Konsekvens av kreftbehandling:

- Mange har ikke sex på et år eller to

Noen kreftpasienter mister evnen, andre mister lysten. Men kreftspesialistene har både trøst og råd.

Det er ikke bare den kreftsyke som kan merke nedgang i lyst og evne. Noen ganger kan også partneren få mindre lyst på sex. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Det er ikke bare den kreftsyke som kan merke nedgang i lyst og evne. Noen ganger kan også partneren få mindre lyst på sex. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Den vanligste seksuelle utfordringen for kreftpasienter, er at den i forholdet som har kreft mister lysten på sex. Årsaken er ofte sammensatt, sier Sigmund Brabrand, spesialist i kreftmedisin og kreftlege ved Radiumhospitalet i Oslo.

For mange er seksualitet et overskuddsfenomen. Går du eller partneren gjennom kreftbehandling, vil det tære på overskuddet til å ha sex. Da er det viktig å vite at situasjonen ikke nødvendigvis er varig.

Lysten kommer tilbake

- Å miste lysten på sex i en slik situasjon er helt vanlig og det er ikke farlig. Mange har ikke sex på et år eller to, men de fleste vil få tilbake et normalt sexliv etterhvert, sier han.

Sammen med kollega Kathrine Vandraas som også er spesialist i kreftmedisin og kreftlege ved Radiumhospitalet, er Brabrand aktuell med boka Kreftgåten - Diagnose, behandling og livet etterpå.

I boka vil ekspertene gi deg svar på det du trenger å vite hvis du eller dine nærmeste er rammet av, eller skulle bli rammet av kreft.

Kreftlegene Sigmund Brabrand og Kathrine Vandraas er aktuell med boka Kreftgåten. Foto: Jarli&Jordan
Kreftlegene Sigmund Brabrand og Kathrine Vandraas er aktuell med boka Kreftgåten. Foto: Jarli&Jordan Vis mer

- Seksualitet og kreft er tabubelagt å snakke om. Det er flere ulike utfordringer som kan dukke opp, både for den som har fått kreft og for partneren. Den pårørende kan oppleve det som vanskelig at den kreftsyke ikke er interessert i sex, men det kan også være partner som mister lysten, for eksempel fordi utseende og kropp endres som en følge av behandlingen. Begge deler er vanlig, sier Vandraas.

Ifølge kreftlegene er det viktig å kartlegge hva som er årsaken til problemene. Først da kan de finne en løsning sammen med pasienten.

Trygt å ha sex

Seksuelle utfordringer i forholdet kan være knyttet til selve behandlingen, tiden etterpå eller bivirkninger av behandlingen. Menn og kvinner påvirkes på ulikt vis:

- Hvis det er snakk om et fysisk problem, har vi hjelpemidler. Hvis problemet er psykisk, er det viktig å snakke om det, sier Brabrand.

Kreftlegene forteller at det er vanlig å være usikker på sex i forbindelse med en kreftdiagnose.

- Noen tror kreftsykdommen kan smitte ved samleie. Det er viktig å understreke at kreft ikke er smittsomt. Noen tror også at de vil fortsette å være radioaktive etter strålebehandling, men etter at strålebehandlingen er over er de ikke radioaktive lenger, understreker Vandraas.

Det er altså helt trygt og greit å ha normal sex med partner selv om den ene er under kreftbehandling. Det er likevel viktig å praktisere trygg sex.

Cellegift? Bruk kondom

Ifølge Vandraas og Brabrand er det viktig å bruke kondom hvis den kreftsyke får cellegiftbehandling.

- Det er fordi cellegiftbehandling skader kjønnscellene også, ikke bare kreftcellene. Ved eventuell graviditet kan dette føre til fosterskade. Det vil også være cellegift i alle kroppsvæsker, så kondom vil også beskytte partneren mot dette. Kondom bør brukes underveis i cellegiftbehandling og i de første par ukene etter avsluttet cellegiftbehandling, sier Brabrand.

På det tidspunktet er cellegiftstoffene vasket ut av kroppen og andre prevensjonsmidler enn kondom kan brukes. Grunnet mulig skade på kjønnsceller anbefales likevel bruk av prevensjon i et år etter avsluttet cellegiftbehandling. Graviditet bør fortsatt unngås i et år etterpå.

Kvinner som har fått hormonblokkerende kreftbehandling etter brystkreft eller livmorhalskreft skal ikke bruke prevensjon med kjønnshormoner som p-piller eller hormonspiral fordi disse prevensjonsmidlene vil svekke effekten av kreftbehandlingen.

Stor utfordring for menn

Kreftlegenes erfaring er at menn som behandles for prostatakreft ofte opplever det som vanskelig å miste evnen til ereksjon og tap av sexlyst.

- Kirurgi eller kombinasjonen av stråle- og hormonbehandling gjør at ereksjonsevnen svekkes. Sistnevne behandling gjør også at sexlysten forsvinner, de blir på sett og vis kastrert. Dette er en kjempeutfordring, sier Brabrand, men påpeker at det er hjelp å få.

Det er mulig å få tilbake et sexliv også etter en slik behandling, men:

- Forventningene til samleie må tones ned en del. Det er mange måter å være intim på utover kun samleie. Mange klarer å ha et godt sexliv, men det krever mer forberedelser og arbeid for å komme i mål.

Ifølge Brabrand er utfordringen for de som har gjennomgått disse behandlingene å få eller klare å opprettholde god nok ereksjon til å gjennomføre samleie.

Han forteller at mange vil få effekt av injeksjoner av medikamenter som sprøytes rett inn i penis og som får den til å fylle seg med blod.

- Viagra og andre tilsvarende medikamenter gjør det samme, men tas som tablett. Vakuumpumpe gjør også det samme, men er et ikke-medikamentelt alternativ.

- Det er verdt å merke seg at NAV dekker slike hjelpemidler, tilføyer Vandraas.

Denne ordningen kalles stønad til seksualtekniske hjelpemidler. Kravet er at den nedsatte seksualfunksjonen forventes å vare minst to år. Både fastlegen og kreftlegen kan bestille dette elektronisk og få hjelpemidlene sendt direkte hjem til pasienten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.