Dette er en kronikk skrevet av en ekstern organisasjon.
Det er ikke likestilling innen helse. Vi vet fortsatt mer om menns helse enn om kvinners. Derfor trenger vi mer forskning, kunnskap og bedre behandling innen kvinnehelse.
En undersøkelse viser at nær halvparten mener at sykdommer som rammer kvinner har lavere prioritet i forskning og helsevesen sammenlignet med sykdommer som rammer menn (Kantar 2021). Lite kjennskap om en lidelse eller sykdom betyr at det er vanskelig å søke hjelp, og å få hjelp. Ukjente sykdommer blir ikke prioritert.
Sanitetskvinnene har kvinnehelse som sin fanesak nummer én og har spilt inn en rekke konkrete krav til det nye Stortinget.
For det er store behov. Endometriose er en sykdom som rammer opptil 10 prosent av alle kvinner. Samfunnskostnadene på dette er estimert til rundt 13 milliarder i året. Mens vi i Norge fortsatt krangler om et norsk nasjonalt senter, har Sverige nå sitt fjerde endometriosesenter for å kunne tilby blant annet avansert endometriosekirurgi. Kvinnene som rammes av endometriose venter i gjennomsnitt i syv år før de blir diagnostisert. Slik kan vi ikke har det.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.