Demens og pårørende

- Mange opplever det som en lettelse når demensdiagnosen kommer

Å leve sammen med demenssyke kan være en vanskelig og ensom oppgave. Her er de viktigste rådene du bør følge.

TØFT: Det pårørende opplever som veldig vondt, er at personen man lever med endrer seg, og at det er en langsom endring med negativ utvikling, forteller Liv Anita Brekke i Demenslinjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
TØFT: Det pårørende opplever som veldig vondt, er at personen man lever med endrer seg, og at det er en langsom endring med negativ utvikling, forteller Liv Anita Brekke i Demenslinjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Noe er annerledes.

Endringen og den gnagende bekymringen vokser til frustrasjon og maktesløshet.

Pårørende til dem med demens, enten det er ektefelle, samboer eller barn, opplever ofte at de er alene.

De blir koordinatoren - den som gjør at vedkommende kommer seg til legen, setter i gang hjelpetiltak og etter hvert får hjelpemidler på plass.

En veldig stor oppgave, forklarer Liv Anita Brekke ved Demenslinjen, som er hjelpetilbudet hos Nasjonalforeningen for folkehelsen.

- Det vanskeligste, og som pårørende opplever som veldig vondt, er at personen man lever med endrer seg. Det er en langsom endring med negativ utvikling. Man står ved siden av og prøver å gjøre det beste ut av det, men sykdommen går sin gang. Det blir etter hvert en omsorgsoppgave og en belastning, forteller Brekke.

Les også: Fem ting du bør vite om demens

Lurer selv på om de har demens

Årlig mottar Demenslinjen over 3000 henvendelser. Mest fra pårørende til noen som nettopp har blitt syk eller har vært syk lenge, og som for eksempel lurer på hvordan de skal snakke med vedkommende om sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.