Pneumokokkvaksine, influensavaksine og koronavaksine

- Mange tilfeller med alvorlig sykdom kunne vært unngått

Ifølge Folkehelseinstituttet er det gode grunner for de i målgruppa til å vaksinere seg med både pmeumokokkvaksine og influensavaksine i høst.

VIKTIGE VAKSINER: Høsten kan bli tøff med tanke på nordmenns møte med årets influensa. FHI anbefaler både påfyll av pneumokokk-vaksine og influensavaksine til aldersgruppen 65+. Foto: NTB
VIKTIGE VAKSINER: Høsten kan bli tøff med tanke på nordmenns møte med årets influensa. FHI anbefaler både påfyll av pneumokokk-vaksine og influensavaksine til aldersgruppen 65+. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi går inn i sesongen for luftveisinfeksjoner, som kan være ekstra belastende for den eldre befolkningen. Dermed er det flere vaksiner Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler de over 65 å ta, deriblant pneumokokkvaksine om man ikke har tatt denne de siste årene.

Overlege Are Stuwitz Berg i FHI sier til Vi.no at mange tilfeller av alvorlig sykdom kunne vært unngått dersom flere hadde vaksinert seg med pneumokokkvaksine. Pneumokksykdom kan nemlig gi alvorlige tilstander som hjernehinnebetennelse og sepsis (blodforgiftning), i tillegg til lungebetennelser, som er langt vanligere hos voksne.

Ettersom dette er sykdom som ofte kan følge etter influensasykdom, anbefales alle over 65 også å vaksinere seg mot influensa.

Samtidig forventer man en oppblomstring av koronaviruset utover vnterhalvåret.

Hvem bør ta pneumokokkvaksine, influensavaksine og koronavaksine?

Influensa-, korona- og pneumokokkvaksine har i stor grad overlappende målgrupper, ifølge Stuwitz Berg i FHI.

- Alle tre anbefales til alle som er 65 år og eldre og de som er under 65 år med medisinske risikotilstander. Det er litt forskjell på hvilke risikotilstander som er anbefalt vaksine hos de under 65 år.

Ifølge Preben Aavitsland i FHI har vi uvanlig lite immunitet mot influensa i befolkningen og et uforutsigbart koronavirus i omløp, sier han til Aftenposten.

Mens en influensavaksine gis årlig, er det også anbefalt ny dose av koronavaksinen til den eldre målgruppen før vinteren.

- En viktig forskjell er at pneumokokkvaksine ikke gis årlig, slik som influensavaksinasjon. Folkehelseinstituttet anbefaler nå revaksinering når det har gått mer enn fem år siden forrige vaksine, forteller Stuwitz Berg.

Anbefaler begge vaksinene

Ifølge FHI er det mange som er anbefalt pneumokokkvaksine som ikke vaksineres, samtidig som de påpeker at de ikke har gode data på vaksinasjonsdekningen på grunn av mangelfull registrering noen år tilbake.

- Basert på antall doser som er solgt, anslår vi vaksinedekningen til å ligge rundt 25 prosent. Vi vet ikke om målgruppene ikke kjenner til vaksinene, ikke tilbys den av sin lege eller de ikke ønsker vaksinen, sier Stuwitz Berg.

- Når det gjelder influensavaksinen varierer vaksinedekningen, men i 2021/22-sesongen hadde man en rekordhøy oppslutning på 64 prosent blant personer over 65 år.

- Hvor viktig vil dere si det er at de anbefalte målgruppene tar pneumokokkvaksinen? Og influensavaksinen?

- Pneumokksykdom kan gi alvorlige tilstander som hjernehinnebetennelse og sepsis (blodforgiftning), men lungebetennelser er langt vanligere hos voksne. Det er alvorlige tilstander, som ofte krever sykehusinnleggelser. Mange tilfeller med alvorlig pneumokokksykdom kunne vært unngått gjennom vaksinasjon, sier han, og legger til at pneumokokksykdom ofte opptrer som følgetilstand etter virus-sykdommer som for eksempel influensa.

- Derfor er det viktig å beskytte seg mot begge sykdommene, understreker han.

- Influensa fører hvert år til mange sykehusinnleggelser og dødsfall, og spesielt hos de eldre og de med underliggende risikotilstander. Gjennomsnittlig legges omtrent 5000 personer inn på sykehus og cirka 900 dør som følge av influensa hvert år. Det er derfor viktig at alle som er anbefalt vaksinen tar denne.

Lav kunnskap om pneumokokkvaksinen

Stuwitz Berg tror det er generelt lav kunnskap om pneumokokkvaksinen i befolkningen.

- Kjennskap til behovet for revaksinering er sannsynligvis enda lavere, mener han.

- Får målgruppa påminnelser om påfyll av pneumokokkvaksine? Mange har kanskje vanskeligheter med å huske når de tok den sist, og har ikke oversikt over når de bør ta påfyll?

- Nei, per i dag har vi ikke noe system for dette på nasjonalt nivå, det hviler på den enkelte og fastlegene å huske på dette. Fastleger skal ha registrert vaksiner i sitt journalsystem. Det er fint om personer spør legen om de har behov for ny vaksine, råder han.

DETTE ER LUNGEBETENNELSE: Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet, og kan ha mange årsaker. Den vanligste er infeksjon av mikroorganismer, spesielt bakterier. Allmennlege Brynjulf Barexstein og lungelege Christian Gartmann forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Du må selv betale for vaksine og vaksinasjon med pneumokokkvaksine, det er kun unntak for grupper som får den refundert i blåreseptordningen (personer med stamcelletransplantasjon, manglende miltfunksjon eller som er hiv-positive).

- Det er fast pris på vaksinen, men kostnader knyttet til å få satt vaksinen kan variere, spesielt mellom offentlige og private aktører, sier overlegen.

I år må influensavaksinen og vaksineringen også dekkes av den enkelte. Vaksinen til målgruppene har en lavere pris, 88 kroner, men prisen for å få gjennomført vaksinasjonen er ikke regulert og kan variere fra kommune til kommune og mellom fastlegesentre, påpeker FHI.

Disse kan tas samtidig

Før årets vintersesong anbefaler FHI oppfriskningsdose med koronavaksine blant annet for personer i aldersgruppen 65 år og eldre.

Vær obs på at mens du kan sette pneumokokk- og influensavaksine samtidig, en i hver arm, bør ikke koronavaksine tas samtidig med en av de andre vaksinene.

- Det er en generell anbefaling at koronavaksine ikke settes samtidig med andre vaksiner, formålet er å kunne skille eventuelle bivirkninger fra hverandre. Unntak er gjort for influensavaksine som kan gis samtidig som koronavaksine, sier Stuwitz Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.