Revmatiske lidelser:

«Mange strever med å forstå sykdommer som er usynlige, vi ser jo ut som alle andre»

De tre venninnene har én ting til felles: Alle fikk en alvorlig revmatisk diagnose som voksne. Slik finner de mestring i hverdagen.

Wenche Bråthen Grundt, Solveig Hauger og Torild Bråten har alle opplevd å få en alvorlig og livslang diagnose i voksen alder. Deres råd til andre, er å komme seg opp om morgenen - og være raus i møte med andre. FOTO: Birgit Hauger
Wenche Bråthen Grundt, Solveig Hauger og Torild Bråten har alle opplevd å få en alvorlig og livslang diagnose i voksen alder. Deres råd til andre, er å komme seg opp om morgenen - og være raus i møte med andre. FOTO: Birgit Hauger Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Torild Bråten (63), Wenche Bråthen Grundt (60) og Solveig Hauger (62) kjenner hver dag på hvordan det er å leve med kronisk revmatisk sykdom. Alle fikk de i voksen alder forskjellige diagnoser de må leve med resten av livet.

Mens Torild har Systemisk sklerose (også kalt sklerodermi) og Sjøgrens syndrom, har Wenche Psoriasisartritt, mens Solveig har Polymyositt og Sjøgrens syndrom. (Les mer om diagnosene i faktabokser nederst i artikkelen). Alle har de fått snudd hverdagen opp ned, og selv om det er mange tøffe dager er de mer opptatt enn noen gang av å gjøre det beste ut av situasjonen. I tillegg har faktisk sykdommene ført noe godt med seg.

- Gikk rett i bakken

Praten går lett rundt bordet da damene møtes. De kjenner hverandre fra bassengtrening, og har delt mange kaffekopper i både tunge og lette stunder. De minnes tiden de fikk diagnosen, og at veien dit var lang med mye utredninger, feiling og prøving før de fant svar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.