikke om hjelpen

Man kan oppleve en betydelig bedring av med riktig behandling, sier eksperter, som er overrasket over nye tall på hvor mange som har plager med tinnitus.

TINNITUS: Symptomene på tinnitus kan være alvorlige for de som plages av det - som er så mange som en av fem nordmenn. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
TINNITUS: Symptomene på tinnitus kan være alvorlige for de som plages av det - som er så mange som en av fem nordmenn. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Henrik Peersen, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), som beskriver situasjonen med tinnitusrammede som ikke får hjelp til Vi.no.

En ny undersøkelse viser at hver femte nordmann har tinnitus, noe som er en økning sammenliknet med tidligere undersøkelser.

- Det er et høyt tall - og høyere enn forventet. Dette er en klar bekreftelse på at dette er et folkehelseproblem, sier Peersen.

HLF etterlyser mer fokus på forebygging - og kritiserer den manglende oppfølgingen tinnitus-rammede får i møte med helsevesenet:

- Vi hører ofte at pasienter får beskjed fra legen sin at de bare må gå hjem, at det ikke er noe å gjøre med det - og at de bare må lære seg å leve med det, forteller Peersen.

Dette bekrefter også audiopedagog Martin Wold som jobber på rehabiliteringssenteret HLF Briskeby og på hjelpetelefonen for tinnitus:

- Når de får høre at de bare må leve med det, blir folk rådløse og redde - og det er dermed ikke alle som får vite hvordan de kan leve med det, sier Wold til Vi.no.

Begge understreker at det er viktig at legen skaper trygghet og bidrar til å ufarliggjøre lyden, og forklarer at det er hjelp å få.

- Er man redd og engstelig, kan det øke tinnitus-problemet for veldig mange. Og ja: det er hjelp å få, uttaler Peersen.

Det finnes både hjelpemidler, behandling og trening som kan hjelpe.

- Man kan oppleve en betydelig bedring med behandling. Det er håp! Det ikke slik at du må leve med tinnitusen slik den først er, resten av livet, understreker Peersen.

- Tinnituspasienter må få hjelp så fort som mulig

HLF har jevnlig kontakt med nordmenn med hørselsskader - også tinnitus - og har nylig lansert en tinnitus-hjelpetelefon fordi de opplever at mange ofte ikke får den hjelpen de trenger fra helsevesenet.

- Det viktige i tinnitus-omsorg er at man får den positive veiledningen raskt, med en gang problemet oppstår - slik at man får riktig hjelp til å takle det, sier Peersen - og poengterer at det er viktig å vite at det faktisk finnes hjelp å få.

Men HLF erfarer gjennom kontakt med pasienter at det er mange som ikke får den hjelpen de trenger.

Det er også grunnen til at de har opprettet en hjelpetelefon, tinnitus-telefonen - som finansieres av HLF og driftes av fagpersoner på HLF Briskeby.

Det handler om å få kunnskap og mestringsverktøy raskest mulig for å forstå hva tinnitus er og hvordan man kan rette oppmerksomheten bort fra tinnitusen. Mange blir redde og bekymret og forstår ikke hva det er - og slik kan man faktisk forsterke sin egen tinnitus, forteller Peersen.

TINNITUS: Lege Wasim Zahid holdes våken om nettene av irriterende lyder. Her forteller han hvordan tinnitusen begynte etter en dårlig konsert for flere år siden. Vis mer

Årsaker til tinnitus

- Den vanligste årsaken til tinnitus er at man har et hørselstap eller har vært støyeksponert, forteller Peersen.

Andre grunner kan for eksempel være bivirkninger av medikamenter og andre sykdomstilfeller.

Går du med et ubehandlet hørselstap over tid, kan det bidra til å opprettholde negative kroppslige reaksjoner på tinnitus - noe som understreker viktigheten av å avdekke hørselstap og å få veiledning og behandling for tinnitusen.

Ifølge HLF er det mange som ikke får avdekket at de faktisk har en hørselsskade før de får tinnitus - og da oppsøker legen for en hørselstest.

- En nylig undersøkelse viser at en av tre aldri har testet hørselen i voksen alder - og det er skremmende, når vi nå vet at en av fem opplever tinnitus, uttaler Peersen.

Forebygging av tinnitus

- Det man kanskje ikke tenker så mye på, er at hørselen skal vare livet ut. Og mens det er relativt enkelt å forebygge en hørselsskade så kan man ikke reversere den dersom den først har oppstått, sier Peersen.

HLF er opptatt av forebygging av hørselsskader - og ønsker en økt bevissthet rundt risikoen for hørselsskader i befolkningen.

- De fleste vet nok at høye lyder kan gi hørselsskader - men det er nok ikke like kjent at litt for høy lyd over lang tid også kan gi varige hørselsskader, sier Peersen.

Som eksempel trekker han fram barn og hodetelefoner - men påpeker at det også er mange andre arenaer der vi kan bli flinkere til å passe på hørselen vår, som i arbeidslivet, under hagearbeid eller snekkerarbeid hjemme - eller i kulturlivet.

- Vi må bli flinkere til å forstå hvordan vi omgir oss med lyd - ikke bare de høye lydene men også lyd over tid.

Tinnitus og smerte

Det er flere ganske ferske undersøkelser som bekrefter forekomsten av tinnitus-plager: Både en stor undersøkelse fra Trøndelag («HUNT 4-undersøkelsen») og Tromsøundersøkelsen.

Peersen kommenterer at de ferske undersøkelsenes avsløringer om hvor mange nordmenn som faktisk er rammet av tinnitus, viser at vi ikke er flinke nok til å ta vare på hørselen vår.

En studie basert på Tromsøundersøkelsen avslører at det også er en sammenheng mellom kronisk smerte og tinnitus:

- Resultatene viser at sannsynligheten for å ha tinnitus er større hos personer med kronisk smerte enn personer uten kronisk smerte, og sammenhengen var sterkere for mer alvorlig tinnitus, sier Jannike Heyerdahl-Larsen Ausland ved FHI.

Kronisk smerte er definert som en smerte med varighet lenger enn tre måneder, i en eller annen del av kroppen.

Ausland sier at de ikke vet hvorfor det er en sammenheng der.

- Men funnene viser at det kan være viktig å kartlegge eventuelle smertetilstander hos pasienter med tinnitus, for å kunne tilby en mer helhetlig behandling av tinnitus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.