Periodontitt

Mange er uvitende om at de har sykdommen: Kan føre til tap av tenner

Over halvparten av oss bærer på sykdommen periodontitt i tannkjøttet, uten å ane det. Det kan føre til tap av tenner og i verste fall alvorlig sykdom.

PERIODONTITT: Her en anonym pasient med periodontitt. Ikke alle er klar over at de har tannkjøtt-sykdommen, som i verste fall kan føre til tap av tenner eller alvorlig sykdom. Foto: NTB
PERIODONTITT: Her en anonym pasient med periodontitt. Ikke alle er klar over at de har tannkjøtt-sykdommen, som i verste fall kan føre til tap av tenner eller alvorlig sykdom. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tannkjøttsykdommen periodontitt er et mye større problem enn det folk vanligvis er klar over. Tilstanden skyldes belegg av bakterier i randen mellom tann og tannkjøtt. Om bakteriebelegget vokser ned mot rotspissen av tannen, kan det føre til at tenner løsner og faller ut.

– Vanligvis skyldes periodontitt dårlig tannhygiene, og at man ikke bruker tanntråd eller tannstikkere. Tilstanden utvikler seg gradvis, men selv om man gjennomfører renholdsprosedyrer nøye og flittig, kan man få problemer. Fra tannkjøttet kan bakteriene få tilgang til blodstrømmen, og derav kan det gi risiko for alvorlige sykdomstilstander, sier tannlege Irina Knudsen på Tannklinikk i Sentrum AS i Oslo.

Særlig rammes godt voksne og eldre av tannkjøttproblemer, såkalt gingivitt eller periodontitt. Begge er betennelsestilstander som kan være vanskelig å oppdage, og mange er rammet uten å være klar over det.

Går du imidlertid regelmessig til tannlegen, kan tilstandene oppdages i tide, slik at du kan ta dine forhåndsregler og bremse utviklingen, ifølge tannlege og periodontittspesialist Betina Iversen Thomseth på Spesialistklinikk for periodonti i Oslo.

– Klassiske symptomer på tannkjøttsykdommer er at det friske og lyserøde tannkjøttet blir mer rødlig, og gjerne ømt og blør lett ved bruk av tanntråd eller tannstikkere. Det kan skyldes gingivitt, som er en overflatisk betennelse i tannkjøttet. Gingivitt kan være smertefullt, men stort sett er det nok å rense vekk plakk og tannstein, slik at betennelsen gir seg. Men går man med gingivitt over lang tid, kan det utvikle seg til periodontitt, forklarer hun.

Munnen er kroppens speil

Tannlege Irina Knudsen mener periodontitt kan være et speil på tilstander andre steder i kroppen. Blant annet kan det ha sammenheng med svikt i immunsystemet, hormonell ubalanse og stress. Men også arvelighet, røyking, dårlig allmenntilstand, visse sykdommer og bruk av enkelte medisiner kan være utløsende faktorer.

De senere årene har forskning vist at betennelsestilstander i tannkjøttet kan ha sammenheng med revmatiske lidelser, hjerte- og karsykdom, kreft og Alzheimers. Diabetikere har dessuten to til fire ganger høyere risiko for å utvikle periodontitt, forteller hun.

– Kroppen er et sinnrikt system - og tannkjøttets tilstand reflekterer veldig mye i kroppen. Spesielt er sammenhengen mellom bakterier og trigging av immunforsvaret interessant. Lenge har man forsket på dette, men ennå gjenstår løse tråder. De senere årene har forskning blant annet funnet at signalstoffer fra betennelser i tannkjøttet påvirker immunforsvaret vårt via hjernen og det hormonelle systemet, sier tannlege Irina Knudsen.

- I dag er forskning innen tannhelse klar over at periodontitt kan være starten på degenerering av organer og vev i andre deler av kroppen, blant annet i hjerte og blodkar. I tillegg kan periodontitt også være en tidlig komplikasjon ved diabetes 2, sier hun.

LUMSK FARE. Periodontitt en snikende tilstand som rammer mange, i mer eller mindre alvorlig grad. – Det er viktig å få behandling i tide for å hindre tanntap og at betennelsen sprer seg med blodbanene til andre steder i kroppen, sier tannlege Irina Knudsen på Tannklinikk i Sentrum i Oslo. Foto: Anne-Karine Strøm
LUMSK FARE. Periodontitt en snikende tilstand som rammer mange, i mer eller mindre alvorlig grad. – Det er viktig å få behandling i tide for å hindre tanntap og at betennelsen sprer seg med blodbanene til andre steder i kroppen, sier tannlege Irina Knudsen på Tannklinikk i Sentrum i Oslo. Foto: Anne-Karine Strøm Vis mer

Førsteamanuensis Anders Verket ved Det odontologiske fakultet ved UiO er en av landets fremste spesialister på periodontitt. Han bekrefter at det er en sammenheng mellom periodontitt og for eksempel høyere forekomst av hjerte- og karsykdom.

– Undersøkelser viser dette, uten at man kan påstå at periodontitt er direkte årsak. Men har du ubehandlet periodontitt i et ganske stort område i munnen, er det som om du har et åpent sår. Og vi vet at økt lavgradig infeksjon i kroppen kan trigge andre sykdomstilstander, sier han.

Behandlingsprosedyrer

Som regel er det vanlige tannleger som behandler periodontitt. Men når det er behov for spesialkompetanse kan man ta direkte kontakt med en periodontiklinikk, eller bli henvist av tannlegen for vurdering og behandling. Behandling dreier seg om alt fra rensemetoder til kirurgi og implantater, avhengig av hvilket stadium man har av sykdommen.

Spesialistklinikker for periodonti samarbeider med andre tannleger og spesialister, og pasienter blir veiledet i hvilke former for behandlinger som eventuelt kvalifiserer til refusjonsrettigheter etter fastsatte regler hos Helfo.

– I de senere årene har blant annet laserteknologi vist god effekt som supplement ved behandling av periodontitt. Det er en smertefri behandling som dreper 99 prosent av bakterier ved aggressive og sterke betennelser. Fordelen er at man kan unngå kirurgi, det vil si å skjære i lommene, og på denne måten stoppe sykdomsprosessen. Tannlegen vil deretter kunne veilede den enkelte med renhold, som er spesielt tilpasset, forteller Irina Knudsen.

Samtlige tannleger og spesialister understreker viktigheten av å få behandling i tide, slik at man kan hindre tanntap og får bukt med betennelsen – og ikke minst hindre at den sprer seg via blodkarene og ut i kroppen.

Krav på støtte?

Tilstander som kan gi rett til stønad fra Helfo blir gitt etter følgende vilkår: Stønad ytes ved systematisk behandling av marginal periodontitt/periimpantitt som tar sikte på å oppnå infeksjonskontroll. Refusjon blir delvis gitt ved operative inngrep, og til rens ved periodontitt, samt til delvis dekking av utgifter ved rehabilitering av tannsett som skyldes periodontitt.

For øvrig gis refusjon etter bestemte regler der behandling er målrettet og faglig strukturert. Etter Helfos bestemmelser ytes ikke stønad til forebyggende tiltak som rutinemessig tannrens eller behandling av gingivitt. Før rehabilitering må det utarbeides en behandlingsplan og en plan for oppfølging av tannlegen.

Tannlegen som er ansvarlig for gjennomføring av behandlingen og oppfølging må forholde seg til det gitte regelverket, ifølge Helfo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.