Konsekvens av kreftbehandling:

- Mange har ikke sex på et år eller to

Noen kreftpasienter mister evnen, andre mister lysten. Men kreftspesialistene har både trøst og råd.

Det er ikke bare den kreftsyke som kan merke nedgang i lyst og evne. Noen ganger kan også partneren få mindre lyst på sex. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Det er ikke bare den kreftsyke som kan merke nedgang i lyst og evne. Noen ganger kan også partneren få mindre lyst på sex. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Den vanligste seksuelle utfordringen for kreftpasienter, er at den i forholdet som har kreft mister lysten på sex. Årsaken er ofte sammensatt, sier Sigmund Brabrand, spesialist i kreftmedisin og kreftlege ved Radiumhospitalet i Oslo.

For mange er seksualitet et overskuddsfenomen. Går du eller partneren gjennom kreftbehandling, vil det tære på overskuddet til å ha sex. Da er det viktig å vite at situasjonen ikke nødvendigvis er varig.

Lysten kommer tilbake

- Å miste lysten på sex i en slik situasjon er helt vanlig og det er ikke farlig. Mange har ikke sex på et år eller to, men de fleste vil få tilbake et normalt sexliv etterhvert, sier han.

Sammen med kollega Kathrine Vandraas som også er spesialist i kreftmedisin og kreftlege ved Radiumhospitalet, er Brabrand aktuell med boka Kreftgåten - Diagnose, behandling og livet etterpå.

I boka vil ekspertene gi deg svar på det du trenger å vite hvis du eller dine nærmeste er rammet av, eller skulle bli rammet av kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.