Paracet eller Ibux?

Mange har ingen anelse om risikoforskjellene

Det er stor risikoforskjell ved bruk av paracetamol eller ibuprofen som smertestillende. Men det er det mange som ikke vet.

IBUX ELLER PARACET? 40 prosent sier at de ikke kjenner til risikoforskjellene mellom ibuprofen og paracet. Feil bruk kan få alvorlige konsekvenser og for godt voksne som samtidig bruker andre medisiner kan ibuprofen få alvorlige konsekvenser. Foto: Kristin Sørdal
IBUX ELLER PARACET? 40 prosent sier at de ikke kjenner til risikoforskjellene mellom ibuprofen og paracet. Feil bruk kan få alvorlige konsekvenser og for godt voksne som samtidig bruker andre medisiner kan ibuprofen få alvorlige konsekvenser. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For unge er det stort sett uproblematisk om man velger Ibux eller Paracet. Men når du er kommet opp i en viss alder og kanskje bruker andre legemidler, kan Ibux være direkte farlig. Men det er det veldig mange som ikke vet, i alle fall om vi tar utgangspunkt i en spørreundersøkelse på Vi.no:

På spørsmål om leserne visste at det er så stor forskjell på risikoen ved bruk av ibuprofen kontra paracetamol, svarer nesten 2 av 5 benektende:

  • 57 prosent svarer ja, de kjenner til risikoforskjellene
  • 39 prosent svarer nei - og de kjenner altså ikke til forskjellene
  • 4 prosent er usikker

Spørsmålet er stilt i forbindelse med en artikkel om nettopp risikoforskjellene mellom Paracet og Ibux (klikk her) - og vi tar forbehold om at svarene kan være farget av lesernes interesse for temaet. Over 5000 lesere har svart.

- Åpenbart mange som ikke vet

Morten Finckenhagen er overlege ved Statens legemiddelverk, som jobber med blant annet riktig legemiddelbruk, sier at han ikke kjenner til at det er gjort undersøkelser om nettopp dette; altså hva befolkningen vet om risikoforskjellene ved bruk av paracetamol eller ibuprofen.

Og, selv om vi må understreke at Vi.nos lesermåling ikke er en vitenskapelig statistisk undersøkelse:

- Det gir likevel en pekepinn på at her er det åpenbart noe som mange ikke vet. Og at så mange sier de ikke visste om det, er veldig interessant, kommenterer Finckenhagen.

Morten Finckenhagen, overlege ved Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket
Morten Finckenhagen, overlege ved Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket Vis mer

Han har tidligere fortalt om risikoforskjellene ved bruk av ibuprofen kontra paracetamol, og det å blande virkestoffene, som du kan lese mer om i denne artikkelen på Vi.no (klikk her). Og her er det viktig å merke seg:

Legemiddelverket er klar i sin anbefaling: Paracetamol (Paracet) bør være førstevalget blant smertestillende.

Og når det gjelder risiko er det spesielt de godt voksne som skal være obs: For dem er det mange farer ved å bruke ibuprofen.

- For en godt voksen som bruker legemidler mot høyt blodtrykk eller hjertesvikt, kan samtidig bruk av Ibux svekke nyrefunksjonen og forverre både nyresvikt og hjertesvikt. Dessuten vil Ibux øke risikoen for alvorlige blødninger hvis det brukes i kombinasjon med blodfortynnende medisiner.

- Dette er ingen spøk! advarer Finckenhagen.

For en ungdom som eksempelvis har vrikket ankelen eller for en ung kvinne med menstruasjonssmerter, er det imidlertid helt uproblematisk å bruke ibuprofen noen dager.

- Antar det er ufarlig når man kjøper det i butikken

Finckenhagen sier at mange bare vil anta at disse medisinene er helt ufarlige ettersom det er ting man kan få kjøpt på butikken og på bensinstasjonen.

Han forteller at brukt riktig er både ibuprofen og paracetamol effektive og trygge legemidler, men feil bruk kan få alvorlige konsekvenser.

Hvilke symptomer har du? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Vis mer

Informasjon om riktig bruk av legemidler vil alltid kunne leses i pakningsvedlegget - også det om risikoen ved bruk av ibuprofen, som er spesifisert der.

- Men jeg frykter at veldig mange likevel ikke vet om det, eller tar seg tid til å lese pakningsvedlegget, sier Finckenhagen, og legger til:

- Legemiddelverket anbefaler uansett at man leser pakningsvedlegget. Disse advarslene står der. Men man tar kanskje smertestillende i farta, og det er reseptfritt, og da tenker man at det ikke er så farlig.

Spørsmålet om å merke ibuprofen med en advarsel utenpå emballasjen, i tillegg til advarselen i pakningsvedlegget, er et tema som har vært oppe til diskusjon i Legemiddelverket.

Og helsemyndigheter både i Norge og EU har hatt tanken om å gjøre pakningsvedlegget mer publikumsvennlig oppe til diskusjon. Foreløpig har det ikke resultert i noe håndfast - men skanning av en QR-kode på emballasjen med tilgang til informasjon på et valgfritt språk, er en av mulighetene som som utredes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.